תוכנית שתל השבלול
תוכנית שתל השבלול בשיבא, שנוסדה ב-1989 במקביל לתוכניות אחרות בעולם, היא התוכנית הראשונה והמובילה בישראל. נכון לסוף 2021 בוצעו בשיבא כ-1,600 השתלות.
הצוות, הכולל 3 מנתחי אף-אוזן-גרון, כ-15 קלינאי תקשורת, מתאמת ועובדת סוציאלית, משתמש בשיטות איבחון חדשניות וייחודיות להערכת תינוקות ומועמדים מורכבים ולמעקב אחר התפקוד עם השתל.
נעשה שימוש בכל סוגי השתלים המוצעים בארץ, בכל השיטות הניתוחיות הקיימות, כולל שימוש באמצעים מודרניים כגון אנדוסקופ, שיקוף 3D, וידאו-פלורוסקופיה והשתלה תחת ניטור אונליין לצורך שימור שמיעה שארתית. כמו כן, מציעה התוכנית את כל סל פתרונות שיקום השמיעה: מכשיר שמיעה קווונציונלי, מכשירי שמיעה מושתלים להולכת עצם, מכשירי שמיעה מושתלים לאוזן התיכונה, שתל השבלול ושתל גזע המוח. בנוסף, זו התוכנית היחידה הכוללת אימוני שמיעה לילדים ולמבוגרים לאחר הניתוח.
התוכנית נוסדה על ידי פרופ' מינקה הילדסהיימר, מנהלת מכון שמיעה, שפה ודיבור דאז ופרופ' יונה קרוננברג מנהל מחלקת א.א.ג דאז. היום היא מנוהלת על ידי ד"ר ישגב שפירא, רופא א.א.ג, ופרופ' יעל הנקין, מנהלת מכון שמיעה שפה ודיבור.
מהו שתל השבלול?
שתל השבלול הוא עזר שמיעתי המספק תחושת שמיעה לאנשים לקויי שמיעה שאינם מפיקים תועלת שמיעתית תיפקודית מספקת ממכשירי שמיעה. שתל השבלול עוקף את תאי השיער הפגועים בשבלול, ומעביר גרייה חשמלית ישירות לסיבי עצב השמע.
שתל השבלול הוא אחת מפריצות הדרך המשמעותיות ביותר במאה ה-20, המאפשר לתינוקות ולילדים לקויי שמיעה לפתח כישורי תקשורת, שפה ודיבור בדומה לילדים שומעים, ולמבוגרים שאיבדו את השמיעה להמשיך ולתפקד באופן מיטבי ולהוות חלק אינטגרלי מהחברה השומעת. מדובר בהליך שיקומי משנה חיים.
מהי תוכנית שתל השבלול?
התהליך המתבצע במכון שמיעה, שפה ודיבור הוא אישי וכולל מספר שלבים:
- בירור ההיסטוריה הרפואית (אנמנזה) וההתפתחותית, בהתאם לגילו של המטופל.
- בקשה לאיסוף מידע/ דו"חות מהגורמים המטפלים בקהילה/ מערכת החינוך באמצעות המטופל/ההורה/האפוטרופוס.
- התרשמות קלינאי התקשורת מהצרכים התקשורתיים של המטופל.
- מילוי שאלונים מובנים להערכת התיפקוד השמיעתי והקוגניטבי ושאלון איכות חיים.
- ביצוע בדיקות שמיעה, כולל מבחני תפיסת דיבור עם ובלי מכשיר שמיעה רגיל (אם רלוונטי), בהתאם לגילו של המטופל. לתינוקות ולילדים תבוצע הערכה שמיעתית מקיפה הכוללת בדיקות שמיעה אובייקטיביות.
- תקופת ניסיון עם מכשיר שמיעה (אם המטופל טרם התנסה בכך). משך ההתנסות מותאם באופן אישי לכל מטופל.
- הערכת התאמה רפואית להשתלה על ידי רופא א.א.ג.
- מתן הסבר מקיף על ידי קלינאי תקשורת אודות השתלים השונים והליך התאמתם למטופל.
- פגישת ייעוץ מסכמת עם קלינאי תקשורת בכיר, הכוללת אינטגרציה של המידע ותוצאות הבדיקות.
