תחקיר בשיבא גילה את המקור לחיידק אלים במיקום מפתיע
צוות של רופאים ואחיות, בראשות מנהלת היחידה למניעת זיהומים ומנהלת המחלקה לטיפול נמרץ, איתרו את הגורם להתפרצות של חיידק אלים העמיד מאוד בפני אנטיביטיקה במקום שהכי פחות ציפו לו.
במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים שיבא נאלצו להתמודד עם התפרצות של חיידק CPE carbapenemase producing entrerobactericea)) מסוג סרציה. מדובר בחיידק עמיד מאוד לאנטיביוטיקה, שפוגע בחולים וגורם לתמותה. בבית החולים ניסו לאתר את המקור לחיידק, והחליטו לקיים תחקיר מקיף הכולל תצפית ומעקב על דרך העבודה במחלקה שלב אחר שלב וכן תחקיר עומק בשילוב צוות המחלקה על כל מקרה ומקרה בשיטה המכונה בעולם הרפואה FISH BONE .
זה התנהל כמו בתעלומה בלשית. מנהלת היחידה למניעת זיהומים בבית החולים, ד"ר גילי רגב, יחד עם צוות האחיות למניעת זיהומים, מנהלת המחלקה לטיפול נמרץ, ד"ר יעל חביב, ובעזרת ד"ר ג'יל סמולנס, עובדי המעבדה המיקרוביולוגית בראשותו של פרופ' נתי קלר וכן צוות של רופאים, אחיות, כוח עזר וצוותי ניקיון, ניסו למצוא את המשותף לכל החולים שנדבקו בחיידק.
"היה חשוב לנו להבין מה משותף לכל החולים שנדבקו בחיידק", משחזרת ד"ר רגב, "בהתחלה ניסינו לבדוק אם כל החולים טופלו באותו מכשיר או בדרך טיפול דומה, אך לא מצאנו שם את החיידק. עם התקדמות התחקיר הבנו שכל החולים טופלו במים, והחלטנו לבדוק את כל הסביבה שנוגעת בכיורים ובמים. בדקנו מסננים, ברזים, כיורים ולא מצאנו כלום. הכל היה נקי".
הצוות המשיך להעמיק בבדיקה, ואז הוא גילה: המקור לחיידק נמצא דווקא במקום שבו נוהגים אנשי הצוות להקפיד על הניקיון ולרחוץ את ידיהם – בכיורים, וליתר דיוק בסיפונים של כיורי החולים במחלקה.
הגילוי שסיפונים וכיורים, ובכלל מערכת הניקוז, הם גורם חשוב בהעברת חיידקים עמידים הוא בעל משמעות גדולה ואף זכה לפרסום באחד העיתונים הרפואיים המובילים בעולם בתחום מניעת זיהומים, ICHE-.Infection Control and Hospital Epidemiology
עם גילוי מקור החיידק נקטו בבית החולים שתי פעולות למניעת הידבקות – כל הסיפונים הוחלפו והם מנוקים באמצעות חומרים שונים וכן נבדקים אחת לשבוע; צוות בית החולים עבר סדנה והכשרה כיצד לעבוד עם הכיורים, הקפדה על הגיינת ידיים והימנעות מהנחת ציוד רפואי על הכיור.
מאז גילוי מקור החיידק והנקיטה בפעולות למניעת הידבקות, ירד לאפס מספר ההידבקויות בחיידק – הישג חסר תקדים ברמה עולמית למחלקה לטיפול נמרץ.