תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

נמק של עצמות הלסת כתוצאה מטיפול בתרופות ממשפחת הביספוספונטים

מאת: ד"ר נעם ירום

 

תרופות ממשפחת הביספוספונטים (פירוט של התרופות בהמשך הכתבה)נמצאות בשימוש נרחב כבר יותר מעשור לטיפול במגוון בעיות בעצמות השלד כגון: אוסטאופורוזיס, גרורות בעצמות של גידולים ממאירים, מיאלומה נפוצה ועוד. בשנים האחרונות התברר כי שימוש ארוך טווח בתרופות אלו עלול לתרום להתפתחות נמק בעצמות הלסת.

באופן כללי ביספוספונטים הניתנים דרך הפה (מתן פומי) משמשים בעיקר לטיפול באוסטאופורוזיס, והתרופות במתן תוך ורידי משמשות בעיקר בטיפול בחולי סרטן. מאחר שיכולת הספיגה של תרופות אלו במערכת העיכול היא ירודה ביותר, הנמק בעצמות הלסת מופיע בתדירות גבוהה בחולים המטופלים בתרופות אלו במתן תוך ורידי. בכל מקרה, הסיכון להתפתחות הנמק עולה ככל שמשתמשים בתרופה חזקה יותר למשך זמן ארוך יותר.


מהי שכיחות התופעה?

מספר מחקרים הראו כי תופעת לוואי זו צפויה להופיע בב-12-1 אחוזים מחולי הסרטן המטופלים בתרופה במתן תוך ורידי. בקרב חולים המטופלים בתרופות הניטלות דרך הפה התדירות של תופעת לוואי זו מוערכת על ידי חברות התרופות בפחות ממקרה אחד ל 100,000 שנות שימוש בתרופה. מחקרים מהארץ ומאוסטרליה הדגימו נתונים מעט שונים ומעריכים כי אחד מתוך 2,000-8,000 חולים יפתח נמק של עצמות הלסת.


מהם הסימפטומים?

נמק של עצמות הלסת מתאפיין בדרך כלל בעצם חשופה לחלל הפה ומלווה בנפיחות, כאבים או הפרשת מוגלה לחלל הפה או ניקוז של המוגלה דרך העור. התופעה מופיעה בעיקר לאחר פעולות כירורגיות בחלל הפה כגון עקירות ושתלים דנטליים, אולם דווח על מקרים שבהם לא קדמה פעולה כירורגית להופעת הנמק.


איך מטפלים?

נכון להיום, לא קיים טיפול לתופעה זו ועיקר הטיפול מתרכז בהקלה על כאבים ומניעת זיהומים משניים על ידי שימוש ארוך טווח באנטיביוטיקה. בקרב חלק מהחולים נראה שיפור ניכר ואף ריפוי מלא לאחר מספר חודשים של שימוש באנטיביוטיקה. אולם רוב החולים עלולים לסבול מתופעה זו לאורך שנים. מאחר שהתרופה נקשרת לעצמות השלד לשנים רבות, הפסקת הטיפול התרופתי אינה תורמת לריפוי נגעים קיימים.

ההחלטה על המשך הטיפול התרופתי בביספוספונטים תלויה ברופא שרשם את התרופה, וזאת בהתאם למידת התרומה של הטיפול לשליטה במחלה שלשמה נרשמה התרופה.

בשלב זה נראה שהפתרון הטוב ביותר להתמודד עם הסיכון הוא טיפול שיניים מכין לפני התחלת השימוש בתרופה ושמירה קפדנית על היגיינת הפה במהלך השימוש בתרופה. מומלץ כי כל חולה אשר אמור להתחיל את הטיפול בביספוספונטים יפנה לבדיקת שיניים מקיפה שתכלול סילוק מוקדי דלקת כרוניים ועקירת שיניים בעלות פרוגנוזה גרועה.

 

למה לטפל דווקא בשיבא?

בשנים האחרונות טופלו במחלקתנו מאות חולים הסובלים מנמק בעצמות הלסת. היחידה לרפואת הפה היא אחד המרכזים המנוסים בעולם בטיפול בתופעה. ביחידה מתנהלים מספר מחקרים בנושא זה שחלקם פורסם בעיתונות הרפואית העולמית.

 

תרופות ממשפחת הביספוספונטים המשווקות בישראל
 

שם גנרי

שם מסחרי

דרך מתן התרופה

Pamidronate

Aredia, Pamidronate

תוך ורידי

Zoledronate

Zomera

תוך ורידי

Alendronate

Fosalan, Maxibone, Alendronate-Teva

פומי

Clodronate

Bonefos

פומי, תוך ורידי

Risedronate

Actonel

פומי

Ibandronate

Bonat

פומי, תוך ורידי

(המידע מתוך אתר איגוד רוקחות בישראל בכתובת  www.drug.co.il)