שיקום פנים ולסתות
שיקום פנים ולסתות הוא תחום שמיועד לשחזר את האנטומיה והתפקוד של אזור הפה והפנים לאחר שנפגע
שם באנגלית: MaxilloFacial Prosthetics/ Prosthodontics MaxilloFacial/ Rehabilitation MaxilloFacial
שיקום פנים ולסתות הוא תחום טיפול ייחודי ומורכב שעוסקים בו רופאי שיניים מומחים בשיקום הפה (עברו הכשרה מקצועית בתת-התמחות זו). תחום זה מיועד לשחזר את האנטומיה והתפקוד של אזור הפה והפנים לאחר שנפגע, למשל בשל כריתת גידול, טראומה, פח"ע (פיגוע חבלני עוין) או פגיעות ניווניות/ מולדות. גיל המטופלים הנזקקים לשיקום פנים נע ממספר שבועות ועד זיקנה. כל מטופל/ת עם הפגיעה והצורך הספציפי שלו/ה.
פגיעה בפה ובפנים עשויה לגרום לנכות תפקודית קשה, כמו קושי לדבר, לשתות ולאכול, וגם לפגוע בנראות/ אסתטיקה וכך בחיי החברה, בתחומי חיים נוספים ובנפש. לדוגמה, אדם שאיבד חלק מהחך עקב גידול סרטני לא יכול להגות מילים בבירור, לאכול ולשתות ללא טיפול שיקומי מסייע (כגון תותב המשלים את החסר), ואדם שעור אפו נכרת בשל גידול עורי יתקשה להסתיר זאת. בעזרת חומרים שונים כמו שרף אקרילי, חומרים מרוכבים, סיליקון וניילון, ניתן ליצור תותב לפה ולפנים (לעתים במשולב) לאחר כריתה, בנוסף לשחזור הכירורגי שבא בעקבותיה.
אך גם בעידן של השתלת איברים ורקמות, שחזורים כירורגיים בעזרת מתלים והשימוש הקיים והמתרחב בשתלים דנטליים הנעשים בשיטות אבחון והדמיה עתירות טכנולוגיה, נחוצים יד ולב אדם כדי להעניק שיקום במלוא מובן המילה.
הטיפול השיקומי מצריך שיתוף פעולה הדוק בין מומחים בשיקום הפה לרופאים ממגוון תחומים כמו כירורגיית פה ולסתות, כירורגיית אא"ג וראש-צוואר, כירורגיה פלסטית, אונקולוגיה של ראש-צוואר, אורתודונטיה, רפואת הפה ורפואת שיניים משמרת. לידע המקצועי יש חשיבות רבה, אולם לא פעם השכל הישר והאלתור הם המפתח להגשת סיוע מקצועי מיטבי. לעתים נדרש שיתוף פעולה גם עם עובדי רווחה ומטפלים בבריאות הנפש.
שיקום פנים עקב גידול סרטני
טיפולים אונקולוגיים נלווים (לאחר כריתת גידול למשל), כמו הקרנות, גורמים לתופעות לוואי לא קלות למטופלים ופיהם, כגון יובש קיצוני בפה, דלקת בריריות הפה ועששת שורשים בשיניים שנמצאות בשדה הקרינה. כדי להפחית פגיעות אלה, רופאי השיקום בתחום זה יכולים ליצור מכשירי מיסוך והגנה על הרקמות הסמוכות לשדה הקרינה.
טיפולי השיקום לאחר כריתת גידול באזור הראש והפנים ו/או הרקמות הסמוכות להם מכוסים ב-100% וללא הגבלת זמן על ידי קופות החולים, לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי. עם זאת, המציאות בישראל לא תמיד מאפשרת למחלימים מסרטן לממש את זכויותיהם. כלומר, השיקום לא תמיד נתפס כחלק בלתי נפרד מהטיפול; לא תמיד מובן שברגע שאושרה כריתה, השיקום צריך להיכלל בה ואף להתחיל כבר בחדר הניתוח (תוך תכנון וביצוע של התקנת תותב והתאמתו למטופל/ת על שולחן הניתוחים). לפיכך לעתים קרובות מטופלים נאלצים להיאבק על זכות זו בנוסף למאבקם במחלה ובתוצאותיה.