תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

מי צריך טיפול זוגי?

בגדול? כולם. אבל אם אתם חווים משבר ומתקשים להתגבר עליו בעצמכם, כדאי שתשקלו בחיוב להסתייע באיש או באשת מקצוע

זוגיות, כך יודע כל מי שנמצא במערכת יחסים יותר מכמה חודשים, כרוכה בלא מעט עליות וירידות. אבל לעיתים, אותן ירידות עלולות להפוך למשבר של ממש, המקשה על החיים כזוג ועל התפקוד התקין כמשפחה.

"הקשר הזוגי טומן בחובו פרדוקס", מסביר ד"ר אריאל כהן-ארקין, מנהל המרפאה הסקסולוגית, מטפל מיני מוסמך ומדריך בכיר. "מחד, קיים הצורך באינטימיות, לצד הפחד להיות לבד או להינטש. מאידך, קיים הצורך באינדיבידואליות, מרחב אישי וחופשי, לצד הפחד להיבלע בתוך הדינמיקה הזוגית. המתח הוא בלתי נמנע, חלקו עולה במודע וחלקו קיים באופן לא מודע.
 
"בנוסף, בכל מערכת יחסים זוגית, מתעורר חוסר ביטחון מסיבות שונות: מצב חיצוני מאתגר (מצב בטחוני לא רגוע, קורונה וכו'), סטרס ממקור אישי (מחלה של בן משפחה, קשיים כלכליים) ושינויים במעגלי החיים (לידת ילד, התרוקנות הקן ועוד). במקרים אחרים, חוסר ביטחון עלול לעלות כי הדינמיקה הזוגית עשויה לדרוך על נקודות רגישות של כל אחד מבני הזוג".


ומה קורה כשנמנעים מלשוחח או לטפל במשבר שנוצר?

"עלולה להירקם דינמיקה מכבידה, מתוחה ומורכבת. למעשה, הם הופכים מקוטבים יותר ויותר בתפקידים קיצוניים כמו תוקפן-קורבן, שולט-נשלט, רודף-נמלט וכדומה. תהליכים זוגיים לא מודעים אלה, באים לידי ביטוי בסימפטומים כמו מריבות, האשמה, תוקפנות, ריחוק, ניתוק ואלימות".

נשמע קשוח אבל במקביל גם מוכר עד כאב? "הדרך המקצועית לפתור תהליכים קשים אלו", אומר ד"ר ארקין, "מחייבת ליווי מקצועי שיידע לזהות את המתרחש ולהתיר ביחד עם בני הזוג את המורכבות באופן בטוח, לצד בניית אמון ומסוגלות משותפים".


בכל מערכת יחסים זוגית, מתעורר חוסר ביטחון מסיבות שונות

 
את המעטפת הזאת, תוכלו לקבל ביחידה לטיפול זוגי ומשפחתי בשיבא, שמטרתה לפנות לקהל רחב ומגוון ככל האפשר, ובמקביל לסייע בשלל בעיות מגוונות בצורה היסודית ביותר. צוות היחידה מורכב ממטפלים מוסמכים, מדריכים ומתמחים, חלקם בעלי התמחות כפולה גם בטיפול זוגי-משפחתי וגם בטיפול מיני.


מאלו סיבות זוגות פונים אליכם?

"הסיבות מגוונות: זה יכול לנבוע מחוסר תקשורת בקשר (מה שמביא לריבים מרובים), חוסר יכולת להרגיש אינטימיות וקרבה, חוסר תקשורת מינית או בעיות בתפקוד המיני".

לעתים, המשבר כלל אינו קשור לזוגיות באופן ישיר. "חוסר הסכמה על דרכי החינוך של הילדים, בעיות התנהגות של אחד מהילדים הפוגעות בדינמיקה המשפחתית, מצבים בהם אחד מבני המשפחה עם חולי כרוני או משברי, אחד מבני הזוג עבר תאונה ונמצא בשיקום, התמכרות של בן משפחה לפורנו, הימורים, סמים וכן הלאה, או כל אירוע אחר משמעותי ומשנה חיים מלידת הילד הראשון, דרך משבר גיל המעבר, ועד משבר הקן המתרוקן".


הסיבות שאתה מתאר יכולות לקרות בכל בית ובכל זאת רבים נמנעים מלהגיע לטיפול.

