10 טיפים לשמירה על המשקל ביום העצמאות
כן, אפשר לשמור על המשקל גם בחג המנגלים הלאומי. דיאטנית משיבא נותנת לנו טיפים שיאפשרו ליהנות מהאוכל בלי לבכות על המשקל
מאת: אלנה יעוז, דיאטנית
עוד לא הספקנו להתאושש מהמצות וכבר חג המנגלים בפתח. אומנם מדובר בחג קצר, אבל כולם יודעים שיום העצמאות הוא חג המנגל, וגם הפיתות, הסלטים, הקינוחים ועוד ועוד ועוד. בכל פיסת דשא רענן עושים על האש, ומנפנוף לנפנוף משקלנו עולה.
אין מה להתייאש. אפשר גם ליהנות וגם לעשות בחירות תזונתיות נבונות שימנעו מאיתנו לעלות קילוגרמים עודפים. אז איך ניתן ליהנות מ"מצוות החג" המסורתיות מבלי להעלות במשקל?
לא להגיע רעבים לפיקניק – מכירים את אלה שלא אוכלים דבר עד הסעודה החגיגית במטרה "לחסוך בקלוריות" של אותו יום? גישה זו עלולה לגרום לתוצאה הפוכה, רעב מוגבר המוביל לאכילה מרובה. ביום החג מומלץ לאכול ארוחת בוקר קלה על מנת לא להגיע לפיקניק רעבים. דוגמאות לארוחה כזו: כריך מ-2 פרוסות לחם קל וביצה או סלט ירקות עם טונה.
בחרו בבשרים רזים - השתדלו לבחור בנתחים רזים של בשר, שמכילים עד 5% שומן, כמו חזה עוף או שיפודי הודו, העשירים בברזל. זיכרו שלא כל בשר שמקורו בעוף הוא דל-שומן. למשל, בשר הפרגית מכיל כ-15% שומן וכנפיים כ-20% שומן, עקב כמות העור הגדולה.
אם כבר בחרתם בבשר בקר, מומלץ להעדיף חלקים דלי-שומן (סינטה או כתף בקר) על פני אנטריקוט או צלעות, החלקים העשירים בשומן רווי. ניתן לגוון ולהכין שיפודי דגים, המכילים חומצות שומן חיוניות שתורמות לשמירה על בריאות הלב.
הימנעו מצריכה של בשר מעובד - מחקרים מראים שאכילת בשרים מעובדים כמו נקניקיות, קבבים והמבורגרים, מגבירה סיכון להתפתחות של מחלת הסרטן, מחלות לב וסוכרת. העדיפו להכין בעצמכם קבבים או קציצות, והעשירו אותן בירק.
אופן הכנת הבשר - צליית בשר בטמפרטורות גבוהות, עד לחריכה, גורמת ליצירה של חומרים קרצינוגניים, המעודדים סרטן. מומלץ להשתמש בשיטות צלייה שלא דורשות שימוש בפחמים – אפייה או צלייה על תנור גז חשמלי הן חלופות טובות. כמו כן, כדאי להסיר את החלקים השרופים מהבשר, על מנת להימנע מהנזקים הבריאותיים הכרוכים באכילתם.
לא חובה פיתה - אחד המאכלים הנפוצים בחג העצמאות הוא פיתה עם בשר וחומוס. זכרו כי הערך הקלורי הממוצע של פיתה אחת שקול לשלוש פרוסות לחם. העדיפו לאכול את הבשר בצלחת, לצד ירקות טריים או סלט ותפוח-אדמה/בטטה.
עדיף סלטים ביתיים על סלטים מוכנים - שימו לב שלא כל הסלטים הם דלי קלוריות, והמעובדים שבהם (כמו כרוב במיונז או חומוס בקופסה) עתירים בשומן. כדי לשלוט על כמות השמן, מומלץ להכין סלטים ביתיים, שהם בריאים ואף טעימים יותר, כמו סלט חצילים או קישואים עם שמן זית.
התרחקו מהשולחן - ישיבה ממושכת סביב שולחן הפיקניק עלולה לגרום לצריכה מוגברת של מזון, בהיותו זמין ובמרחק נגיעה. השתדלו לאכול לאט ולהיות קשובים לתחושת השובע. אם הרגשתם ששבעתם, השתדלו להתרחק מהשולחן, לפנות כלים או לצאת לסיבוב קצר. המטרה היא לסיים את הארוחה בתחושת קלילות.
יין ישמח לבב אנוש - כיום ידוע, כי למשקאות אלכוהוליים מסוימים ישנם יתרונות בריאותיים. לדוגמא, היין מכיל נוגדי חמצון שתורמים למניעת מחלת הסרטן. עם זאת, צריכת אלכוהול מוגברת אינה מומלצת, משום שהיא יכולה להוביל להשמנה, כבד שומני ומחלות נוספות. כדאי להגביל את כמות האלכוהול למנה אחת ביום עבור נשים, ועד לשתי מנות ביום לגברים. מנת אלכוהול אחת שקולה לשליש כוס בירה, כוס יין או כוסית של שתייה חריפה.
ולקינוח - תפוח. או פרי אחר - אחד הסמלים של "על האש" הוא ממתק המרשמלו הצלוי, האהוב בעיקר על הילדים. שימו לב ששמונה יחידות מרשמלו מכילות כמות קלוריות שווה לזו המצויה בשתי פרוסות לחם. מומלץ להעדיף קינוחים בעלי יתרונות תזונתיים – למשל, פירות חתוכים.
חג שמח הוא חג פעיל - מומלץ לשלב פעילות גופנית במהלך החג, הליכה או רכיבה על אופניים מומלצות ביותר.
יום עצמאות שמח!