הדרכה לשימוש בגסטרוסטום
גסטרוסטום הוא צינור צר וגמיש שמועבר דרך פתח קטן בדופן הבטן ישירות לקיבה. דרכו ניתן להחדיר נוזלים ומזון (פורמולה) לקיבה וכך להחליף אכילה דרך הפה או להשלימה.
ישנן שתי שיטות הזנה באמצעות גסטרוסטום:
הזנה המשכית: ניתנת באופן מתמשך (כמה שעות) במכשיר סופר טיפות (המכונה "קנגרו") שאליו המטופל/ת מחובר/ת.
הזנה קצובה: המזון ניתן כארוחות קטנות באמצעות מכשיר הקנגרו והחיבור אליו הוא רק במהלכן.
סוג המזון ושיטת ההזנה נקבעים על ידי הרופא/ה המטפל/ת והדיאטנית לפני השחרור.
איך מתחילים?
שוטפים ידיים היטב, בודקים את תאריך התוקף של הפורמולה ומוודאים שהיא בטמפרטורת החדר. בהתאם למה שהמליץ הצוות המטפל בבית החולים או בקופת החולים, ניתן להשתמש בסט האכלה מסוג מערכת פתוחה או סגורה. כל פעילות – כגון ספורט, פיזיותרפיה נשימתית, שאיבת הפרשות מהקנה )סקשן( ואינהלציות – מבצעים לפני ההזנה. אחריה מומלץ לנוח.
הזנה במכשיר קנגרו
- יושבים או שוכבים בזווית של 30 מעלות (שכיבה מלאה אסורה).
- תולים את שקית ההזנה גבוה.
- מנערים היטב את בקבוק הפורמולה לפני השימוש.
- ממלאים את השקית בכמות הפורמולה הדרושה.
- בסט האכלה מסוג מערכת סגורה מחברים את הפקק שלו לבקבוק הפורמולה.
- פותחים את גלגלת הסגירה של הצינור היוצא מהשקית (או מהפקק במערכת סגורה).
- פותחים את הפקק שסוגר את קצה הסט.
- נותנים לפורמולה לרדת בסט עד שכולו מלא בה.
- סוגרים את גלגלת הסגירה של הצינור היוצא מהשקית (או מהפקק במערכת סגורה).
- מחברים את הסט למכשיר.
- מכוונים את המכשיר לקצב הנדרש לפי ההוראה הרפואית.
- לפני שמחברים את הסט לגסטרוסטום, שוטפים את הגסטרוסטום.
- שואבים במזרק טומי 20 מ"ל מים מינרלים.
- מחברים את המזרק לפתח הגסטרוסטום.
- פותחים את תופסן הסגירה שעל הגסטרוסטום.
- שוטפים את הגסטרוסטום.
- סוגרים את תופסן הסגירה על הגסטרוסטום.
- מחברים את קצה הסט לפתח הגסטרוסטום.
- פותחים את הגלגלת שסוגרת את הסט.
- פותחים את תופסן הסגירה שעל הגסטרוסטום.
- מפעילים את המכשיר כדי שההזלפה תתחיל.
ניתוק מהמכשיר
ממתינים לפחות 20 דקות לאחר ההזנה בטרם עוברים למנח שכיבה.
- בסיום מעבר המזון סוגרים את תופסן הסגירה על הגסטרוסטום.
- סוגרים את גלגלת הסגירה של הסט.
- מנתקים את צינור הסט מפתח הגסטרוסטום.
- שואבים במזרק טומי 20 מ"ל מים מינרלים.
- מחברים את המזרק לפתח הגסטרוסטום.
- פותחים את תופסן הסגירה שעל הגסטרוסטום.
- שוטפים את הגסטרוסטום עד שלא נותרות בו שאריות מזון.
- סוגרים את תופסן הסגירה על הגסטרוסטום.
- מוציאים את המזרק מפתח הגסטרוסטום.
- סוגרים את הגסטרוסטום בפקק שלו.
השלמת נוזלים דרך הגסטרוסטום
אמנם הפורמולה מכילה כמות מים גדולה אך לרוב זה לא מספיק וצריך תוספת נוזלים. השלמת נוזלים, אם נדרשת, נקבעת על ידי רופא/ה ודיאטנית בהתאם לכמות הפורמולה ולסוג שלה. הנוזלים ניתנים דרך הגסטרוסטום בין מנות הפורמולה ומשמשים גם לשטיפתו לפני מתן הפורמולה ולאחר מכן. הם ניתנים באותו האופן שבו ניתנת הפורמולה.
חשוב לדעת
- כל סוגי המזון הרפואי דורשים טיפול נקי כדי להפחית את הסיכון לזיהום.
- לפני שמשתמשים במזון יש לבדוק עליו תאריך תפוגה.
- מומלץ לאחסן אריזות מזון סגורות בטמפרטורת החדר.
- אריזה שנפתחה ניתן לשמור בטמפרטורת החדר עד ארבע שעות או במקרר עד 24 שעות כאשר היא אטומה/ מכוסה היטב. אין להקפיא.
- בעת חיבור ההזנה יש לוודא שהמזון מטפטף בקצב מתאים להוראה הרפואית.
מתן תרופות דרך הגסטרוסטום
אין לערבב תרופות עם פורמולת האוכל או צורות מזון אחרות.