"הגורמים העיקריים לזה הם בושה והכחשה. אנשים חושבים שאם הם לא ידברו על הבעיה ולא יתנו לה שם, אולי היא תיעלם לבדה. למרבה הצער, לא רק שלרוב הבעיות לא נעלמות, הן מחמירות. זו הסיבה שחשוב מאוד ללכת לטיפול. אם לדוגמה יגיע לטיפול זוג שרק התחתן, ברוב המקרים הפרוגנוזה תהיה הרבה יותר טובה מזוג ותיק, וזאת משום שעדיין לא נוספו לקשר תסכולים, כעסים ומטענים שהצטברו במשך שנים רבות".

הטיפול הזוגי עלול להיתקל בקושי נוסף, כאשר לעיתים, גם כשבן זוג אחד מעוניין בטיפול, החצי השני לא משתף פעולה. 

"פעמים רבות המוטיבציה אכן לא מגיעה משני בני הזוג באופן מלא", אומר ד"ר ארקין. "במצב כזה, המהלך הטיפולי עשוי להיות מורכב ואיטי יותר. עם זאת, כאשר אחד מבני הזוג מתחיל לעבור שינוי, על פי רוב, הוא יביא אותו לקשר הזוגי וישפיע לטובה על מערכת היחסים. לעיתים, השיפור שחל מגביר אצל הצד השני את המוטיבציה להצטרף לטיפול".


מה נחשב בעיניך לטיפול מוצלח?

"טיפול בו בני הזוג, לעיתים לראשונה בחייהם, מצליחים ללמוד ולהבין יותר על האופן בו אירועי חייהם השפיעו ועיצבו את התנהלותם הזוגית. ההבנה הזו, לצד בניית יכולת הקשבה ותקשורת טובה יותר, יסייעו להם להתמודד עם מגוון סימפטומים זוגיים הפוגעים באיכות הקשר. ברגע שבני הזוג מצליחים להבין את 'הריקוד הזוגי' שהם יצרו יחדיו, ומה גרם לכל אחד מהם לקחת את התפקיד שהוא לקח באותו 'ריקוד', הם יוכלו לייצר שינוי, צמיחה והתפתחות".

יחידת הטיפול הזוגי-משפחתי מציעה מענה לשלל בעיות שונות, כשהיא פונה למגוון אוכלוסיות: זוגיות בתחילת הקשר, זוגיות ארוכת טווח, הטרוסקסואלים, להטב"ים, חילוניים, דתיים, חרדים, יהודים וערבים.


מהם היתרונות של היחידה לשיטתך?

"היחידה ממוקמת במרכז רפואי ופועלת באינטגרציה עם יחידות ומחלקות רבות ולכן יכולה לצרף לטיפול מומחים שונים בהתאם. אם לדוגמה מדובר בקשיים הקשורים למיניות (חוסר תקשורת, בעיות בתפקוד, יציאה מהארון של בן משפחה), היא תיעזר במרכז לבריאות מינית. אם מדובר בבעיית התמכרות של אחד מבני המשפחה, היא תפעל בשיתוף היחידה להתמכרויות וכן הלאה. כמו כן, בניגוד לטיפול זוגי-משפחתי פרטי, ניתן לצרף בעת הצורך גם פסיכיאטר, אורולוג וגינקולוג, הכל בהתאם לבעיות האמורות".


ולסיום, אם נצא מנקודת הנחה שאין דבר כזה זוגיות מושלמת, מהי ההגדרה שלך לזוגיות טובה?

"'זוגיות טובה דיה'. אין זוגיות שלא נמצא בה מתחים, ריבים, אי הסכמות ואפילו כעסים. מה שחשוב הוא לדעת איך להתנהל בתוך מצבי החיים הטבעיים הללו, ואולי אף להתחזק מהם. בנוסף, צריך לדעת כיצד להחזיר את הקירבה והאינטימיות, זמן קצר אחרי הוויכוח או הריב.

"ב'זוגיות טובה דיה', ניתן לראות את היכולת להיות לבד בנוכחות האחר ובמקביל, את היכולת להרגיש קירבה גם כשהאחר אינו נגיש".
ד"ר ארקין מוסיף סמן נוסף המצביע על קשר זוגי מוצלח: "כשיש צמיחה בריאה משלב ההתאהבות ובן או בת הזוג נתפסים באורח מציאותי יותר, על כל חסרונותיהם ומעלותיהם". עם זאת, הוא מסייג ואומר כי "ניתן להגיע למצב כזה רק אם נקבל גם את החסרים שבתוכנו. לשם כך אנו זקוקים לתקשורת זוגית המבוססת על הקשבה, כבוד הדדי והכרה בצרכי האחר. תקשורת בה ניתן להכיל קונפליקטים, ללא בהלה וחשש לפירוק".
 

>> ליצירת קשר עם היחידה לטיפול זוגי-משפחתי