תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

הנחיות לתזונה נכונה לפני ואחרי הניתוח

למזון שאנו אוכלים יש חשיבות רבה בתהליך ההתאוששות וההחלמה מהניתוח אותו אתם עומדים לעבור.
מצב תזונתי לקוי טרם הניתוח עשוי לגרום לסיבוכים בתהליך ההחלמה, לכן נודעת חשיבות רבה לתזונה לפני ולאחר הניתוח.
לתזונה השפעה רבה על:

•    תפקוד מערכת החיסון. 
•    איחוי טוב יותר של פצע הניתוח.
•    הפחתה בשיעור הזיהומים בפצע הניתוח .

הנה כמה המלצות לתזונה נכונה בתקופה שקודמת לניתוח ולתקופה שלאחר הניתוח

כחודש לפני מועד הניתוח, מומלץ להקפיד על ההנחיות הבאות:

  • אכילת חלבונים בריאים בכל ארוחה לחיזוק רקמות השריר. לאחר הניתוח, הגוף דורש כמות חלבונים רבה מאוד (כמעט כפול) מאשר בתפקוד יומיומי. כדאי להקפיד לצרוך מזונות עתירים בחלבון, לדוגמה: ביצה, עוף, הודו, דגי ים, קטניות (חומוס, עדשים, פול, שעועית, אפונה) ומוצרי חלב (רצוי עד 5% שומן).

  • שלבו מגוון רחב של פירות וירקות הנחוצים לתפקוד תקין של מערכת החיסון ולאיחוי פצעים. רצוי לצרוך ירקות ופירות מכל הצבעים השונים. ירקות ניתן לצרוך ללא הגבלה, לעומת זאת, פירות, כדאי להגביל עד שלושה ביום.

  • העדיפו מזון טרי ולא מעובד כדי לשמור על הערכים התזונתיים ושפע הוויטמינים והמינרלים החיוניים לגוף. חשוב להימנע ממזון משומר, מעובד וקפוא ולצרוך את המזון בצורתו הקרובה ביותר לטבע.

  • אכילה של זרעים ואגוזים טבעיים המכילים מינרלים רבים ובעיקר מגנזיום, שעשוי להפחית את הסיכון להיווצרות קרישי דם. הקפידו לאכול כ- 8-6 אגוזים או שקדים ביום, רצוי לא קלויים. שימרו אותם במקרר או במקפיא כדי למנוע את ההתחמצנות שלהם (ניתן לאכול גם גרעיני דלעת, פיסטוקים, אגוזי קשיו וזרעי שומשום).


כיומיים לפני הניתוח וכיומיים לאחר הניתוח:

  • אכלו כלכלה דלת שארית, כלומר, מזון שאינו מייצר הרבה פסולת בגוף.

  • הימנעו ממזונות עשירים בסיבים: פירות, ירקות, דגנים מלאים (אורז מלא, פסטה מלאה, דגני בוקר מלאים, לחם מלא), מוצרים המכילים קמח מלא, סובין (ומוצרים המכילים סובין), שיבולת שועל (קוואקר), גרנולה וקטניות (חומוס, עדשים, פול, שעועית, אפונה, סויה). בנוסף יש להימנע מאלכוהול וקפה.

ביומיים שלאחר הניתוח:

•    רצוי לאכול מנות קטנות לעיכול.  
•    מומלץ להרבות בשתיית נוזלים כמו: מרקים, מיצי פירות וירקות (ללא הקליפה) ולחזור לתזונה מלאה באופן הדרגתי.

לאחר ניתוח עשוי להופיע קושי בבליעה. קושי זה חולף תוך מספר ימים.
קושי זה נובע מבצקת ברקמות הרכות בזמן  ההנשמה וההרדמה  במהלך הניתוח

תופעות שעלולות להופיע לאחר הניתוח:

•    קושי בבליעה העשוי לגרום להשתנקות ולשיעול. 
•    שינוי בקול. 
•    אכילה איטית או מאומצת.
•    כניסת אוכל לדרכי הנשימה.
•    הקדמת קנה לוושט (אספירציה).
•    חזרה של מיצי קיבה הגורמים לצרבת. 
בכל מקרה בו אתם חשים תופעות מסוג זה יש לדווח לצוות המטפל.


דרכים להקלת קושי בבליעה לאחר הניתוח:

•    הימנעו מאוכל יבש וממזון חם. 
•    מומלץ בחום למצוץ קוביות קרח או שלגונים.
•    אמצו דיאטה הכוללת מזון רך ועתיר חלבונים: מעדני חלב, גלידה, גבינה לבנה, שמנת, פודינג, ג'לי,  
רסק פירות, ביצה מגורדת, ירקות מבושלים רכים, פסטה, תפוח אדמה מבושל ואפוי, בשר טחון, או כל מזון אחר טחון בבלנדר.
•    הקפידו על שתייה מרובה - כ- 10-12 כוסות מים ליום.

 

בחזרה לשגרה: חיזרו בהדרגה לתזונה הרגילה שלכם מלפני הניתוח. אם קיימת החמרה ואתם חווים קושי בבליעה, חשוב ליידע את הצוות המטפל או לפנות לרופא המטפל בקהילה.

•     אם קיימות מחלות נוספות חשוב להתייעץ בדיאטנית, רופא משפחה, או מנתח, טרם השינוי התזונתי. 
•     יש להתייעץ בדיאטנית לגבי תוספי מזון שברצונך ליטול ו/או לגבי כלכלות מיוחדות. 
•    יש להתייעץ עם רופא משפחה לגבי תוספים של ויטמינים ומינרלים אותם את/ה נוטל/ת . 
יש להפסיק כ-10 ימים לפני  הניתוח, תוספים  מסוג אומגה 3, ויטמין E כורכום גינקו בילובה תמצית זרעי ענבים, פיקנוגנול (מיצוי קליפת עץ אורן צרפתי)