המרכז להנדסת שתלי עור (בנק העור)
מנהל המרכז להנדסת שתלי עור: פרופ' יוסף חייק
מנהלת בנק ומעבדת העור: ד"ר אילת די-סגני כהן
יצירת קשר:
טלפון: 03-5303364
המרכז להנדסת שתלי עור ע"ש הווארד ורוזין קאופמן-גרין בשיבא הוקם במטרה לתת מענה קליני למקרים שבהם הכוויות הן נרחבות וישנו מחסור בעור תורם.
פעילות המרכז מתמקדת בטיפול בכוויות מדרגה 3, המוגדרות כפגיעה בכל עומק שכבות העור, מסכנות חיים וגורמות לעור לאבד את יכולת ההתחדשות הטבעית שלו. כוויה מסוג זה מצריכה השתלה מידית של עור ממקור עצמי שיכול להילקח מאזור אחר לא נגוע בגוף. במקרים שבהם הכוויות הן נרחבות וישנו מחסור באזורים תורמים, יש צורך בחלופות טיפוליות דוגמת עור אלוגרפטי קפוא, תחליפי עור סינתטיים או גידול עור בתרבית.
מעבדת העור ע"ש גרין היא המעבדה הראשונה והיחידה מסוגה בארץ שתאפשר לגדל עור בתרבית לטיפול בכוויות. הטכנולוגיה לגידול עור בתרבית,CEA Cultured Epidermal Autografts, מנצלת את התכונה של קרטינוציטים, שהם תאי אב שממוצים מביופסיית עור מהחולה, להתחלק ולהתחדש בתרבית. תחת תנאי תרבית אופטימליים, הקרטינוציטים מתחלקים ליצירת מושבות של תאים שעם הזמן גדלות עד אשר הן מתאחות ליצירת שכבת תאי אפיתל קונפלואנטית ומרובדת המתאימה להשתלה אוטולוגית כמקובל לטיפול קליני בכוויות ופצעים כרוניים.
שימושים עתידיים נוספים יוכלו להיות לטיפול במחלות עוריות הפוגעות בשלמות העור, כמו Junctional Epidermolysis Bullosa. כמו כן, המעבדה שמה דגש מיוחד על מחקר ופיתוח עתידי של גישות חדשניות לטיפול בכוויות.
בנק העור ישמש לשימור קצר טווח של עור מתורמים לטיפול אלוגרפטי של עור טרי ולשימור ארוך טווח של קרטינוציטים מתורמים שיגודלו בתרבית ליצירת שתלי עור לשימוש אלוגרפטי.
הקמת המרכז היא צעד פורץ דרך נוסף לטיפול מיטבי והצלת חיים במקרים הקשים והמורכבים של נפגעי כוויות שמגיעים מכל רחבי הארץ למרכז הארצי לטיפול נמרץ בכוויות בשיבא.
צפו בכתבה על השתלה ראשונה בארץ שנעשתה בשיבא של עור שגודל במעבדת בנק העור: