תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

מחקר חדש: בדיקה סרולוגית מעידה על רמת החסינות

ככל שרמת הנוגדנים גבוהה יותר, הסיכוי להידבק קטן יותר


מחקר ראשון מסוגו בעולם, בהובלת פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה למניעת ובקרת זיהומים בשיבא, מגלה כי ישנה התאמה בין רמת הנוגדנים המנטרלים את וירוס הקורונה לבין מידת ההדבקה וההידבקות במחלה. המחקר התפרסם היום בכתב העת הרפואי המוביל The New England Journal of Medicine,

המחקר, שנעשה בשיתוף פעולה עם חוקרים מאוניברסיטת הארוורד, נערך על בסיס נתונים של 5,000 עובדי שיבא שחוסנו בשתי מנות. מהנתונים עולה כי ככל שרמת הנוגדנים המנטרלים גבוהה יותר, כך הסיכון להידבק בקורונה קטן יותר. גם אם בכל זאת נדבקים בנגיף, הסיכון להדביק מצטמצם גם הוא.

הנוגדנים המנטרלים הם נוגדנים שבאופן ישיר משתלטים על הנגיף. עיקר פעילותם היא קשירה לאנטיגן, המובילה לעיתים להרס/עיכול הנגיף בדרכים עקיפות, באמצעות תאים נוספים במערכת החיסון. רק חלק מהנוגדנים הם נוגדנים שמנטרלים באופן ישיר את הנגיף, בעצם ההיקשרות שלהם לפתוגן (מחולל מחלה).

פרופ' רגב-יוחאי: "איתרנו 39 עובדי שיבא שנדבקו על אף שהיו מחוסנים". מתוך ה-39 היו לחוקרים 22 עובדים עם נתוני נוגדנים רלוונטיים. "השווינו את התגובה החיסונית שלהם טרם ההדבקה לזו של קבוצה מקבילה ומותאמת בזמן, בגיל, במין ובמחלות רקע של עובדים מחוסנים שלא נדבקו בנגיף הקורונה". 

המחוסנים, אלה שנדבקו ואלה שלא, עברו בדיקות סרולוגיות מדי חודש. "מצאנו שרמת הנוגדנים המנטרלים נמוכה פי שלושה במאומתים מחוסנים שנדבקו בנגיף לעומת קבוצת הביקורת", אומרת פרופ' רגב יוחאי, "כלומר הסיכון להידבק בקורונה קטן יותר בקרב מחוסנים עם רמות גבוהות יותר של נוגדנים מנטרלים. יתרה מזאת, גם במקרה של הדבקה, ככל שרמת הנוגדנים גבוהה יותר, כך הסיכון של בעלי רמת נוגדנים גבוהה להדביק אחרים יורדת. .
 


נוגדנים לקורונה
הנוגדנים המנטרלים משתלטים ישירות על הנגיף


עוד עולה מהמחקר כי בקרב הנבדקים שנדבקו, נמצאה גם רמה נמוכה יותר – פי שניים ופחות מובהקת – של רמות נוגדני IgG (חלבון ממשפחת הנוגדנים שהוא חלק ממערכת החיסון), לעומת הקבוצה שלא חלתה. 
 
פרופ' רגב-יוחאי: "הממצאים מחזקים את חשיבות הנוגדנים בקטיעת שרשרות ההדבקה בווירוס ובמניעת תחלואה קשה. ממצאים אלה מצטרפים למחקרים אחרונים נוספים שנערכו במרכז הרפואי שיבא, המצביעים על כך שמחוסנים נגד קורונה לא רק נדבקים פחות, אלא גם מדביקים פחות. לאור זאת, המסקנה המתבקשת היא שלצד מעקב שוטף אחר רמות הנוגדנים, יש לפעול להעלאת שיעור המתחסנים באוכלוסייה בישראל בפרט ובעולם בכלל".