האם השמנה היא מחלה?
למה אנחנו משמינים, מהם הסיבוכים שעלולים להיגרם לנו מכך וכיצד ניתן לטפל. על השמנה מנקודת מבט קצת אחרת
מהי השמנה?
השמנה היא הצטברות עודפת של שומן בגוף ומוגדרת באמצעות מדד מסת הגוף (Body Mass Index – BMI) – משקלו של אדם (בק"ג) חלקי גובהו (במטרים) בריבוע. ה-BMI הוא המדד העיקרי שבו נעזרים אנשי מקצוע מתחום הבריאות והרפואה כדי לזהות חריגות במשקל. את משמעותו ניתן לפענח על פי הטבלה הבאה:
BMI |
קטגוריה |
18.5> |
תת משקל |
18.5-25 |
משקל תקין |
25-29.9 |
עודף משקל |
30-34.9 |
השמנה דרגה 1 |
35-39.9 |
השמנה דרגה 2 |
≥40 |
השמנה דרגה 3 |
האם השמנה היא מחלה?
לפי עדכון ה-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי של המדינות המפותחות) ל-2017, יותר מ-1 מתוך 2 מבוגרים וכמעט 1 מתוך 6 ילדים סובלים מעודף משקל או השמנה.
במאי 2018 יצאו ההסתדרות הרפואית בישראל והחברה הישראלית לחקר וטיפול בהשמנת יתר בקביעה כי מעתה בישראל, השמנה תיחשב למחלה. קביעה זו מתיישרת עם העמדה של ארגוני בריאות בין-לאומיים – כגון ארגון הבריאות העולמי (WHO) ואיגוד הרפואה האמריקאי (AMA) – שאף מגדירים את ההשמנה כמגפה ומציינים כי היא גורם מוות מוביל בעולם.
לפי הנתונים שפרסמו ההסתדרות הרפואית והחברה לחקר וטיפול בהשמנת יתר, כרבע מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל חולה בהשמנה, וכ-4,000 בני אדם מתים כתוצאה ממנה כל שנה. בהסתדרות הרפואית טענו כי השמנה היא מחלה כרונית שנגרמת בשל מנגנונים פיזיולוגיים-גנטיים לקויים, ולא בשל כשל התנהגותי, ולכן היא מצריכה סיוע מקצועי לחולים בה. עקב כך, טענו עוד, נדרשות התגייסות לאומית לטיפול בה והגדלת הנגישות לטיפולים רב-מערכתיים והמשאבים הנדרשים להם (כגון מרפאות השמנה וצוותים רפואיים מומחים בתחום).
מהם הסיכונים בהשמנה?
השמנה עשויה להוביל למחלות כרוניות רבות, כגון סוכרת, מחלות לב וכלי דם, ואף סרטן. כך למשל, היא גורמת להתפתחות "תנגודת לאינסולין" באיברים מסוימים (כמו הכבד והשרירים). במצב זה הם פחות חשים את האינסולין – ההורמון שאחראי להכניס את הסוכר (גלוקוז) לתאים ולהוריד את רמתו בדם. בנוסף, כאשר אדם לוקה בעודף משקל או השמנה, תאי הבטא שבלבלב, יצרני האינסולין, צריכים להתאמץ יותר כדי לייצר את כמות האינסולין הדרושה. כלומר, הגוף דורש יותר אינסולין כי מסת הגוף גדלה. העומס על תאי הבטא עלול להוביל לבסוף לעייפות הלבלב ולחוסר יכולתו לייצר אינסולין, וכך הסוכר אינו נכנס לתאים ורמתו בדם עולה.
השמנה יכולה להוביל גם לטרשת עורקים ולמחלת לב כלילית; טרשת עורקים היא מצב שבו שוקעים חומרים כמו שומני דם עתירי כולסטרול בדפנות העורקים. שקיעה זו מובילה עם הזמן להיווצרות פלאק (רובד טרשתי) המצר וחוסם את חלל העורק, וכך קשה לדם לזרום דרכו לאיברי הגוף ובהם הלב. במחלת לב כלילית מוצרים או נחסמים העורקים הכליליים, המובילים דם מחומצן לשריר הלב.
השמנה כאמור יכולה להוביל גם לתחלואה בסרטן. זאת מכיוון שהיא תורמת לדלקת כרונית בגוף (תאי השומן מפרישים ציטוקינים, חומרים מעודדי דלקת), שמקדמת פעילות פרו-סרטנית (מאיצה התחלקות של תאים).
למה אנחנו משמינים?
השמנה נוצרת בשל חוסר מתאם בין האנרגיה שנכנסת לגוף (הקלוריות מהמזון) לבין זו שיוצאת ממנו (חילוף חומרים ופעילות).
בגוף קיימים נוירופפטידים – חלבונים קצרים שמיוצרים על ידי תאי עצב במוח אשר גורמים לרעב ומעודדים אכילה או לחלופין מדכאים אותם. מחסור באחד הנוירופפטידים מדכאי התיאבון או בחומרים המפעילים אותו יגרום לתחושת רעב קשה, לעלייה במשקל ולהשמנה. לרוב מחסור שכזה הוא גנטי ונגרם ממוטציות בכמה גנים (ולא ממוטציה בגן בודד).
נוסף על כך, קיימת אינטראקציה בין הגנטיקה לבין הסביבה, וכאן יכולים לתרום גם אירועי חיים כגון לידה, קשיים נפשיים ורגשיים, מחלות, פציעות, נטילת תרופות ושינויים נוספים (למשל בעבודה). לכן הטיפול בהשמנה צריך להיות מותאם אישית לכל מטופל/ת.
איך מתאימים אישית את הטיפול בהשמנה?
טיפול מיטבי להשמנה כולל הערכה שבה נבדקים המקור לעודף המשקל, הגורמים לאכילה, אורח החיים, העדפות תזונתיות, מידת נכונות ויכולת להיות פעילים פיזית, ומצב רגשי.
לאחר הערכה כזאת ניתן להתאים למטופל/ת תוכנית ייחודית להרזיה על פי צרכים אישיים, שכוללת מרשם לפעילות גופנית, הנחיות תזונתיות מותאמות ומעקב דיאטן/ית. לעתים יתווסף מתן תרופות מדכאות תיאבון כאמצעי עזר. למשל, פנטרמין (רזין), שמעלה את קצב חילוף החומרים בגוף; אורליסטט (קסניקל), שמעכבת את פעילות האנזים ליפאז וכך מפריעה לספיגת שומנים, ותרופות שמחקות את פעילות ההורמון GLP-1 (שמשפיע על תנועתיות הקיבה) ותורמות לשובע.
למה לטפל בהשמנה דווקא בשיבא?
במרכז לטיפול בעודף משקל בשיבא עובד צוות מומחים – דיאטנים/ות, פסיכותרפיסטים/ות ורופאים/ות (מתחום האנדוקרינולוגיה, הספורט והגסטרואנטרולוגיה) – אשר יכול לתפור לכל מטופל את תוכנית ההרזיה המתאימה לו ביותר.
לקביעת תורים ניתן לפנות אלינו בטלפון: 03-5307494
או בדוא"ל: odef.mishkal@sheba.health.gov.il