תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

עקרונות להפחתת ליחה ולחות לפי הרפואה הסינית

ליחה ולחות הן כמו חומר עודף שמצטבר בגוף ומאט תהליכים. איך ניתן להפחיתן?

Getting your Trinity Audio player ready...

 

מאת: אביב מסינגר, ראש תחום רפואה סינית במרכז לנשים ויולדות ע"ש יוסף בוכמן


ליחה ולחות – מושגים קרובים ברפואה הסינית – הן כמו חומר עודף שמצטבר בגוף ומאט תהליכים. הן יכולות להיות מערכתיות או להופיע במקומות מסוימים בגוף. כשהן מערכתיות הן עשויות לגרום לבעיות פיזיות (למשל עלייה במשקל, שומן עודף, כבדות, איטיות, תחושת ערפול ומיסוך) ומנטליות (כגון מחשבה ותגובות אטיות ותחושה של חוסר בהירות).

המערכות הראשונות שבהן הן מצטברות הן מערכת העיכול והריאות. ליחה במערכת העיכול מתבטאת בבחילות, תחושה של תקיעות מזון, גזים, כבדות ונפיחות אחרי הארוחה. ליחה עשויה להופיע גם במעיים, אז היא מתבטאת בעצירות או שלשולים ובתחושה של חוסר התרוקנות. כאשר היא מוגברת היא עשויה להתבטא גם בדלקת מעיים כרונית. ליחה בריאות יכולה להיתקע או לצאת בכיוח ועשויה להתבטא בשיעול ליחתי, כחכוח בגרון, צרידות או שינויים בקול. ליחה יכולה להתבטא גם על פני העור, במפרקים (כדלקת), בשלפוחית השתן ובמערכת המין, והיא אחד הגורמים לחוסר פוריות.

הליחה יכולה להיות חמה או קרה. ליחה חמה מתבטאת בהפרשות צמיגיות יותר, דלקתיות, לרוב צהובות ומריחות רע. ליחה קרה מתבטאת בהפרשות מרובות, שופעות ושקופות, בהירות וללא ריח.

בחלק מהמקרים הצטברות הליחה והלחות קשורה בשגשוג פטריית הקנדידה (קנדידיאזיס) שנמצאת במערכת העיכול ובריריות אחרות בגוף. לפיכך מטרת הטיפול הסיני בקנדידה היא לסלק את הליחה והלחות מהגוף וכך לפגוע בתנאים שהפטרייה משגשגת בהם. עקרונות התזונה שלהלן, לסילוק/ הפחתת ליחה ולחות, מתאימים גם לטיפול בקנדידה (במקביל לנטילת צמחי מרפא ו/או תוספי מזון).


עקרונות אכילה

  • מומלץ לאכול כמויות קטנות מספר פעמים רב ביום.
  • רצוי לאכול מזונות קלים לעיכול ולהפחית מזונות שומניים וכבדים.
  • אין לאכול בלילה.
  • מומלץ להפריד בין חלבון לפחמימות (גם לטובת שיפור העיכול).
  • רצוי לאכול מזונות חמים או ניטרליים בטמפרטורה שלהם.

 

מה לאכול

  • תזונה מחזקת טחול היא התנאי הראשון לסילוק ליחה ולחות כיוון שמערכת עיכול חזקה יכולה להתמודד עם עודפיהן. היא כוללת יותר חלבון מפחמימות, ובעיקר מהצומח, כגון עדשים, שעועית מסוגים שונים ומאש. אם אוכלים חלבון מהחי יש להעדיף הודו אדום או דגים (בעיקר דגי ים צפוני).
  • מזונות ונוזלים נוספים שעוזרים להפחתת ליחה: שיפון (בעיקר מלא), סלרי, רוקט, אורוגולה, בצל ירוק, כרישה, נבטים, שעועית אזוקי, מאש, חזרת, תה ירוק, תה קמומיל, תפוחים ירוקים, חומץ תפוחים, לימון, דגנים מלאים כמו אורז מלא, כוסמת, קינואה וגריסים (בייחוד גריסי פנינה).
  • תבלינים ארומטיים ומעט חריפים (אלא אם כן הליחה חמה ואז התבלינים הללו יכולים לחמם עוד יותר), כגון שום, ג'ינג'ר, הל, כמון, ציפורן, מוסקט ובצל ירוק.
  • תוספים אפשריים: פרוביוטיקה, זרעי אשכולית ואנזימי עיכול.


