תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

מחקר: כבד שומני מעלה את הסיכון לתמותה מקורונה

"לשקול בחיוב הגדרת החולים כקבוצת סיכון שיש לחסן נגד קורונה"

07-01-2021

במסגרת מחקר שהובילה ד"ר יאנה דוידוב, מומחית בכירה במרכז למחלות כבד בשיבא, נמצא כי שיעורי התמותה מנגיף COVID19 בקרב חולים עם כבד שומני היו גבוהים כמעט פי שלושה יותר משיעורי התמותה בקרב חולי COVID19 שלא סבלו ממחלת כבד כלשהי.

בעקבות הממצאים, ממליצה פרופ' זיו בן ארי, מנהלת המרכז למחלות כבד שליוותה את המחקר, לשקול בחיוב את הגדרתם כקבוצת סיכון שיש לחסן נגד קורונה.

המחקר התבצע בקרב 382 מאושפזים במרכז הרפואי שיבא החל מהגל הראשון של הקורונה עד סוף מאי 2020. המחקר המלא צפוי להתפרסם בחודש הקרוב בכתב העת היוקרתי European Journal of Gastroenterology and Hepatology.

ל-15.4% מהמאושפזים הייתה מחלת כבד כרונית ברקע. לכ-80% מתוך חולים אלה הייתה מחלת כבד שומני. מתוצאות המחקר עולה כי בקרב שני שלישים מהמאושפזים חלה עלייה באנזימי הכבד. עלייה זו הייתה דרמטית יותר ככל שחומרת מחלת ה- COVID19 הייתה קשה יותר.

שיעורי התמותה מ-COVID19 היו 16.7%, לעומת 6.8% בקרב חולי COVID19 ללא מחלת כבד. ככל שחומרת מחלת הכבד הייתה קשה יותר, כפי שנמדדה על ידי מדד FIB-4 (סמן ביולוגי המשקף את חומרת המחלה), כך גם עלו שיעורי התמותה מ-COVID19 בקרב חולים אלה.

"ייתכן שהווירוס תוקף את הכבד ישירות כפי שהוא תוקף את הריאות, ייתכן נזק לכבד עקב שימוש בתרופות הניתנות לטיפול ב-COVID19 או בשל התגובה האימונולוגית של הגוף הנגרמת עקב חדירת הנגיף, המשרה 'סערת ציטוקינים' הגורמים לדלקת בכבד", אמרה ד"ר דוידוב.

פרופ' בן ארי ציינה כי "בקרב חולים עם כבד שומני קיימת שכיחות גבוהה של גורמי סיכון שכבר הוכרו כגורמי סיכון לתחלואה קשה בקרב חולי COVID19 כמו השמנת יתר, יתר לחץ דם ועודף משקל".