תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

הדרכה על דיאטה דלת בקטריות

דיאטה דלת בקטריות מיועדת לאנשים עם מערכת חיסון חלשה ומסייעת להגן עליהם מפני מזהמים, כגון חיידקים, שנמצאים במזונות ומשקאות שונים.

אילו מטופלים עשויים להזדקק לדיאטה דלת בקטריות?

  • מטופלים אונקולוגיים (שמקבלים כימותרפיה או טיפולים אחרים לסרטן).
  • מטופלים עם איידס שמקבלים טיפול.
  • מושתלי איברים ומושתלי מח עצם/ תאי אב.
  • מטופלי השתלה עצמית, אוטולוגית (הדיאטה נדרשת למשך חודשיים לפחות לאחר קליטת השתל. לאחר מכן יש לפעול לפי הנחיות הצוות המטפל).
  • מטופלי השתלה מתורם, אלוגנאית (הדיאטה נדרשת למשך שלושה חודשים לפחות לאחר קליטת השתל. לאחר מכן יש לפעול לפי הנחיות הצוות המטפל).   

לאחר שחוזרים לתזונה רגילה חשוב לוודא עם הצוות המטפל כי ספירת הנויטרופילים נשארת מעל 500 במשך שבוע לפחות, ללא תמיכה של גורמי גדילה (G-CSF).

 

אילו מוצרים מותרים לאכילה ושתייה במסגרת דיאטה דלת בקטריות?

  • מאכלים שהוכנו בבישול ממושך על הכיריים (מבטיח שכל המזהמים יושמדו), באפייה ממושכת בתנור או בצלייה בדרגת "עשוי היטב" בלבד.
  • מאכלים שהוכנו בבית או קנויים באריזה תעשייתית סגורה.
  • מוצרים סגורים עם תאריך תפוגה ארוך טווח.
  • מוצרי חלב שרשום עליהם כי עברו פסטור, באריזות אישיות וללא חיידקים (BIO).
  • פירות וירקות עם קליפה עבה שלא ניתנת לאכילה.
  • מי שתייה: קיימת מחלוקת בנושא ולכן מומלץ לשאול את הצוות המטפל על המים המותרים. ככלל מומלץ לשתות מים שעברו הרתחה וקירור. בבית ניתן להשתמש במי ברז שהורתחו. אם בוחרים לשתות מים מבקבוק מוודאים שיש עליו תווית של אוסמוזה הפוכה או זיקוק או סינון דרך פילטר מוחלט של מיקרון אחד או פחות. ניתן לשתות מים מבקבוק עד 24 שעות מהפתיחה.

 

אילו מוצרים אסורים לאכילה ושתייה?

  • פירות וירקות טריים. יוצאים מן הכלל הם כאמור פירות וירקות עם קליפה עבה שניתן לשטוף היטב ולקלף. חשוב להימנע ממגע עם הקליפה ולכן צריך לתת לבן משפחה לשטוף ולקלף או להשתמש בכפפות.
  • מוצרים ששהו בטמפרטורת החדר במשך שעה או במקרר במשך יותר מ-72 שעות.

 

כיצד מטפלים במזון ושומרים על היגיינה במטבח?

