תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

הנחיות תזונה לאחר ניתוח וויפל

בניתוח וויפל מסירים גידולים ממאירים או שפירים בראש הלבלב (וגם בתריסריון ובחלק הסופי של דרכי המרה). ההנחיות הבאות מתייחסות לתקופת ההחלמה שאחריו, אשר עשויה להימשך שבועות עד חודשים, תלוי בהיקף הניתוח ובקצב הריפוי. הניתוח עשוי לגרום לשינויים שמשפיעים על הרגלי האכילה, כגון סוגי מזונות, כמויות וזמני הארוחות. המטרה היא לעבור בהדרגה ממזונות שנוסו בהצלחה באשפוז בבית החולים לתפריט ביתי הכולל מזונות חדשים ולהתקדם ממרקם מזון נוזלי-רך למרקם רגיל, תוך הקשבה לגוף.


הנחיות כלליות

  • לאחר הניתוח עשויים להרגיש מלאות כבר אחרי כמות מזון קטנה. לכן כדאי לאכול מעט, כל שעה-שעתיים. עשו לעצמכם מנהג – הניחו לידכם נשנוש קטן בקביעות ואכלו בעת הצורך, וכאשר אתם יוצאים מהבית קחו איתכם כריך קטן או פרי. 
  • המתינו כ-30-20 דקות בין שתייה לאכילה.
  • אכלו בישיבה ואל תשכבו או תתכופפו קדימה מיד אחרי הארוחה. 
  • את הארוחה האחרונה מומלץ לאכול כשעתיים לפני השינה.
  • לעסו היטב ואכלו לאט.

 

העשרת המזון בחלבון וקלוריות

מכיוון שאוכלים מנות קטנות צריך להעשירן בחלבון וקלוריות. הקפידו לכלול את המזונות הללו בכל ארוחה: עוף, בשר, דגים, ביצים, גבינות, יוגורט, טחינה, דייסת סולת ומוצרי סויה. 

 

התקדמות באכילה

  • ההתקדמות באכילה אישית ומותנית באישור הצוות הרפואי.
  • בימים הראשונים מותר לשתות נוזלים צלולים בלבד: מים, תה, ג'לי, מיץ ללא סוכר וללא חתיכות פרי ומרק צח.
  • לאחר יומיים-שלושה ניתן להוסיף מזונות רכים/ נוזליים: דייסה, מרק טחון, חלב, יוגורט, גבינות, לבן, רסק פרי דליל ופירה.
  • בהמשך ניתן להוסיף: קציצות רכות, טונה, ביצה, ירקות מקולפים מבושלים, צנים, אורז, פתיתים ובשר מבושל.

 

התקדמות באכילת מזונות עתירי שומן 

בשבועיים הראשונים יש להימנע ממזונות עתירי שומן, כגון חמאה, מרגרינה, מיונז, אוכל מטוגן, מוצרי חלב מעל 5%, בשר בקר שמן, עוגות, גלידות, מאפים שומניים, אבוקדו, טחינה, שקדים, אגוזים ופיצוחים. לאחר מכן ניתן לחזור בהדרגה לתזונה רגילה.
אם לאחר אכילת מזונות עתירי שומן מופיעים שלשולים ו/או כאבי בטן מומלץ להמשיך עם תפריט דל שומן ולהתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת לגבי תוספת של אנזימי לבלב/ עיכול (זים קל, קראון).

 

התקדמות הדרגתית באכילת סיבים

בשבועיים שלאחר הניתוח מומלץ לאכול תפריט דל בסיבים. לאחר מכן אפשר להוסיף כל פעם מזון אחר בכמות קטנה (כלומר, להתקדם בהדרגה).
מזונות דלים בסיבים: תפוח אדמה, בטטה, אורז לבן, פסטה, קוסקוס, פתיתים, אטריות, לחם לבן, לחם אחיד, ירקות מבושלים ללא קליפה (כגון גזר, קישוא, דלעת, תפוח אדמה, דלורית), פירות קלופים (תפוח, אגס ובננה), מיצי פירות וירקות מסוננים. 
מזונות עשירים בסיבים: דגנים מלאים (לחם וקרקרים מחיטה מלאה, אורז ופסטה מלאים, דגני בוקר עשירים בסיבים, בורגול, כוסמת, גריסים, קינואה, תירס, פופקורן), קטניות (שעועית, עדשים, גרגירי חומוס, פול, סויה, אפונה), כרוב/ית, צנון/ית, ברוקולי, סלרי, סלק, תרד, במיה, שעועית ירוקה, פירות יבשים, פיצוחים, אגוזים, שקדים, גרעינים, בוטנים וזרעים. 
מזונות שצריך לאכול בכמות קטנה, לרסק וללעוס היטב: גבעולי סלרי, אפונה טרייה/ גינה, פופקורן, קוקוס, אננס טרי, צימוקים ופירות מיובשים אחרים, עלי בייבי ותירס.
מזונות שצריך להימנע מהם לצמיתות: אפרסמון, גויאבה, סברס, רימון, קליפות וציפות פרי הדר (מותר מיצים מפירות אלו).


מעקב אחר רמת הסוכר

לאחר הניתוח ערכי הסוכר בדם עשויים להיות גבוהים מהנורמה. מטופלים סוכרתיים או כאלו שחל אצלם שינוי בערכי הסוכר בדם לאחר הניתוח צריכים להימנע ממוצרים המכילים סוכרים פשוטים, כגון משקאות מתוקים ומיצים, סוכר, דבש, ריבה, עוגות, עוגיות, שוקולד וגלידה. בנוסף מומלץ להמשיך מעקב רפואי בקהילה.

 

שתייה מספקת

  • מומלץ לשתות כמות נוזלים מספקת, 2-1.5 ליטרים ליום (מים, מרק, תה ומיצים). 
  • אסור לשתות אלכוהול ומשקאות מוגזים ולאכול מזון חם או קר מאוד.

 

העשרה תזונתית

מומלץ לשלב בתפריט מזון רפואי לעתים קרובות. הדיאטנית ממליצה על הסוג המתאים והכמות הנדרשת.