מחקר: אשפוז משתף של ההורה עם הילד במחלקה הפסיכיאטרית הקל על ההתמודדות
לפי המחקר, הגישה החדשנית במחלקה הפסיכיאטרית לילדים מעוררת שביעות רצון רבה אצל ההורים
במחקר שבוצע לאחרונה במחלקת פסיכיאטריה ילדים בבית החולים ספרא בשיבא, עולה כי אשפוז משותף של הורה עם הילד למשך שבוע העלה את רמת האמון ותרם לפרידה קלה יותר מהילד
מחלקת פסיכיאטריה לילדים (מחלקה ד) היא מחלקת האשפוז הפסיכיאטרי לילדים הראשונה שנפתחה בבית חולים בארץ ומאושפזים בה ילדים בגילאי 12-6.
במחלקה נהוגה שיטה חדשנית, לראשונה בארץ: ילד שמגיע לאשפוז מתאשפז עם אחד ההורים ששוהה איתו במחלקה למשך שבוע האשפוז הראשון. במהלך שבוע זה נחשפים ההורים, כמו הילדים, באופן מלא לחיי המחלקה ולצוות המטפל ומכירים אותם מקרוב, ללא פילטרים.
המחקר בוצע על ידי חוקרים מהמחלקה לפסיכיאטריה של הילד בהובלת מנהל המחלקה פרופ' דורון גוטהלף , סגן המנהל ד"ר טל שלטון וד"ר מריאלה מושבה, רופאה בכירה במחלקה, בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטת בר אילן בהובלת פרופ' אילנית אוחיון ראש החוג לפסיכולוגיה באוניברסיטה.
החוקרים קיימו ראיונות עומק עם 30 הורים לילדים שאושפזו במחלקה. ההורים נשאלו על חוויותיהם מהשהות המשותפת עם ילדם במהלך השבוע הראשון לאשפוז. מניתוח התשובות עולים 3 יתרונות מרכזיים לאשפוז המשותף:
ניפוץ סטיגמות - תקופת ההמתנה לאשפוז כוללת תקווה לשינוי אך גם חשש עז הנובע מסטיגמות על אשפוזים פסיכיאטריים, כמו קשירות כפויות, מינון יתר של תרופות ויחס נוקשה מצד הצוות. השהייה המשותפת אפשרה להורים להיוודע לאופן הטיפול ולעובדה שהוא שונה בתכלית מהסטיגמות המקובלות.
כל ההורים דיווחו שהשהות במחלקה והצפייה מקרוב בהתנהלות הצוות עם הילדים, ועם ילדם בפרט, אפשרה להם לפתח אמון ולבטוח בצוות המטפל.
האשפוז המשותף אפשר להורים פרידה הדרגתית מהילד במהלך השבוע הראשון לאשפוז, ובכך הקל על הילד להישאר במחלקה להמשך טיפול.
ממצאי המחקר מצביעים על כך ששהות משותפת יכולה להיות כלי רב ערך להתמודדות ילדים והורים עם אתגרי האשפוז הפסיכיאטרי.
הממצאים פורסמו בכתב העת המדעי European Child and Adolescent Psychiatry.