  • שוטפים/ מחטאים ידיים לפני הכנת האוכל ורוחצים ביסודיות ובמים חמים את כל קרשי החיתוך, כלי החיתוך והחלק העליון של קופסאות שימורים.
  • לא טועמים מהאוכל במהלך הכנתו (למשל מכלי הבחישה).
  • לא טועמים אוכל שנראה או מריח מוזר.
  • למטופלים שעברו השתלת מח עצם אסור לגעת בשמרים מכל סוג (לדוגמה בצק).
  • אוטמים וסוגרים שאריות, מסמנים את התאריך וזמן ההכנה, מאחסנים במקרר או מקפיאים מיד. אין להקפיא שנית אוכל שהופשר.
  • אם מעוניינים לאכול רטבים ומרקים יום אחרי הכנתם – מרתיחים אותם לפני כן.
  • צורכים מזון קפוא מהר ככל הניתן. לא מפשירים אותו בטמפרטורת החדר אלא במקרר.
  • אם משתמשים במיקרוגל רצוי שתהיה בו צלחת מסתובבת. שכן השימוש בו עלול להשאיר נקודות קרות במזון שבהן חיידקים יכולים לשרוד. אם אין צלחת מסתובבת, מסובבים את הכלי רבע סיבוב פעם או פעמיים במהלך החימום ומערבבים את תוכן המזון מפעם לפעם כדי ליצור ערבוב אחיד.
  • לא משתמשים בקופסאות שימורים פגומות, נפוחות, חלודות או קעורות מאוד.
  • בודקים תאריכי תפוגה על אריזות מזון.
  • מקפידים לנקות את המיקרוגל, טוסטר, פותחן קופסאות ולהבי בלנדר ומיקסר (הלהבים והתחתית של הבלנדר צריכים להישטף תמיד).
  • מנקים את הדלפק ומשטחי המטבח מחלקיקי מזון.
  • מחליפים מגבות מטבח מדי יום. מומלץ להשתמש בנייר סופג.
  • מחליפים ספוג לשטיפת כלים לפחות פעם בשבוע.
  • מחטאים ספוגים ומטליות כלים בתמיסת מלבין (אקונומיקה) כל יום.
  • היגיינה כללית: מקפידים שיהיו בסביבה תכשירים לשמירת היגיינת ידיים, שוטפים ידיים במים וסבון לאחר שימוש בשירותים, טיפול באשפה ונגיעה בבעלי חיים, ומייבשים במגבת נייר.


כיצד שומרים על המזון?

  • המזון צריך להישמר במכלים מכוסים, בקירור, ולא מתחת לכיור.
  • מומלץ לא לאחסן מוצרי חלב בדלת המקרר אלא במגירה המיועדת לכך או בעומק המקרר.
  • משליכים מאכלים שנשארו פתוחים או לא נאטמו היטב וקיבלו "כוויות" מקפיא.
  • משליכים קופסאות שימורים עם בליטות, דליפה, סדק או פתח באזור השוליים ולא טועמים מהן.

 

כיצד קונים מזון?

  • בוחרים מוצרים שדורשים קירור רק בסוף הקנייה ומאחסנים אותם בהקדם בקירור.
  • לא משאירים מזון במכונית חמה.
  • מומלץ לא לקנות מזון ממכלים גדולים, בבחירה עצמית (מזונות ב"תפזורת") .
  • לא טועמים דוגמיות מזון.

 

אכילה בחוץ

  • כעיקרון רצוי לאכול בבית ולא בחוץ, שכן בבית הכנת המזון ותכולתו מבוקרות.
  • אם בכל זאת בוחרים לאכול בחוץ, הולכים למסעדות שידועות בניקיונן ומזמינים מנות מבושלות או אפויות בתנור.
  • במסעדות מזון מהיר מבקשים שהאוכל יוכן טרי.
  • נמנעים ממכלי תבלינים שמגיעים בתפזורת לשירות עצמי (מבקשים תבלינים ארוזים בשקית של מנה אחת).

 

רשימת מוצרים מותרים ואסורים מורחבת

משקאות מותרים

  1. קפה או תה נמסים/ מבושלים, תה קר עשוי ממים רותחים
  2. פחיות או בקבוקים אישיים של משקאות מוגזים
  3. מי ברז שעברו הרתחה וקירור
  4. תה צמחים מבושל או משקיות תה מסחריות
  5. מים מבקבוק – בתנאי שמסומן כי עברו סינון באוסמוזה הפוכה, זיקוק או סינון דרך פילטר של  מיקרון לפחות (יש לצרוך מים/ משקה בבקבוק עד 24 שעות מהפתיחה)
  6. כל המשקאות ומשקאות הספורט בפחית, בקבוק או אבקה

 

משקאות אסורים

  1. סיידר תפוחים טרי
  2. לימונדה ביתית
  3. מי מעיין
  4. ברזייה משותפת

 

