תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

התמחות במחלקה פנימית ו

מחלקה פנימית ו היא מהמובילות בארץ ברמת הרפואה הפנימית התיאורטית והיישומית ובהקניית ידע והשקפה רפואית לרופאיה. המחלקה מצטיינת גם בהיבט של ניהול וארגון העבודה, דאגה לצרכים האקדמיים והאישיים של המתמחים, מעקב שוטף ומשוב מתמשך על התקדמות המקצועית.


איך זה עובד?

1. רופאים בכירים: 7 רופאים בכירים, 5 מהם עם התמחות שנייה השולטים היטב באספקטים שונים של הרפואה הפנימית ומשולבים בעשייה היומית (3-2 רופאים בכירים מדי יום), בהדרכה ובהשגחה על המתמחים.

2. מתמחים: 8-7 רופאים מתמחים, מהם 2 ברוטציות והשאר במחלקה. היקף זה מאפשר חלוקה של העומס בצורה מיטבית, מקנה שהות לטפל ולשוחח עם החולים, לעיין בגיליון לעומקו ולשוחח על הממצאים, האבחנה האפשרית ודרכי הטיפול עם עמיתים וממונים.

3.רופאים עוזרים: עקב "עבודות חוץ" שונות (המתמחים שלנו, בניגוד למחלקות אחרות אינם משתתפים בעבודות חוץ, אלא באופן נדיר), מצטרפים למחלקה 3-1 רופאים נוספים במהלך השבוע המסייעים להקל על עומס העבודה.

4.סיוע טכני: טכנאית דמים קבועה ומתנדבי אק"ג. 

5. חשיפה אקדמית: לחשיפה האקדמית במחלקה אין אח ורע באף אחת מהמחלקות. המפגשים האקדמיים מתנהלים פעמיים ביום וכוללים 16 נושאים שונים: J.C., J.C. עדכונים, אקטואליה, פורום מומחים, פורום מתמחים, סמינר חוץ, סמינר מחלקתי, עדכוני תרופות, ביקור קר, פגישת סטז'רים, לימודי המשך, לימוד מרחוק, פגישת פנימיות, פגישת פתולוגיה, סיבוב וישיבת בוקר, ישיבת רנטגן. לפעילות זאת תורמים כולם, מומחים ומתמחים כאחד. היא יוצרת מעט עומס עבודה, אך ערכה המוסף גדול לעין שיעור מההשקעה. מדי שבוע מתפרסם לוח אקדמי מחלקתי, המאפשר לרופאים להיות מעודכנים באופן שוטף בפעילות.

6.יום ספריה שבועי: על מנת שתתאפשר פעילות אקדמית מגוונת כל כך, מקבל כל מתמחה, נוסף ליום המנוחה אחרי תורנות, גם יום ספריה שבועי.

7.ספרות מקצועית: למחלקה יש ספריה מחלקתית עדכנית ומובילה בגודלה, הכוללת ספרים מרכזיים בכל תת-מקצוע, ומספר ספרי רפואה פנימית מקובלים, MKSAP (מהדורה אחרונה), uptodate, 5 עיתונים מהם שלושת החשובים ברפואה פנימית.

8.נוהלי פנימית ו' לטיפול בחולים: במחלקה ספר נהלים לטיפול במחלות שכיחות, שנכתב ומתעדכן בתוך המחלקה באופן שוטף. נהלים אלה מסייעים מאוד למתמחים בצעדיהם הראשונים במחלקה.

9.לימודי המשך: עידוד המתמחה להשתתף בלימודי המשך, סיוע במימון הלימודים והתארגנות ליציאה בזמן לכיוון האוניברסיטה. התארגנות בעבודה, שתאפשר השתתפות בלימודים מרחוק והשתתפות במימון הלימודים.

10.כנסים: סיוע כספי ועידוד להשתתפות בכנסים. לפחות כנס אחד למתמחה.

11.ארגון העבודה היומית: ארגון יעיל של העבודה, תוך ניצול מיטבי של הזמן ופוטנציאל הרופאים ע"י עבודה במקביל, עבודה בשיטת הרבעים, הנחיות כלליות טרום ביקור, השרשת טכניקת ביצוע הביקור, שיתוף מקסימלי של אחות בביקור (שיטת ההפקדה), קבלת סיוע מקסימלי מפקידת המחלקה בהשגחת שירותים ויועצים.

12.תוכנית התמחות:נקבעת מראש, לרוב כוללת שנתיים במחלקה, תקופת רוטציה רצופה בת שנה, שאחריה חוזרים לשנה רביעית. לרוב הרוטציה מתמשכת כשנה ו-3 חודשים (ולא שנה), שכן נוספות לה 2 חופשות בחינה. אין הפרעות לרוטציה. מצב המחלקה לא ימנע יציאה לרוטציות ולא יגרום "שאיבה" חזרה למחלקה באמצע רוטציה, בגלל חוסר בכוח אדם במחלקה. לפי הוראת הנהלת האגף, המתמחה יעשה במהלך הרוטציות חודש מיון על חשבון הרוטציות בחלוקה של שבועיים בין הרוטציות השונות.

13.רוטציה בטיפול נמרץ: ייחודי לפנימית ו'. בנוסף לרוטציות הרגילות, כל מתמחה חייב לבצע חודש טיפול נמרץ, על מנת להגביר מיומנות בנושאים אלה. התקופה מתחלקת בדרך כלל לשבועיים בטיפול נמרץ לב ושבועיים בטיפול נמרץ כללי. תקופה זו היא על חשבון זמן המתמחה במחלקה.

