ניוון רב-מערכתי MSA
שם באנגלית: MSA - multiple system atrophy
מחלת ניוון רב-מערכתי שייכת לאוסף של מחלות שנקראות תסמונות פרקינסוניות. היא יכולה להיות דומה למחלת פרקינסון קלסית, אבל יש כמה הבדלים:
- המחלה מידרדרת בקצב מהיר יותר מאשר בפרקינסון.
- התגובה לטיפול תרופתי טובה פחות מאשר בפרקינסון.
- נוסף על הסימנים של פרקינסון ( איטיות, נוקשות ורעד), יכולים להיות סימנים של פגיעה במוח הקטן שמתבטאים בהפרעה בשיווי משקל והפרעה בקרדיטציה של הידיים.
- המחלה מלווה בהפרעה במערכת האוטונומית, השולטת בצורה אוטומטית על מגוון תפקודים בגוף, כמו ויסות לחץ הדם, דופק, מתן שתן, תפקוד המיני, פעילות מעיים ועוד.
הפגיעות הנפוצות ביותר במערכת האוטונומית כתוצאה מהמחלה הן בוויסות לחץ דם, בתפקוד השתן ובתפקוד המיני. ההפרעה בוויסות לחץ הדם מורגשת בשינוי תנוחה ויכולה לגרום לסחרחורת ולחולשה כשקמים או לעלייה בלחץ הדם בזמן ששוכבים. אפשר להקל על הסימפטומים האלו באמצעים לא תרופתיים (לשכב עם הראש גבוה במיטה, להשתמש בגרביים אלסטיות, לשתות הרבה ולקום לאט) או טיפולים תרופתיים (למשל: גוטרון). הסימנים להפרעה בתפקוד השתן הן דחיפות ותכיפות במתן שתן, ובהמשך יכול להיות גם קושי להתרוקן ועצירת שתן. יש כמה טיפולים תרופתיים שיכולים לעזור, ולעיתים במקרים של מחלה מתקדמת, אין מנוס מקטטר קבוע.
איך מאבחנים את מחלת ה-MSA?
אבחון המחלה בשלב ההתחלתי שלה אינו קל, בגלל הדמיון למחלת פרקינסון טיפוסי. אפשר להיעזר בשתי בדיקות: MRI מוח, שבאמצעותו ניתן לגלות כמה סימנים אופייניים למחלה (אטרופיה של המח הקטן, אטרופיה של הפוטמן); MIBG, בדיקה שמבצעים ברפואה גרעינית ויכולה להדגים את הצפיפות של העצבים הסימפטטים בלב. בדרך כלל אין השתתפות של קופת חולים לבדיקה זאת.
איך מטפלים?
הטיפול הוא קודם כל סימפטומתי, כלומר מנסה להקל על הסימפטומים של המטופל. אין היום טיפול שיכול לרפא את המחלה, אבל מתבצעים ניסויים בכמה מקומות בעולם.
מומלץ להיות במעקב במרכז עם צוות מולטי-דיציפלינרי, הכולל רופאים מתחומים שונים, כדי לטפל בכל ההיבטים של המחלה המורכבת הזאת. הטיפול הסימפטומתי מאוד חשוב ונרחב:
טיפול דופמינרגי, המבוסס על levodopa, כמו במחלת פרקינסון, יכול לפעמים להקל על הסימנים המוטוריים (נוקשות, איטיות וקשיים בתפקוד הכללי). רוב הזמן אין רעד במחלת MSA, וגם לא פגיעה קוגניטיבית.
חשוב לבצע פעילות גופנית סדירה, ובמקרים ספציפיים לעשות פיזיותרפיה כדי לשמור על התפקוד הקיים ולהקל על בעיות שונות, כמו הפרעה בשיווי משקל, נוקשות וקושי לבצע תנועה בטווח מלא.
קלינאית תקשורת יכולה לתת המלצות ותרגילים כדי לשפר את הדיבור והבליעה ולמנוע כניסה של אוכל בדרכי הנשימה.
אם אתם סובלים מהפרעות במערכת העיכול, לרוב הסימפטומים יש פתרונות שיכולים לעזור.
הקפידו לערוך גם ניטור של לחץ דם, הערכה מסודרת של הפרעות במתן שתן והערכה של הפרעות נשימתיות, כמו הפסקות נשימה בזמן שינה.
מומלץ גם להיעזר בייעוץ פסיכולוגי.