מוצרי חלב מותרים

  1. חלב מפוסטר ומוצריו: ללא שומן, דל שומן, 3%, חלב מלא, שוקו, יוגורט
  2. גבינות ומוצריהן באריזות מסחריות (כגון צ'דר בינונית ורכה, מוצרלה ושוויצרית)
  3. שמנת
  4. גלידה, יוגורט קפוא, שרבט (קרטיב), גלידת פירות וארטיקים מסחריים
  5. מילקשייק תוצרת בית
  6. מילקשייק מאריזות אישיות של חלב וגלידה
  7. תחליפי מזון מסחריים כמו משקאות נמסים ופורמולות לתינוקות
  8. מילקשייק קפוא מסחרי

 

מוצרי חלב אסורים

  1. חלב ומוצריו (כגון גבינה ויוגורט) טריים או לא מפוסטרים
  2. מילקשייק מגלידה לא מסחרית או שנעשה בבלנדר
  3. יוגורט או גלידה רכה ממכונה
  4. יוגורט ומוצריו שמכילים חיידקים חיים ופעילים (BIO)
  5. גבינות ממעדניות
  6. גבינות המכילות פלפל, צ'ילי או ירקות לא מבושלים אחרים
  7. גבינות עם עובש (כגון רוקפור, ברי, קממבר, צ'דר קשה, פטה וגבינת איכרים), גם אם הן באריזה סגורה
  8. גלידה או שרבט לא מסחריים או שהוכנו בבית

 

לחמים, מאפים וחטיפים מותרים

  1. לחם, לחמניות (גם מתוקות) ודונטס שארוזים באריזה אישית
  2. ופלים ופנקייקים שנעשו היטב
  3. לחם מטוגן היטב
  4. עוגיות אפויות (גם כאלו המכילות פרי)
  5. אריזות מנה בודדת של צ'יפס תפוחי אדמה, צ'יפס תירס, בייגלה, קרקרים ופופקורן

 

לחמים, מאפים וחטיפים אסורים

  1. לחמים ומאפים בתפזורת
  2. לחם עם אגוזים חיים
  3. לחמים, עוגות, דונטס ועוגיות בתפזורת ממאפיה

 

דגנים מותרים

  1. דגני בוקר מבושלים
  2. דגני בוקר קרים באריזה אישית
  3. פסטה, אורז ודגנים מבושלים אחרים

 

דגנים אסורים

  1. כל האחרים
  2. דגני בוקר המכילים אגוזים ופירות יבשים
  3. מוצרי דגנים חיים

 

קינוחים מותרים

  1. עוגות (גם ממולאות) ועוגיות
  2. רפרפת, פודינג וג'לטין אפויים
  3. עוגות, מוצרי מאפה ופודינג מסחריים או ביתיים מקוררים
  4. מוצרי מאפה ממולאים בקרם ומקוררים
  5. עוגיות ביתיות ומסחריות

 

קינוחים אסורים

  1. עוגות עם אגוזים חיים
  2. עוגות קצפת
  3. מוצרי מאפה ממולאים קרם ולא מקוררים (ללא עמידות מדף)
  4. עוגות עם דבש לא מבושל

 

ביצים מותרות

  1. ביצים עשויות היטב
  2. תחליפי ביצים מפוסטרים
  3. חביתה מביצים אספטיות (היעדר מזהמים)

 

ביצים אסורות

  1. ביצים חיות/ קלות
  2. ביצים שאינן עשויות היטב (עין)
  3. חביתת ירק
  4. אין לרחוץ ביצים לא מבושלות
  5. אין לגעת בביצים סדוקות

 

שומנים מותרים

  1. חמאה או מרגרינה מקוררות
  2. גבינת שמנת ושמנת חמוצה
  3. רוטב סלט ומיונז מסחריים (כולל על בסיס גבינה), בעלי עמידות מדף, בקירור לאחר הפתיחה
  4. שמן
  5. מלבינים לא חלביים
  6. אגוזים (בבישול בלבד)
  7. חמאת בוטנים באריזה תעשייתית

