תשעה חודשים של שכרון חושים
בין שאת בעניין או לא, קבלי קצת טיפים על סקס בהריון
שימו לב: הכתבה עוסקת בנושאים אינטימיים שחלקם עלולים להיות רגישים לאנשים מסוימים
ד"ר עינת אלרן, גינקולוגית וסקסולוגית בשסק – המרכז לבריאות מינית.
יש הריוניות שבשבילן צירוף המילים "יחסי מין בהריון" רק מחריף את הבחילות (למשל, מכיוון שעברו טיפולי פוריות רבים והחשק המיני שלהן נפגע), בעוד ישנן כאלה שעבורן הריון הוא שיא הנשיות והמיניות וההורמונים גורמים להן לחשוק ביחסים יותר מהרגיל. אך כשמדברים על מיניות בהריון, חשוב לזכור שהיא לא חייבת להיות אירוטית ויכולה לכלול בעיקר אינטימיות גופנית: חיבוקים, נשיקות והתכרבלויות. מחקרים הוכיחו שמיניות מסוג זה מועילה לאישה ולעובר גם יחד, מפחיתה סטרס, חרדה וכאבים.
יחסי מין בהריון תורמים לדימוי הגוף של האישה בעיני עצמה ובעיני בן זוגה, מחזקים את הזוגיות ומאפשרים לחזור ליחסים תקינים אחרי הלידה.
באיזה שליש עולה החשק?
בשליש השני תדירות יחסי המין גבוהה יותר. בשליש הראשון והשלישי החשק המיני יורד בשל ההרגשה הגופנית הקשה, הכבדות ואי-הנוחות. בנוסף, לקראת סוף ההריון, גברים רבים חוששים שאיבר מינם יפגע בעובר וגם בגלל זה התדירות פוחתת. חשוב שיבינו שהעובר נמצא בתוך שק מי השפיר ברחם והוא מופרד מהנרתיק באמצעות צוואר הרחם, כך שאין מגע ישיר בין איבר המין לעובר.
מהן התנוחות המומלצות?
בחודשים הראשונים זה לא ממש משנה. בחודשים מתקדמים יותר צריך לקחת בחשבון שיש בטן גדולה, ולכן התנוחות המתאימות הן תנוחת צד שבה הגבר שוכב מאחורי האישה, תנוחת שבה הגבר מאחור והתנוחה שבה היא מעליו. אם מקיימים יחסים אנאליים, חשוב לזכור, כמו לפני ההריון, לא לחדור אחרי זה לנרתיק כדי למנוע זיהום.
מתי מומלץ להימנע?
אם ההריון תקין, אין מניעה לקיים יחסי מין בדיוק כפי שהיה לפני ההריון. בהריון בסיכון מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה, ובמקרים של צירים מוקדמים, התקצרות של צוואר הרחם או דימום, מומלץ לא לקיים יחסי מין ואף לא להגיע לסיפוק עצמי. האורגזמה משחררת את ההורמון אוקסיטוצין שגורם להתכווצויות של הרחם. בהריון תקין אין עם זה בעיה, כי גם אם הרחם מתכווץ קלות, הירידה הקלה והחולפת באספקת הדם השלייתית לעובר בזמן ההתכווצויות היא חסרת משמעות. אבל בהריון בסיכון, שבו צוואר הרחם כבר התקצר, התכווצויות נוספות עלולות לקצרו עוד יותר ולהגדיל את הסיכון ללידה מוקדמת.
יחסי מין יכולים לזרז את הלידה?
נכון הוא שבנוזל הזרע יש הורמונים מסוג פרוסטגלנדינים שגורמים להתכווצויות הרחם בדומה לאוקסיטוצין. אבל לרחם בהריון תקין, שעדיין אינו מוכן ללידה, אותן התכווצויות לא יעשו כלום.