ממה רצוי להימנע

  • פחמימות פשוטות מכל סוג ובהן קמח ואורז לבן. לגבי תחליפי סוכר, גם מלאכותיים (שאינם מומלצים מסיבות שונות), חשוב לציין שהרפואה הסינית לא כל כך מבדילה בין סוכר לבן, סוכר חום, מולאסה, דבש, פרוקטוז וכדומה. מי שחייב מתוק בחייו יכול להשתמש בצמח סטיביה או בנגזרות המעובדות שלו (בצורה המיובשת או בטיפות) כממתיק שיחסית אינו גורם לליחה.
  • עודף מזון קר ונא (כגון סלטים רבים, סושי וסשימי ומיצי פירות) ומשקאות קרים. כדאי שהמזון יהיה בטמפרטורת החדר או למעלה מכך. כאשר מחממים אותו ניתן להסתפק בחימום קל, אידוי או הקפצה כדי לשמר את הרכיבים.
  • אוכל שומני – ובכללו בשר שמן, נקניקיות, נקניקים, חמאה, שמן קוקוס ופיצוחים ואגוזים בכמות גדולה (מסוג בוטנים, קשיו ופיצוחים קלויים ובהם גרעינים שחורים) – גורם לליחה ולחות. שקדים טבעיים, אגוזי מלך ואגוזי ברזיל פחות גורמים לכך אך גם מהם יש לצרוך במשורה.
  • פירות הדר ובכללם מיץ תפוזים (למעט קליפת הדר ולימון שיכולה דווקא להפחית ליחה).
  • חלב ניגר, מוצרי חלב, גבינות שומניות ועשירות. יוגורט (בעיקר כזה שמועשר בחיידקים פרוביוטיים) יכול לסייע לליחה חמה כיוון שהוא מקרר. אולם יוגורט קר גם מחליש את הטחול, כך שלא מומלץ לצרוך הרבה ממנו אם בכלל. אם צורכים יוגורט כשהליחה קרה ניתן להוסיף לו תבלינים מחממים כמו ג'ינג'ר, קינמון וציפורן (ניתן גם להשתמש בו חיצונית, בעיקר לדלקת בנרתיק והפרשות וגינליות דלקתיות).

אלרגיה לחלב ואי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) גורמות אף הן לליחה ולחות. הרגישים ללקטוז יכולים לצרוך מוצרים דלי לקטוז (כמו יוגורט, גבינות קשות וחלב). חלב סויה עשוי אף הוא לגרום לליחה, כבדות ונפיחות. ולכן אם מעוניינים בתחליף חלב – מומלץ חלב אורז או שקדים.

באסכולות מסוימות מאפשרים לצרוך חלב עזים בעת לחות. אני ממליץ לבצע דיאטת אלימינציה שבה מפחיתים במשך חודש-חודש וחצי את כל סוגי החלב ואחר כך מחזירים בכל שבוע מוצר אחד (למשל שבוע אחד עם יוגורט עזים ושבוע לאחר מכן עם גבינה רזה). כך ניתן לעקוב אחר התגובה של הגוף ולדעת אילו מוצרי חלב מיטיבים עמו.

אפשרות נוספת היא חלב נאקות, שדומה בהרכבו לחלב האם וחסר את המרכיב האלרגני שקיים בחלב הפרה והצאן. הוא עשוי לסייע במצבי דלקת, ובייחוד במחלות מעי דלקתיות, אלרגיות למזון, אסתמה, סוכרת ומחלות אוטואימוניות נוספות.

החלב עשיר בסידן אך רכיב זה פחות זמין בו מאשר במקורות סידן צמחיים ואחרים. בכל מקרה חשוב לוודא שעם הפחתתו עדיין נצרך מספיק סידן בתזונה.

 

אולי יעניין אותך:

האם חלב ומוצריו גורמים לייצור מוגבר של ריר וליחה? >>
המרכז לרפואה משלימה ומשולבת בשיבא >>