- מכינים את התרופות שצריך ליטול ומרסקים אותן בכותש תרופות. (חשוב: יש תרופות שאסור לרסק וצריך לשאול את הרוקח/ת בקופת החולים מהן).
- מוהלים את התרופות במעט מים.
- לפני מתן התרופות שוטפים את הגסטרוסטום.
- שואבים במזרק טומי 20 מ"ל מים מינרלים.
- מחברים את המזרק לפתח הגסטרוסטום.
- פותחים את תופסן הסגירה על הגסטרוסטום.
- שוטפים את הגסטרוסטום.
- סוגרים את תופסן הסגירה על הגסטרוסטום.
- מנתקים את מזרק טומי מהגסטרוסטום.
- שואבים במזרק טומי את התרופות המהולות במים.
- מחברים את המזרק לפתח הגסטרוסטום.
- פותחים את תופסן הסגירה של הגסטרוסטום.
- מזריקים את התרופות לתוך הגסטרוסטום.
- סוגרים את תופסן הסגירה על הגסטרוסטום.
- שואבים במזרק עוד 20 מ"ל מים מינרלים.
- מחברים את המזרק לפתח הגסטרוסטום ומזריקים את המים, כך שלא יישארו בו חלקיקי תרופות.
- סוגרים את תופסן הסגירה על הגסטרוסטום.
- מוציאים את המזרק מפתח הגסטרוסטום.
- סוגרים את הגסטרוסטום בפקק שלו.
טיפול יומיומי בגסטרוסטום
- שוטפים את העור באזור כניסת הגסטרוסטום במים וסבון מדי יום ומייבשים היטב בפד גזה. האזור צריך להיות נקי ויבש כל הזמן. אין צורך לחבוש אותו.
- אם ישנן הפרשות ניתן להניח פד גזה משונץ שאינו אוטם את אזור כניסת הגסטרוסטום.
- הגסטרוסטום הוא גוף זר שמחובר לבטן ולכן חייבים לעקוב אחר סימני זיהום באזור: עור אדום, דק ומבריק, הפרשה, נפיחות, כאב במגע וחום. עם הופעתם, יש לעדכן רופא/ה או אח/ות.
פעילות יומיומית
אין מגבלות מיוחדות וניתן לשכב על הבטן. עם זאת, כדי למנוע את משיכת הגסטרוסטום יש להדקו לגוף בפלסטר.
סיבוכים אפשריים
במקרים הבאים פונים לעזרה רפואית:
- שליפת הגסטרוסטום: אם הגסטרוסטום נשלף לגמרי יש להגיע בדחיפות לחדר מיון כיוון שהפתח בדופן הבטן עלול להיסגר. אם חלק ממנו נותר בפנים יש לקבע אותו שלא ייצא לחלוטין וגם להגיע בדחיפות לחדר מיון כדי למנוע מהפתח להיסגר.
- דליפה מאזור כניסת הגסטרוסטום: תיתכן בשל קיבה מלאה מדי (קצב ההזנה היה מהיר מדי או שכמות המזון הייתה גדולה מדי ולא נספגה). סיבה נוספת לדליפה היא קיבוע לא תקין של הגסטרוסטום (כלומר, נוצר רווח גדול בין הממברנה החיצונית לדופן הבטן).
- חסימת הגסטרוסטום: חשד לחסימת הגסטרוסטום עולה כאשר לא ניתן לשטוף אותו. במצב כזה מזריקים לתוכו כ-20 מ״ל מים חמימים. אם לא חל שיפור, ניתן לשטוף אותו ב-10 מ"ל קוקה קולה, להשהות כחמש דקות ואז לשטוף שוב במים. אם הוא עדיין חסום יש לפנות לגורם רפואי.
- בעיות עור סביב מוצא הגסטרוסטום: גירוי ואדמומיות סביב מוצא הגסטרוסטום הם בעיה שכיחה. כדי למנוע זאת מומלץ לשטוף את האזור כמה פעמים ביום (בעיקר לאחר ההזנה) במים וסבון בלבד ולייבשו. אם יש הפרשה בריח רע/ מוגלתית יש לפנות לגורם רפואי.
- הקאות: אם ההזנה גורמת להקאות, יש להפסיקה. כאשר הן חולפות ניתן לחדשה לאט ובהדרגה. אם הן נמשכות מעל 48 שעות יש לפנות לגורם רפואי.
- שלשולים/ עצירות: ייתכנו בשל שינוי סוג הפורמולה, פורמולה מקולקלת, תרופות חדשות, שינויים בזמני ההזנה, קצב מתן המזון, וחוסר בניידות (גורם לעצירות). בעת שלשולים צריך להאט את ההזנה ולהוסיף נוזלים דרך הגסטרוסטום כדי למנוע התייבשות ולפנות לגורם רפואי.
- דלקת ופטרת בפה: כאשר מזון ונוזלים כלל לא עוברים דרך הפה, עלולות להתפתח בו דלקת ופטרת עקב יובש. כדי למנוע זאת חשוב לשמור על היגיינת פה במהלך היום ולצחצח שיניים.
מתי צריך להחליף את הגסטרוסטום?
אחרי חצי שנה גורם רפואי צריך להעריך את שלמות הגסטרוסטום, ולאחר שנה מומלץ להחליפו בשל המלצת היצרן ואפשרות לבלאי.
יש לך שאלה?
ניתן לפנות לאחות מתאמת הזנה וגסטרוסטום, אביבה אלג'ם בטלפון: 052-6667273