ניתוח שרוול
שם באנגלית: Sleeve gastrectomy
ניתוח שרוול הוא אחד משישה ניתוחים מקובלים מתחום הניתוחים הבריאטריים שבהם נעשית התערבות כירורגית במערכת העיכול במטרה להביא להורדה במשקל. בניתוח זה כורתים את מרבית הקיבה, אבל התפקוד שלה נשמר ולכן יש פחות הגבלות על המזון שמותר למטופלים לצרוך.
מהו ניתוח שרוול?
בניתוח שרוול כורתים את מרבית נפח הקיבה. במקום בלון גדול ואליפטי הקיבה נראית לאחר הכריתה כמעין צינור צר וארוך, שרוול, שנפחו הוא כעשירית מנפח הקיבה הקודם.
הפחתת נפח הקיבה לא רק שמשפיעה על כמויות המזון שניתן לצרוך, היא גם משפיעה על התקשורת שיש בין המעי למוח ויוצרת שינויי בהורמוני התיאבון. התוצאה היא שהמטופלים גם הרבה פחות רעבים. בשלב מסוים אמנם התיאבון חוזר לעצמו, אבל למשך שמונה חודשים עד שנה וחצי יש תקופה של חוסר תיאבון שמאפשרת במהלכה ללמוד ולסגל הרגלי אכילה נכונים.
למי מיועד הניתוח?
ניתוחים בריאטריים מיועדים למי שאובחן עם "השמנה חולנית", כלומר מי שה-BMI (מדד מסת הגוף) שלו הוא מעל 40, או שהוא מעל 35 אבל נוסף על כך הוא סובל ממחלות הקשורות בהשמנה כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, תשניק נשימה בשינה ועוד. ניתוח שרוול מומלץ לרוב לאנשים שסובלים מהשמנה חולנית, ללא המחלות הקשורות בהשמנה.
מי מתאים לעבור ניתוח בריאטרי>>
איך מתכוננים לניתוח?
מועמד לניתוח מעקף קיבה עובר הערכות פסיכולוגיות ודיאטניות, שמטרתן לבדוק אם הוא מוכן מסוגל לשנות את הרגלי האכילה שלו אחרי הניתוח. למעשה, על המטופל להתחיל לשנות את הרגלי התזונה עוד לפני הניתוח, כדי להתאמן לקראת אורח החיים החדש.
כמו כן, לפני הניתוח עוברים בדיקת אולטרסאונד בטן, שיקוף בליעה ו/או גסטרוסקופיה, ובדיקות סטנדרטיות לפני ניתוח כגון א.ק.ג ובדיקות דם הכוללות תפקודי כבד וכליה.
איך מנתחים?
הניתוח מתבצע תחת הרדמה כללית, בשיטה לפרוסקופית. דרך חתכים קטנים בבטן מחדירים מצלמה וציוד לדופן הבטן, בלי לפתוח אותה. המנתח מפריד את הקיבה מרקמות השומן הצמודות אליה, ואז חותך אותה לאורכה בעזרת "שדכן סיכות". הכריתה מתחילה סמוך לשוער של הקיבה (השסתום התחתון) ועד למקום הכניסה של הוושט.

כמה זמן אורך ניתוח שרוול?
כשעה עד שעתיים.
מה משך האשפוז?
יומיים עד ארבעה ימים. החזרה לתפקוד היא מאוד מהירה, ועומדת על שבוע בממוצע.
איך מרגישים אחרי הניתוח?
במהלך הימים או השבועות הראשונים אחרי הניתוח ייתכן ותרגישו בחילות וקשיים בבליעה, ללא הפחתה בתיאבון, (משתנה מחולה לחולה). במקרים חריגים תחושות אלה יכולות להימשך גם כמה חודשים ואז יש לבדוק אם אין מדובר בסיבוך כתוצאה מהניתוח.
מהן ההנחיות אחרי הניתוח?
יש להקפיד על תזונה מתאימה: בהתחלה ניזונים אך ורק מתזונה נוזלית (יוגורט, מרק בלי חתיכות), בהמשך דייסתית (פירה, גבינה לבנה, רסק תפוחים וכד'), אחר כך רכה (קציצות ברוטב, ביצה מקושקשת, ירקות מבושלים), עד למעבר לאוכל רגיל.
רוב המטופלים מתחילים לאכול אוכל רגיל אחרי שישה שבועות, אבל יש כאלה שזה יכול לקחת אצלם גם כמה חודשים.
נוסף על כך, המנותחים מחויבים ליטול תוספי תזונה לאורך כל חייהם.
קראו עוד על הנחיות התזונה לאחר הניתוח
מהם הסיכונים של הניתוח?
אחוז התמותה כתוצאה מהניתוח הוא קטן מאוד - פחות מחצי אחוז. רשימת הסיבוכים כוללת דימומים, זיהומים, תסחיף ריאות, אבנים בכליות, אבנים בכיס המרה, חסימות מעיים ועוד. שיעור הסיבוכים הוא 12%-10%. שיעור הסיבוכים המוגדרים קשים הוא 3 אחוזים.
מהו שיעור ההצלחה של ניתוח שרוול?
הניתוח מוריד כ-60% בממוצע מעודף המשקל של המטופלים. חשוב להדגיש שהניתוח הוא כלי עזר בלבד. אם המטופלים לא ישנו את הרגלי האכילה שלהם, הם עלולים להשמין מחדש.
טיפים לשמירה על תוצאות ניתוח בריאטרי>>
מה הם הסימנים שמחייבים לפנות לרופא?
עליית חום, הקאות חוזרות, כאבים שהולכים ומתגברים, הפרשות מפצעי הניתוח, חוסר יכולת לשתות ולאכול.