- קבלת החלטה משותפת של צוות קלינאי תקשורת ורופא א.א.ג על מידת ההתאמה של המועמד לניתוח.
- הכנת המסמכים הנדרשים לקופות החולים ולמשרד הבריאות לקראת ההשתלה.
- ניתוח השתלת שתל השבלול.
מה קורה לאחר ההשתלה?
מספר שבועות לאחר הניתוח מוזמן המטופל למכון לחיבור החלקים החיצוניים ולהתאמה ותיכנות של מערכת השתל. במסגרת תהליך תיכנות (מיפוי) השתל נקבעים הערכים והמאפינים של הזרם החשמלי המינימלי והמקסימלי שיגרו את סיבי עצב השמע. מפת השתל מותאמת באופן אישי לכל מושתל ומשתנה בעיקר במהלך החודשים הראשונים לאחר ההשתלה, אך גם במהלך שנות השימוש בשתל. תדירות המיפויים משתנה ממטופל למטופל ונקבעת על פי שיקול דעת של קלינאי התקשורת בהתאם להסתגלותו של המושתל.
כל מושתל זכאי לשיקום שמיעה הניתן במסגרת סדרת טיפולים שבועיים לאחר המיפוי הראשוני (מבוגרים – 8 טיפולים, תינוקות וילדים – 12 טיפולים). השיקום כולל הדרכה של המושתל ובני משפחתו להסתגלות לשתל ותחזוקתו, אימוני שמיעה (כולל הדרכה לאימון ביתי) ותמיכה על מנת שהמושתל יפיק תועלת מרבית מהשתל.
כל המושתלים מוזמנים להערכה תיפקודית עם השתל, שבמסגרתה מבוצעות בדיקות שמיעה, מבחני תפיסת דיבור בשקט וברעש עם השתל ובדיקות להערכת התפקוד הדו-אוזני. תדירות ההערכות התיפקודיות גבוהה בשנה הראשונה שלאחר ההשתלה עד להתייצבות התיפקוד ומפת השתל. באמצעות הבדיקות הללו ניתן להעריך את יכולות העיבוד השמיעתי ולנסות לשפרן באמצעות תיכנות ואימון שמיעתי.
מה חדש בתחום?
במהלך שנות קיומה של התוכנית חלו תמורות והתפתחויות, בהתבסס על המחקר והניסיון הקליני. טכנולוגיית השתל התקדמה, והקריטריונים להשתלה התרחבו:
- גיל ההשתלה ירד, וכיום מושתלים תינוקות בני 9-8 חודשים ומעלה.
- השתלות דו-צדיות (כולל סימולטניות) הפכו לחלק ומהשגרה הקלינית. וכיום מושתלים בחלק מהמקרים מועמדים הסובלים מחירשות חד-צדית.
- מספרם של מועמדים ומושתלים בני הגיל השלישי עולה בהתמדה, ונדרשת התאמה של הליכי ההערכה, תיכנות השתל והשיקום לצורכיהם התקשורתיים והקוגניטיביים.
- בשנים האחרונות פותחו כלים אובייקטיביים לתיכנות השתל וכלי הערכה תיפקודית חדשים שהוטמעו בשיבא.
למה לעבור ניתוח שתל השבלול בשיבא?
תוכנית השתל בשיבא מובילה במספר ההשתלות ובתחום המחקר והפרסום המקצועי. המדד העיקרי להצלחה בהשתלה הוא התיפקוד השמיעתי-תקשורתי עם השתל, שכן אחוז הסיבוכים בניתוח הוא מזערי. תינוקות, ילדים, ומבוגרים שעברו את השתלת שתל השבלול בשיבא מראים תוצאות דומות לאלה המדווחות בספרות המקצועית במרכזים הגדולים והמובילים באירופה ובארצות הברית.
תוכנית השתל בשיבא מהווה מגדלור מקצועי ומודל לחיקוי לתוכניות שתל נוספות שהוקמו בשנים באחרונות. צוות השתל מקפיד על שיתוף הידע והניסיון המקצועי שצבר, ונענה לשאלות ולפניות של צוותים מבתי חולים אחרים ומוסדות חינוך. קלינאים מבתי חולים אחרים מגיעים לשיבא לצורך תצפית ולמידה, וחומרי עבודה שונים (למשל: מבחני תפיסת דיבור) מועברים לתוכניות שתל אחרות.