תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

אי סבילות ללקטוז

לקטוז הוא דו-סוכר (מורכב משני סוגי סוכרים – גלוקוז וגלקטוז) שקיים בחלב ומוצריו. אי סבילות ללקטוז היא תת-ספיגה שלו הנגרמת בשל חסר באנזים לקטאז, האחראי לפירוקו. כאשר הפירוק של הלקטוז לא מתבצע כראוי, הוא עובר דרך הקיבה והמעי הדק ומגיע למעי הגס לא מפורק. חיידקי המעי הגס מתסיסים אותו ומייצרים ממנו חומצות שומן קצרות שרשרת וגזים כמו מתאן, מימן ופחמן דו-חמצני, והם אלו שגורמים לתסמינים כמו בטן נפוחה, כאבי בטן וגזים. בנוסף, הלקטוז הלא מפורק מגביר את כמות המים בצואה ומשפיע על תנועתיות מערכת העיכול וכך עשוי לגרום לצואה רכה ואף שלשולים.

בדיאטה דלת-לקטוז ניתן לצרוך מזונות המכילים לקטוז בכמות קטנה:

מוצרי חלב דלי לקטוז: גבינות קשות/ מיושנות, חלב דל לקטוז, קוטג' ויוגורט ביו.

מוצרי חלב עתירי לקטוז: גלידות חלביות, מי גבינה, חלב, גבינות רכות, לבן ואשל.

שומנים נטולי לקטוז: מרגרינה ושמנים שונים.

שומנים דלי לקטוז: חמאה.

מזונות ומשקאות שונים נטולי לקטוז: משקה סויה/ אורז/ שקדים/ שיבולת שועל, טופו, פירות וירקות (כולל מיצים).

מזונות ומשקאות שונים דלי לקטוז: תבשילים או מאפים עם חמאה ומילקשייק פירות.

 

חשוב לזכור: 

  • ככל שהגבינה קשה יותר כך היא מכילה פחות לקטוז.
  • ככל שאחוזי השומן במוצר חלב נמוכים יותר, כך הוא מכיל יותר לקטוז.  
  • המלצות אלו אינן מבטלות המלצות תזונתיות קודמות אם ניתנו.