תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

נגיף הרפס סימפלקס מסוג 1

הרפס סימפלקס 1 הוא בדרך כלל הגורם לזיהומים בחלל הפה והשפתיים. מהם התסמינים וכיצד מטפלים

שם באנגלית: Herpes simplex virus Type 1 


מאת: פרופ' נועם ירום


משפחת ההרפס מונה שמונה נגיפים הגורמים לכמה מחלות נפוצות בבני אדם, כגון הרפס חוזר של השפתיים, אבעבועות רוח ומחלת הנשיקה. שני החברים הראשונים במשפחה הם הרפס סימפלקס (שלבקת) מסוג 1 והרפס סימפלקס מסוג 2. הרפס סימפלקס 1 הוא בדרך כלל הגורם לזיהומים בחלל הפה והשפתיים והרפס סימפלקס 2 גורם לזיהום באיברי המין.

הרפס סימפלקס 1 מידבק מאוד ורוב האוכלוסייה נחשפת אליו בילדות. הוא מועבר מאדם לאדם במגע ישיר עם הריריות או העור תוך כדי דיבור, התעטשות או נשיקה. בדרך כלל ילדים קטנים נדבקים בנגיף זה מבן משפחה מבוגר יותר ומעבירים אותו לחבריהם בגן או לבני משפחה אחרים. אדם בריא שנדבק בעבר בנגיף לא צפוי להיות מושפע מקרבה לאדם אחר שנדבק לאחרונה.
 

מהם התסמינים?

במקרים רבים ההדבקה הראשונית לא כוללת תסמינים או מלווה בתסמינים קלים ולא ספציפיים. לעתים, כמה ימים לאחר החשיפה לנגיף, מתפתח חום גבוה המלווה בכאב גרון וקשיי בליעה. בתוך כמה ימים מופיעים בכל חלל הפה ועל השפתיים כיבים קטנים ומרובים הגורמים לכאבים ולקשיים בדיבור, אכילה ושתייה. תסמינים אלו חולפים בתוך כעשרה ימים גם ללא טיפול.


מה מעורר את הנגיף?

לאחר ההדבקה הראשונית, הנגיף חודר לסיבי עצב המספקים את התחושה לעור או לרירית הפה באזור ההדבקה. לאחר מכן הוא ממשיך בדרכו על גבי סיבי העצב עד הגיעו לתאי העצב, שם הוא יכול להישאר במצב רדום במשך שנים רבות. בעקבות גירוי כגון חשיפה לשמש, מחלת חום ומתח נפשי, הוא עשוי להתעורר ולהתרבות. בעקבות התעוררות זו הוא מתפשט על סיבי העצב עד הגיעו לעור השפתיים, שם הוא גורם להרפס לביאליס (הרפס שפתיים/ פצע חום). 

הרפס לביאליס, המופיע אצל כעשרה אחוזים מהנדבקים בנגיף בעבר, מתבטא תחילה בתחושת עקצוץ או גירוד על השפה. כיממה לאחר מכן מופיעות שלפוחיות קטנות על השפה אשר מתפוצצות כעבור כמה ימים ומגלידות. לעתים נדירות הוא גורם לשלפוחיות וכיבים בתוך חלל הפה ובעיקר על החך. תדירות הופעתו של הרפס לביאליס משתנה מאדם לאדם, מהתפרצות בודדת כל כמה שנים ועד להתפרצויות חוזרות פעם בחודש ויותר. 


איך מאבחנים?

האבחנה מתבססת על הממצאים הקליניים וניתן להיעזר בבדיקת רמת הנוגדים לנגיף בדם. כדי לקבל אבחנה נכונה מומלץ להתייעץ עם מומחה לרפואת הפה.


איך מטפלים?

קיימים בשוק כמה תכשירים מקומיים (לרוב משחות אנטי-ויראליות) ותרופות מערכתיות (כדורים לבליעה או נוזל למתן תוך-ורידי) נגד הרפס סימפלקס. משחות יש למרוח על השפה מיד עם הופעת העקצוץ או השלפוחיות.

הטיפול המערכתי יעיל רק אם מקבלים אותו בתוך 72-48 שעות מהופעת התסמינים הראשונים. טיפול מערכתי שניתן בתחילת המחלה יכול לקצר משמעותית את משכה. אך אם הוא ניתן 72 שעות ומעלה לאחר הופעת התסמינים, יעילותו נפגמת. 

אנשים שסובלים מהתפרצויות חוזרות של הרפס לביאליס בשל חשיפה לשמש יכולים למנוע אותן או להפחית את תדירותן בעזרת מריחת שפתון עם מסנן קרינה לפני כל חשיפה לשמש.


ליחידה לרפואת הפה