תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

ניתוח לפרוסקופי להזלפת כימותרפיה תוך-בטנית

בניתוח פיפאק מזליפים תרופות כימותרפיות בלחץ גבוה ישירות לחלל הבטן בשל גידול ממאיר או גרורות. כך הוא נעשה

מאת: ד"ר אלמוג בן יעקב


שם באנגלית: (PIPAC) Pressurized Intraperitoneal Aerosol Chemotherapy
 

מהו ניתוח פיפאק?

בניתוח פיפאק מזליפים תרופות כימותרפיות בלחץ גבוה ישירות לחלל הבטן. הוא מיועד לחולים עם גידול ממאיר או גרורות (למשל מגידול בקיבה, המעי הגס, לבלב, כבד, תוספתן ושחלה) בחלל הבטן. מדובר בחולים עם גידול מפושט בחלל הבטן אשר לא יכולים לעבור ניתוח לכריתתו (ניתוח הייפק) או בחולים שלא מגיבים לטיפול כימותרפי מערכתי (סיסטמי) ומפתחים תופעות לוואי כגון רעילות ומיימת (הצטברות נוזלים בחלל הבטן בשל התרבות מהירה מאוד של התאים הסרטניים המפושטים והגרורות) – כלומר מחלתם מתקדמת.

ניתוח זה נעשה בנוסף ובמקביל לטיפול הכימותרפי המערכתי ולא מחליף אותו.
 


כיצד הוא נעשה?

הניתוח נעשה בגישה לפרוסקופית, זעיר פולשנית. לאחר הרדמה מלאה מבצעים שני פתחים קטנים בדופן הבטן (מבלי לפתוח אותה במלואה) ודרכם מחדירים לחלל הבטן מצלמה (כדי לצפות בהליך על המסך) ומכשיר הזלפה ששמו Capnopen, אשר פותח בטכנולוגיית הזרקת דלק (תעשיית הרכב) ובלחץ גבוה הופך את הנוזל התרופתי לתרסיס. ישנם כמה יתרונות לתרסיס: ראשית, המינון הנדרש קטן משמעותית מזה שנדרש במתן תוך-ורידי, שכן הלחץ הגבוה במערכת וגודלם הקטן של חלקיקי התרסיס גורמים לכימותרפיה לחדור ביעילות לרקמת הגידול. שנית, התרסיס מתפזר באחידות בחלל הבטן, עוטף את הגידול וכך מונע ממנו להתפשט או להפריש את המיימת.

בחלק הראשון של הניתוח סורקים את חלל הבטן כדי להעריך את היקף הגידול. לאחר מכן שואבים את המיימת אם קיימת ונוטלים דגימה (ביופסיה) מדופן הבטן כדי לעקוב אחר התגובה של הגידול לכימותרפיה. 

בחלק השני של הניתוח מכסים את החולה בכיסוי סטרילי ומתחילים להזליף את הכימותרפיה דרך ה-Capnopen למשך כחצי שעה. בסוף הפעולה שואבים את שאריות התרסיס מחלל הבטן, מסירים את הכיסוי הסטרילי, סוגרים את הפתחים בדופן הבטן וחובשים אותם. לאחר מכן מעבירים את המטופל/ת לחדר ההתאוששות למשך כשעתיים.

כל מטופל/ת צריך/ה לעבור את הניתוח מדי שישה-שמונה שבועות (ובסך הכל שלוש פעמים בממוצע) ולאחר מכן מצבו/ה מוערך מחדש באמצעות הדמיה, נטילת ביופסיה וייעוץ עם אונקולוגים.


כמה זמן הוא נמשך?

כ-120-90 דקות (בדומה לניתוחים אחרים שנעשים בלפרוסקופיה).


מה משך האשפוז?

יום-יומיים. רוב החולים משתחררים ביום הניתוח או למחרת. 


מה מרגישים אחריו? 

לרוב תופעות הלוואי מזעריות וכוללות כאבי בטן ובחילות שנמשכים יום-יומיים. אצל חלק קטן מהמטופלים הם נמשכים כמה ימים נוספים. 


מהו שיעור ההצלחה?

מחקרים מצאו כי שיעור התגובה לטיפול עומד על 40%-70% וכי הוא תורם להתכווצות הגידול והמיימת ומוביל לעצירת התקדמות המחלה ולשיפור משמעותי באיכות החיים של המטופלים. כיוון שהטיפול לא מצריך הפסקה או שינוי בלוח הזמנים של הכימותרפיה וטיפולים אונקולוגיים אחרים, הוא מוסיף ליעילותם ולא פוגע בהם. גם משך האשפוז הקצר מאפשר להמשיך בטיפולים אלו באין מפריע.


מהם הסיבוכים האפשריים?

הסיבוכים נדירים ודומים לאלו של כל ניתוח לפרוסקופי. הם כוללים זיהום הפצע הניתוחי, פגיעה באיברים פנימיים ודימום. 


הנחיות לאחר הניתוח

יומיים-שלושה לאחר הניתוח ניתן לחזור לפעילות רגילה ובנוסף להמשיך את הטיפול המערכתי.


למה לעבור את הניתוח דווקא בשיבא?

ניתוח פיפאק מתבצע בשיבא מ-2019. פרופ' אבירם ניסן וד"ר אלמוג בן יעקב הביאו אותו לישראל לאחר שעברו קורס בצרפת אצל מומחים שנחשבים למובילים בעולם בפיתוח וביישום השיטה והוכשרו על ידי ISSPP – החברה הבין-לאומית לחקר קרום הריאה (צדר) וקרום חלל הבטן (צפק). שניהם היחידים בארץ שהוסמכו על ידי גוף זה להדריך על הניתוח ומעבירים קורסי הדרכה לכירורגים בבתי חולים בארץ ובעולם. 

כיום, לאחר שפרופ' ניסן עבר לבית החולים זיו, ד"ר בן יעקב הוא היחיד שמבצע את הניתוח בשיבא. 

ניתוח פיפאק

ניתוח פיפאק