הנחיות לטיפול באורוסטומיה
ערבית عربيه
אורוסטומיה היא פתח בדופן הבטן שדרכו מופרש השתן )אורו = שתן, סטומה = פתח).
מהו הציוד הנדרש לאורוסטומיה ומהי תדירות החלפתו?
ציוד האורוסטומיה מורכב משקית לקליטת שתן ומגן לעור. לעתים זו יחידה אחת המשלבת את השקית והמגן ולעתים השקית נפרדת ומוצמדת בלחיצה למגן הנצמד לעור הבטן. הציוד נבחר בהתאמה אישית ומותאם לצרכים הרפואיים של כל מטופל/ת.
הטיפול צריך להיות מתוכנן. המגן מוחלף פעמיים בשבוע ואת השקית ניתן להחליף פעם ביום אחרי המקלחת וצריך לרוקנה כאשר היא מלאה עד מחציתה. כדי שהחלפת הציוד תיעשה בנוחות רצוי לבצעה בימים קבועים, בזמן שהסטומה פחות פעילה (למשל לפני ארוחת הבוקר).
מהי הסביבה המתאימה לטיפול?
רוב האנשים מעדיפים לטפל בסטומה בחדר האמבטיה כיוון שיש בו מים ופרטיות. אפשרות נוספת היא חדר אחר שכולל פרטיות וקערת מים פושרים. כדי לראות את הסטומה מומלץ להשתמש במראה. הטיפול יכול להתבצע בשכיבה, עמידה או ישיבה.
כיצד מתרחצים?
מותר להתקלח עם או בלי השקית והמגן, אין חשש מכניסת מים. שמפו או סבון לא מגרים את הסטומה כל עוד מזרימים עליה מים ומייבשים היטב לפני הדבקת הציוד.
מהם שלבי הטיפול?
1. הכנת הציוד הנדרש לטיפול תייעל את התהליך ותקצרו. רצוי להכין את הציוד לפי סדר השימוש בפריטים:
- שקית לסילוק פסולת ומגבת לסטומה
- כפפות, פד גזה/ מגבת
- מגבון/ ספריי מסיר דבק
- סרגל מדידה ומספריים
- אבקה לטיפול בגירוי עור מסביב לסטומה
- מגבון להגנה על העור
- מגן העור, משחת פסטה אטימה (או טבעת אטימה) ושקית הסטומה
2. הסרת הציוד: רבים מסירים את הציוד מהעור במקלחת תחת מים זורמים כיוון שכך ההסרה קלה יותר. יש להסיר את המדבקה הנצמדת לעור בעדינות כדי למנוע פגיעה בשלמותו. ניתן להשתמש בספריי או מגבון מסיר דבק שמונעים כאבים וטראומה לעור. לאחר מכן משליכים לפח את הציוד המשומש (לא זורקים לשירותים).
3. רחצה: רוחצים את הסטומה והאזור שסביב במים וסבון. ניתן להסיר שארית דבק במגבון מסיר דבק. לאחר מכן חייבים לרחוץ שוב את אזור הסטומה כדי להבטיח הדבקה טובה של הציוד החדש. לא צריך להשתמש בציוד סטרילי ואסור להשתמש בחומרי ניקוי נוספים. אחר כך מייבשים היטב את אזור הסטומה ובודקים את שלמות העור שסביבה (ניתן להשתמש במראה).
4. מדידה והכנת מגן עור: מודדים את גודל הסטומה ומכינים את המגן באמצעות גזירת הפתח בהתאם לגודל הסטומה ולצורתה ומוסיפים כ-2-1 מילימטרים מעבר. חשוב לציין שבחודש-חודשיים הראשונים לאחר הניתוח הסטומה קטנה בקוטר ומומלץ למדוד אותה לפחות פעם בשבוע.
5. טיפול בעור מגורה מסביב לסטומה: מפזרים אבקה לטיפול בעור מגורה על האזור הנדרש ומחכים 20 שניות לפחות. לאחר מכן מרחיקים בעדינות את שאריות האבקה שלא נספגה כדי לאפשר למגן להידבק טוב יותר. אם יש פצע צריך לפנות לאחות סטומה לבדיקה והדרכה לטיפול בפצעים.
6. שמירה על העור: מנגבים את האזור שסביב הסטומה במגבון הגנה כדי למנוע פגיעה בשלמות העור הבריא. תיתכן צריבה שתיעלם לאחר כמה דקות.
7. מסירים את הכיסוי של מגן העור (בסיס). ניתן למרוח משחת פסטה אטימה על הצד הדביק של המגן, סביב לפתח הגזור, כדי לאטום אותו טוב. מומלץ לחכות כדקה בין מריחת הפסטה להדבקת המגן ולהדביקו בדייקנות על עור נקי, יבש ומתוח. לאחר מכן מצמידים את השקית למגן ומוודאים באמצעות משיכה קלה שהוצמדה היטב. בנוסף מוודאים שהסוגר סגור היטב. ניתן לחגור חגורה מיוחדת שעוזרת לתמוך בשקית, ומומלץ להשתמש בחגורה למניעת בקע סביב הסטומה. לקבלת הסבר על חגורות – ניתן לפנות לאחות סטומה.
8. מומלץ לנוח כ-20 דקות להבטחת הדבקה טובה.
המפתח להצלחת הטיפול בסטומה ומניעת פגיעה בעור הוא ביצוע כלל השלבים.
מתי לפנות לרופא המטפל או לחדר מיון?
- שינוי בצבע הסטומה המלווה בכאב בטן (צבע תקין הוא אדום-ורוד).
- היעדר הפרשות מהסטומה.
מתי לפנות לאחות סטומה?
- דליפות חוזרות.
- שינוי בצורת/ גודל הסטומה המצריך התאמה מחודשת של הציוד.
- הופעת גירוי בעור שסביב לסטומה.
לאחר השחרור יכולות להתעורר שאלות הקשורות לטיפול ולמצב החדש וניתן לפנות לאחות סטומה בכל אחת מהן. חשוב גם להיות במעקב אצל אחות סטומה בקהילה. פרטים על כך ניתן לקבל אצל נאמני הסטומה במחלקה או אצל מתאמת טיפול בבעלי סטומה (נטלי פרסל) בטלפון 052-6667194.