ניתוחים אורטוכירורגיים
ניתוח אורטוכירורגי מתקן עיוותים בצורה, בגודל ובמיקום הלסתות
ניתוח אורטוכירורגי נועד לתקן עיוותים בצורה, בגודל ובמיקום הלסתות, כדי לשפר את המנשך ואת המראה האסתטי של הפנים.
מהן הבעיות שהניתוח מתקן?
הבעיות הנפוצות בלסת העליונה כוללות לסת בולטת קדימה או שקועה אחורה, חשיפת יתר של השיניים העליונות והחניכיים או תת-חשיפה של השיניים העליונות.
הלסת התחתונה יכולה להיות בולטת קדימה או בעמדה אחורית, והסנטר עשוי להיות קדמי או אחורי מדיי. המנשך עלול להיות לקוי, למשל מנשך קדמי פתוח, מנשך הפוך או שיניים תחתונות בעמדה אחורית מדי יחסית לשיניים העליונות.
איך מאבחנים עיוותים בלסתות?
האבחנה מתקבלת על ידי בדיקה קלינית של הפנים מלפנים ומפרופיל, ניתוח נתונים שנמדדים בצילום גולגולת (צילום צפלומטרי) ובדיקת המנשך בעזרת מודלים. לעיתים יש צורך בבדיקות נוספות, כגון CT או מיפוי עצמות.
איך להתכונן לניתוח?
ב-85% מהמטופלים יש צורך בטיפול אורתודונטי (יישור שיניים) כהכנה לניתוח. יישור השיניים ממקם כל שן בזווית הנכונה בלסת, ומסדר את השיניים כך שקשת השיניים העליונות תהיה תואמת לקשת השיניים התחתונות. יישור שיניים כהכנה לניתוח נמשך בדרך כלל מספר חודשים.
איך נעשה הניתוח?
כל הניתוחים האורטוכירורגים נעשים בהרדמה כללית על ידי צוות הכירורגים במחלקה לכירורגיית פה ולסת. הניתוח מבוצע דרך חתכים בתוך הפה, ללא צלקות חיצוניות בפנים.
קיבוע הלסתות נעשה על ידי פלטות העשויות מטיטניום, כך שאין צורך להוציא אותן. בדרך כלל הקיבוע של הלסת העליונה נעשה על ידי פלטות טיטניום, וקיבוע הלסת התחתונה מבוצע בעזרת פלטות, ברגים, או על ידי "מלתעות", שהן קיבוע בין לסתי הנמשך עד שישה שבועות. לאחר הניתוח.
בתקופה שהלסתות מקובעות על ידי ה"מלתעות", ניתן לדבר עם פה סגור, לשתות, ולאכול דיאטה נוזלית מגוונת.
לאחר הניתוח צריך להימנע מפעילות פיזית למשך שמונה שבועות.