תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

זיהום במיקובקטריום שאינו שחפתי (NTM)

מיקובקטריום מסוג NTM הוא חיידק שעלול לגרום לזיהום במגוון אזורי גוף, ובייחוד בריאות. מי נמצא בסיכון למחלה ומהם התסמינים האפשריים

שם המחלה באנגלית: infection Mycobacteria (NTM) Nontuberculous    


מהו זיהום מיקובקטריום שאינו שחפתי (NTM)?

מיקובקטריום מסוג NTM הוא חיידק שכולל יותר מ-180 מינים. הנפוצים שבהם גורמים למחלה שאינה שחפת (מיקובקטריום טוברקולוזיס גורם לשחפת). NTM פוגע בעיקר בריאות ונחשב לגורם סיכון משמעותי לדלקת בסימפונות (הצינורות שמקשרים את קנה הנשימה עם הריאות, שדרכם נכנס האוויר לגוף). אך הוא יכול לפגוע באזורי גוף נוספים, כגון עור ורקמות רכות, זרם הדם המרכזי ובלוטות לימפה.

ההידבקות בחיידק יכולה להתרחש במגע, בנשימה או בבליעה; הוא נמצא בסביבה – בקרקע, אבק, מקורות מים טבעיים (כגון אגמים, נהרות ונחלים) ועירוניים (שמיועדים לשתייה ומקלחת) – ועלול להימצא גם על חומר או ציוד רפואיים (למשל זריקות ומכשירים כירורגיים), על מכשור פולשני (למשל כזה שמשמש במכון קעקועים) ובמערכות אינסטלציה (בעיקר בבתי חולים). כיום מספר הנדבקים בחיידק נמצא במגמת עלייה.


 

מהם גורמי הסיכון לתחלואה?

קשישים, בעלי מערכת חיסון מוחלשת (למשל בשל גיל, נשאות HIV או הפרעות גנטיות שגורמות לכשל חיסוני) וחולים במחלות ריאה (למשל COPD, ברונכיאקטזיס וסיסטיק פיברוזיס) נמצאים בסיכון מוגבר לתחלואה בעקבות הידבקות בחיידק בהשוואה לשאר האוכלוסייה. חלק מהאנשים נשאים של החיידק ואינם חולים.

 

מהם התסמינים?

כיוון ש-NTM פוגע בעיקר בריאות, התסמינים העיקריים כוללים קוצר נשימה, שיעול ודם בליחה. תסמינים כלליים יותר עשויים להיות חום, ירידה בתיאבון, ירידה במשקל, הזעות לילה וחולשה.

 

איך מאבחנים?

האבחנה מבוססת בעיקר על בדיקה קלינית (תסמיני המטופל) ובדיקות לנוכחות החיידק (דגימת/ תרבית ליחה). מומלץ איסוף של שלוש דגימות ליחה מוקדם בבוקר בימים שונים.


בדיקות אפשריות נוספות הן:

ברונכוסקופיה: כאשר קיים קושי רב בכיוח, ניתן לבצע ברונכוסקופיה. בבדיקה זו מסתכלים בדרכי האוויר העליונות והתחתונות באמצעות החדרת ברונכוסקופ (מכשיר גמיש עם סיב אופטי שבקצהו מצלמת וידיאו) דרך האף או הגרון. אם ייראה כיח מוגלתי רב בדרכי האוויר, הוא יישאב דרך הברונכוסקופ, מה שיאפשר למטופל מעבר אוויר רב יותר ויגרום לשיפור נשימתי. דרך הברונכוסקופ גם יוזלף נוזל לחלל דרכי האוויר שיישאב עם הכיח ויישלח למעבדה למיקרוביולוגיה לזיהוי החיידק.

ביופסיית רקמות: בהתאם לתסמינים, הרופא יחליט אם נדרשת לקיחת ביופסיה (דגימה) מרקמת הריאות או אזורים אחרים בגוף. דגימה זו נשלחת למכון הפתולוגי ושם נבחנת נוכחות החיידק בה. 

צילום חזה (רנטגן): צילום דו-ממדי שמראה את עצמות בית החזה, הסימפונות והלב. כאשר מתגלים בו ממצאים חריגים (למשל דלקתיים), לא תמיד ניתן להבדיל בין מחלות ריאה שונות, ולכן נדרשת בדיקת הדמיה כגון CT. ממצאי דלקת ריאות ורקמת ריאה הרוסה בצילום עשויים להעיד על זיהום ב-NTM.

הדמיית  CTשל בית החזה: בדיקה זו מדגימה את איברי בית החזה, רקמת הריאה והפלאורה (הקרום העוטף את הריאה) ברזולוציה גבוהה יותר מצילום חזה ובתלת-ממד. כך ניתן לאבחן היטב מחלות ריאה, לגלותן מוקדם ולעקוב אחר התפתחותן. דרכי אוויר מלאות במוגלה ורקמת ריאה הרוסה שיתגלו בבדיקה עשויות להעיד על זיהום ב-NTM.

 

איך מטפלים?

הטיפול ב-NTM מתבסס בעיקר על תוצאות התרבית ועל התסמינים. מטרותיו העיקריות הן להכחיד את החיידק, לתרום לריפוי הריאות ולשפר את הנשימה והתפקוד. כדי להתגבר על עמידות אפשרית של מיני החיידק לאנטיביוטיקה, לרוב יינתנו שלושה-ארבעה סוגי אנטיביוטיקה למשך שנה לפחות. ייתכנו טיפולים נוספים, כאלו שמנקים את דרכי הנשימה, מכייחים (תרופות, מכשירים ופיזיותרפיה נשימתית), וכאלו שניתנים בהתאם לתסמינים (למשל לפריחה על העור).

 

למה לטפל במחלה דווקא בשיבא?

במרפאת דרכי אוויר, שהיא חלק מהמכון למחלות ריאה, אנו מטפלים בחולי ריאות כרוניים שנמצאים בסיכון מוגבר להידבקות ב-NTM. זיהום זה אינו מאובחן מספיק ואנו מאמינים כי הוא שכיח יותר ממה שמקובל לחשוב. אנו יודעים לזהות את תסמיניו וחשוב לנו לאתר את הנדבקים ולטפל בהם בזמן כדי למנוע פגיעה בריאות. בעת הצורך אנו משתפים פעולה עם מומחים למחלות זיהומיות ועם היחידה לפולמונולוגיה פולשנית (לשם ביצוע ברונכוסקופיה אבחנתית וטיפולית).


חזרה למכון למחלות ריאה