 

שומנים אסורים

  1. אגוזים חיים
  2. רוטב סלט טרי המכיל גבינה מיושנת (למשל רוקפור), ביצים חיות או עשבים טריים (פסטו)
  3. חמאת בוטנים טרייה

 

פירות מותרים

  1. פירות ומיצים בקופסאות שימורים
  2. מיצים קפואים אישיים באריזה סגורה
  3. סיידר ומיץ תפוחים מפוסטרים
  4. מלון/ אבטיח חתוך לשימוש מידי
  5. פירות עם קליפה עבה כמו בננות, קלמנטינות ותפוזים שנרחצו בסבון כלים וקולפו על ידי בן משפחה

 

פירות אסורים

  1. כל הפירות והמיצים הטריים
  2. כל הפירות הקפואים
  3. צימוקים, קוקוס, אגוזים או פירות יבשים אחרים אלא אם בושלו
  4. אגוזים צלויים בקליפה בתפזורת

 

בשר, דגים עופות, פירות ים וחלבונים מותרים

  1. בשר, דג, עוף או תחליפים מבושלים היטב
  2. מוצרים מבושלים בקופסת שימורים או קפואים באריזה אישית
  3. סלט טונה או עוף (ללא ירקות חיים)
  4. נקניק באריזה מסחרית סגורה
  5. דגים מעושנים, קשים, משומרים ובאריזה מסחרית. בקירור לאחר הפתיחה
  6. טופו מבושל – חייב להיות חתוך לקוביות בגודל סנטימטר או פחות מכך ומבושל לפחות חמש דקות במים או מרק

 

בשר, דגים עופות, פירות ים וחלבונים אסורים

  1. בשר, דגים ועופות נאים או המבושלים ברמת מדיום-נא וחלקי פנים כגון כבד ולבבות
  2. מזונות מוקפצים
  3. חלקים קרים ובשרים ממעדניות
  4. סלמון מעושן קר, לקס
  5. דגים מוחמצים
  6. סושי (גם צמחוני)
  7. צדפות ברמת בישול נא
  8. נקניק באריזה קשה, בעטיפה טבעית או ממעדנייה
  9. מזון מהיר

 

ירקות מותרים

  1. ירקות בקופסת שימורים, קפואים או טריים שבושלו היטב ושקליפתם עבה (כגון אבוקדו)
  2. מיצי ירקות בקופסאות שימורים
  3. כל העשבים והתבלינים המבושלים היטב (יש לתת להם להתבשל עוד חמש דקות לפני סוף הבישול)

 

ירקות אסורים

  1. ירקות מוקפצים
  2. סלטים טריים
  3. סלטי קיסר
  4. פלפל
  5. עשבים ותבלינים לא מבושלים
  6. קישוטי ירקות

 

ממתקים מותרים

  1. סוכריות עטופות וסגורות
  2. ריבה
  3. סירופ מפוסטר
  4. שוקולד

 

ממתקים אסורים

  1. סוכריות לא ארוזות
  2. סוכריות עם אגוזים או צימוקים שלא בושלו או נאפו
  3. דבש

 

מוצרים שונים מותרים

  1. אריזות אישיות של מלח, סוכר ופלפל לאחר בישול
  2. כל עשבי התיבול והתבלינים האחרים המוספים בבישול
  3. תבלין דל נתרן מיוחד המוסף בבישול
  4. חמוצים באריזות מסחריות: צנצנות או קופסאות שימורים

 

מוצרים שונים אסורים

  1. תבלינים או עשבי תיבול המוספים למזון לאחר הבישול (מלבד הפריטים המותרים)
  2. עשבי תיבול חיים
  3. חמוצים מתפזורת או תוצרת בית

 

תחליפים תזונתיים מותרים

משקאות, פודינג וחטיפים מסחריים עתירי קלוריות/ חלבון אם אושרו על ידי רופא או אחות

 

תחליפים תזונתיים אסורים

ויטמינים ותוספי מזון (אלא אם אושרו על ידי רופא או אחות)