תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

הנחיות תזונה לחולי קרוהן

Getting your Trinity Audio player ready...

 

קרוהן היא מחלת מעי דלקתית (IBD) שעשויה להתפתח באזורים שונים במערכת העיכול, מהפה ועד פי הטבעת, ויכולה לערב את כל שכבות המעי. אצל רוב החולים הדלקת ממוקמת בחלקו הסופי של המעי הדק, באזור המעבר שבינו לבין המעי הגס. המחלה כוללת התלקחויות והפוגות לאורך השנים ולרוב דורשת מעקב וטיפול תרופתי קבועים. תסמיניה עשויים לכלול שלשולים, חום, עייפות, כאבי בטן, התכווצויות ועוויתות, דם בצואה, אנמיה, פצעים/ כאבים בפה, בחילות והקאות, אובדן תיאבון וירידה במשקל, וכאבים/ הפרשות סביב פי הטבעת.


מהם המאכלים שמותר ואסור לאכול?

פחמימות מותרות: פחמימות מלאות (?) ולא מלאות ללא רכיב חסימתי. אם יש גזים, לתת עדיפות לכוסמין.

פחמימות אסורות: אורז מלא, תירס ופופקורן.

קטניות: כולן אסורות.

ביצים: מותרות.

בשר ודגים מותרים: עוף מבושל ופילה דג מבושל או אפוי.

בשר ודגים אסורים: בשר בקר (עדיף שלא). אם בכל זאת מעוניינים – עד פעמיים בשבוע בשר טרי ורזה בקציצות או בולונז. להימנע מבשר בקר שאינו טרי ומדגים מעושנים או נאים.

חלב ומוצריו: לפי סבילות אישית.

ירקות מותרים: מלפפון, עגבנייה, גרידת גזר עם שמן זית, סלט קטן, ירקות מבושלים ורכים.

ירקות אסורים: סלרי, שומר, פטריות, אצות וסלטים גדולים.

פירות מותרים: בננה, תפוח ואגס.

פירות אסורים: אפרסמון, פסיפלורה, רימון, גויאבה, סברס וציפת פירות הדר.

מזונות שונים מותרים: ממרחי אגוזים ומעדני סויה.

מזונות שונים אסורים: אגוזים שלמים ופיצוחים.

 

דגשים

  • לאכול מרקמים רכים וחלקים.
  • ללעוס ממושכות (כ-15 לעיסות) ולאכול לאט כדי לטחון את המזון היטב.
  • להפריד שעתיים-שלוש בין פירות לירקות.
  • בעבר הומלץ לא לאכול מזונות המכילים סיבים תזונתיים כדי למנוע חסימה, אך כיום ידוע כי ניתן לאכול אותם בכמויות קטנות המפוזרות לאורך היום, עדיף במרקם רך.
  • לעתים נדרש אשפוז לצורך עירוי נוזלים (למניעת התייבשות).
  • אם מתגלה בבדיקות דם חוסר בוויטמינים יש ליטול תוספים.
  • עישון עשוי להגביר את תכיפות התסמינים ולכן מומלץ להפסיקו.


* המלצות אלו לא מבטלות המלצות תזונתיות קודמות אם ניתנו.