אוסטאוארתריטיס, מחלת מפרק ניוונית-דלקתיתDegenerative joint disease, Osteoarthrosis, Osteoarthritis
דלקת במפרק הלסת (אוסטאוארתריטיס של מפרק הלסת) מתבטאת בכאב במפרק הלסת, שלרוב ילווה בכאב שרירי באותו צד. יכולה להיות גם הגבלה בפתיחת הפה על רקע הכאב. מטופלים רבים מדווחים על רעשים המתוארים כחירקושים בזמן תנועת הלסת, ובמקרים מתקדמים הסגר הדנטלי (מנשך השיניים) משתבש ואף נגרמת סטייה של הלסת וא-סימטריה קלה בפנים. הכאבים באוסטאוארתריטיס מתאפיינים בתקופות של החמרה והטבה לסירוגין.
צפו בסרטון המתאר את הטיפול באוסטאוארתריטיס באמצעות שטיפת מפרק הלסת:
מהם הגורמים לאוסטאוארתריטיס?
דלקת במפרק הלסת יכולה להופיע על רקע שיבוש פנימי ממושך או נעילת לסת ממושכת במפרק הלסת. סיבות נוספות: טראומה אקוטית או עומס יתר כרוני על מפרק הלסת; חלק מתהליך ניווני כללי שמתרחש במספר מפרקים בגוף. לרשימת הגורמים המלאה של ההפרעות הטמפורומנדיבולריות.
המפרק האוסטאו-ארתריטי סובל מהתנוונותה של שכבת הסחוס המרפדת את פנים המפרק והיחלשות הרצועות שמחזיקות את הדיסק הסחוסי התוך-מפרקי במקומו. התוצאה שמשטחי המפרק הגרמיים באים במגע ישיר אחד עם השני והחיכוך ביניהם גבוה מה שעוד יותר מגביר את הכאבים, מגביל את התנועה, וגורם להחמרת הבעיה.
איך מאבחנים?
האבחנה נסמכת על אנמנזה (תלונת המטופל ותולדות המחלה), בדיקה קלינית, והדמיה (לרוב CT). לעתים יש צורך בביצוע בדיקות דם כדי לשלול מחלות ארתריטיות סיסטמיות אחרות.
איך מטפלים?
כאשר ההגבלה בפתיחת הפה אינה משמעותית, הטיפול הוא בעיקר נגד הכאבים. במצבים כרוניים, ההמלצה היא לעבור מספר מודליות של טיפול שמרני חשוב להבין שלא ניתן לרפא מפרק הסובל מאוסטאו-ארתריטיס, אלא רק לשלוט במחלה ולמנוע את התקדמותה, להפחית את הכאבים ולשפר את התפקוד.
במצבים של אוסטאו-ארתריטיס אקוטי התחלתי, או במצבי התלקחות והחמרה של אוסטאו-ארתריטיס כרוני, ממליצים על טיפול תרופתי בנוגדי דלקת במינון גבוה או על שטיפת מפרק הלסת/ארתרוצנטזיס. מטרת הטיפול במצב זה היא לקצר את משך התקופה הסוערת על ידי הורדת העומס הדלקתי ממפרק הלסת. חשוב להבין כי במצבים של התלקחות והתגברות הכאבים, יש הרס מואץ של רקמות המפרק וחשוב לשבור את המעגל כדי להפחית את הסבל ולמנוע הידרדרות.
במצבים כרוניים, כשנגרמת פגיעה באיכות החיים ובתפקוד היומיומי של המטופל, ממליצים על ניתוח ארתרופלסטי. במקרי קיצון, אם המחלה גרמה לשינויים בסגר הדנטלי (מנשך השיניים) ואף לסטייה של הלסת ו-אסימטריה בפנים, תישקל האופציה של ניתוח לשחזור מפרק הלסת.
צפו בשטיפת מפרק הלסת בסרטון אנימציה:
לחצו כאן למאמר המלא של ד"ר ואסים עבוד בנושא "הפרעות במפרקי הלסת, שרירי הלעיסה, והמבנים הסמוכים"