14.רוטציה במדעי יסוד בחו"ל: מתמחה מצטיין המעוניין בכך, יצא לביצוע מדעי יסוד בחו"ל. הנושא דורש היערכות ארגונית ודאגה לשכר ועל כן יש להיערך לכך לפחות שנה מראש. לרוב, המתמחה יוצא לפחות לשנה אחת (אחרת קשה למצוא מעבדה מתאימה).


15.בחינות: המחלקה עושה מאמץ רב בהכנת הרופאים לבחינות. פרט לההדרכה היומיומית ליד מיטת החולה, החשיפה האקדמית וההתארגנות בתוכנית ההתמחות, המאפשרת זמן לימוד, יקבל כל מתמחה חופשת בחינה ארוכה - 8 שבועות לשלב א' ו-6 שבועות לשלב ב'. פרק הזמן מעבר לתקופת החובה (חודש חובה לכל בחינה), היא על חשבון ימי החופשה השנתית של המתמחה.

16. מעקב התקדמות: פרט למעקב שוטף ומשוב מיידי מתקיימת אחת ל-1/2 שנה פגישה יזומה, שבה נפרסת למתמחה כל תוכניות המחלקה, מבחינת כוח אדם ותוכניות ההתמחות של רופאיה. וכן ניתנים למתמחה חוות דעת והיזון חוזר על התפקוד כפי שבא לידי ביטוי בפרק האחרון של תקופת ההתמחות. למתמחה מתאפשר להעלות נושאים והצעות לשיפור תנאי תוכנית ההתמחות במחלקה.

17. מרפאות חוץ: המחלקה מקיימת מרפאה ראומטולוגית במשך 3 ימים בשבוע ומרפאת FMF במשך 4 ימים בשבוע. במרפאות אלה נבדקים כ-5,000 חולים בשנה. מתמחים משתתפים במרפאת FMF במהלך 1/2 השנה האחרונה של התמחותם.

18.מחקר: למחלקה 2 מעבדות מחקר, מודעות גבוהה למחקר וביצוע בפועל של מחקר אינטנסיבי, בסיסי וקליני עם כמות פרסומים מהמובילים במחלקות הפנימיות בארץ.

19.חופשות ימי הספרייה מוציאים את המתמחה ל-50 יום מדי שנה אל מחוץ למחלקה. בנוסף להם יקבל כל מתמחה חופשה בת שבוע במהלך השנה. זאת בנוסף לחופשות הבחינה. חופשות בתקופת הרוטציה יהיו על חשבון הרוטציה, פרט לחופשת הבחינות שהיא על חשבון המחלקה.

20.סטז'רים: המחלקה רואה את הטיפול הטוב והיחס הטוב לסטז'רים והשקעה בהדרכתם וחשיפתם לרפואה כיעד מרכזי בפעילותה. זאת במטרה להפוך למוקד משיכה לסטז'רים מעולים. סטז'רים טובים מסייעים לעבודת המתמחה ומגבירים את ההנאה בעבודה. סטז'רים מרוצים הנחשפים למעלותיה של תוכנית ההתמחות, יבקשו להתקבל להתמחות במחלקה.

21.סטודנטים: המחלקה עושה כל מאמץ לטיפוח הדור הצעיר. סטודנטים טובים המצוידים בתובנה, יעדיפו לשוב למחלקה איכותית כמו שלנו ובעיקר אם הם חשים שתרמנו משהו לעיצוב דרכם הרפואית.

22.הידוק הקשר בין הרופאים לאחיות: לנושא זה חשיבות עצומה בקביעת הסטנדרטים הגבוהים של העבודה הרפואית, בגיבוש נהלים, בעיצוב הציפיות ההדדיות, בייסוד שיתוף פעולה ויצירת תנאים ההופכים את העבודה לתענוג. לצורך כך, נערכות פגישות עיתיות משותפות, שבהן עולים נושאי חיכוך בין הרופאים לאחיות. כמו כן, מדי כ-6 חודשים נערכים אירועים מחלקתיים חברתיים, כגון טיול או הרצאה. אירועים אלה לרוב מסתיימים בסעודה משותפת.

23.תקציב: בשיבא אין תקציב מחלקתי מטעם בית החולים להוצאות בתחום האקדמיה, ההשתלמות או להוצאות "קופה קטנה". התקציב לצרכים אלה מתבסס על תרומות של חולים ובני משפחתם ומימון על ידי חברות תרופות. הרופאים משקיעים זמן רב בנושא המחקר הקליני וזאת על מנת לאפשר העסקת טכנאי דמים, רכישת מכשור למחלקה, רכישת ספרות מקצועית עדכנית, יציאה לכנסים וללימודי המשך.

24.ניהול: תפקיד המנהל הוא לשרת את כפיפיו. ראייה זו משמשת כציר מרכזי לפעילותי, שסובבת כולה סביב הקניית תנאים ויכולות למתמחה להגשים את יעדיו: הכשרתו כרופא מעולה (מטרת המתמחה) והגשת טיפול רפואי מיטבי למאושפזים (מטרת המוסד). במסגרת זו ניתן להבין גם את התערבותי לטיפול וסיוע בבעיות אישיות של המתמחים, מול המסגרות השונות האחראיות על התמחותם.

מתוך שיטת ניהול זו עם הפנים לכיוון המתמחה, ובמטרה לגייס משאבים כספיים להגדיל את כוח האדם במחלקה וליצור קרקע לפעילות אקדמית ומחקרית פורים, צצה לה כמות רבה של פעילות חוץ מחלקתית. פעילות כזו היא פועל יוצא וצורך מרכזי של יחידה רפואית שבמרכזה מחלקת האשפוז וסביבה מרפאות, מעבדות מחקר, עובדי מחקר, ישיבות אקדמיות וניהוליות ומבט ממתמיד החוצה אל פיתוח נוסף, שינוי והתחדשות.