ניתוח כריתת רקטום
שם באנגלית: Anterior Resection / Low Anterior Resection
מהו ניתוח לכריתת רקטום ולמי הוא מיועד?
הרקטום (חלחולת) הוא החלק האחרון של המעי הגס ומערכת העיכול כולה, ואורכו כ-15 סנטימטרים. הוא משמש צינור לאחסון זמני של הפסולת הנוצרת במעי הגס, עד להפרשתה כצואה, ומחובר לפי הטבעת דרך תעלה אנאלית. הניתוח לכריתתו מיועד בעיקר למטופלים שחלו בסרטן החלחולת. פעמים רבות הם יכולים לעבור גם טיפול קדם-ניתוחי (הקרנות או כימותרפיה), שמטרתו להפחית את הסיכון להישנות הגידול.
לקראת הניתוח ייפגש המטופל עם הרופא המנתח, ישתף אותו בתיק ובהיסטוריה הרפואיים, ובין השאר יעבור בדיקות דם, כולל ספירת דם וכימיה. בנוסף, יום לפני הניתוח יקבל המטופל תרופות משלשלות כדי שהמעי יהיה נקי מצואה וחיידקים במהלך הניתוח וכן יקבל אנטיביוטיקה כדי להפחית את הסיכון לזיהום בפצע הניתוחי. שש שעות לפני הניתוח יהיה בצום מוחלט.
מהלך הניתוח
ישנן כמה טכניקות לכריתת רקטום וכולן כוללות הרדמה מלאה: הטכניקה הפתוחה וטכניקה זעיר פולשנית – לפרוסקופית או רובוטית. בטכניקה הפתוחה ייעשה חתך לאורך הבטן. בטכניקה הלפרוסקופית ייעשו כמה חתכים בגודל חמישה עד עשרה מ"מ בבטן התחתונה שדרכם יוכנסו צינור (לפרוסקופ) שבקצהו מצלמה והמכשור הניתוחי, כך שהמנתח יוכל לצפות בפעולותיו על מסך. בטכניקה הרובוטית המנתח מפעיל זרועות רובוטיות; התמונה הנצפית על המסך היא בתלת-ממד וגדולה פי עשרה מהתמונה שנצפית על המסך בלפרוסקופיה. כך, הפעולות הניתוחיות נעשות בדיוק רב ביותר והסיכון לפגיעה באיברים ועצבים סמוכים פוחת משמעותית.
הטכניקות הזעיר פולשניות מתאימות לרוב המוחלט של החולים וכיום אנו כמעט לא עושים ניתוחי כריתת רקטום בטכניקה הפתוחה. חשוב לציין כי מבחינה אונקולוגית, הניתוחים הללו זהים בהיקפם לניתוח הפתוח ומשיגים את אותה מטרה. יתרה מכך, הם מפחיתים את הכאבים והטראומה שנגרמים בשל פתיחת הבטן, מפחיתים את הסיכון לזיהומים באזור הניתוח ואת הסיכון לאובדן דם וסיבוכי חתך (הידבקויות בחלל הבטן), מערכת העיכול מתאוששת מהר יותר לאחריהם, האשפוז קצר יותר והמטופל חוזר לשגרה במהרה.
במהלך הניתוח, שזהה בכל הטכניקות, ראשית משחררים את הרקטום כדי שניתן יהיה לכרות אותו בקלות. לאחר מכן כורתים אותו (או את חלקו) יחד עם בלוטות הלימפה באזור (במינימום פגיעה באיברים סמוכים ועצבים) כדי לקבל את התוצאה האונקולוגית הטובה ביותר, ומוציאים אותם דרך מגן עור שמוחדר דרך אחד החתכים. האיברים הכרותים נשלחים לבדיקה פתולוגית שנותנת אינדיקציה להתפשטות מקומית של הסרטן. בהמשך מחברים את המעי הגס התחתון לפי הטבעת (השקה). על פי הצורך משאירים בבטן המטופל נקז (צינורית דקה) לניקוז ההפרשות מאזור הניתוח, אשר יוצא כעבור כמה ימים.
יש לציין כי כאשר הגידול נמוך, ברקטום התחתון, וחודר לסוגרים – נדרשת כריתת רקטום מלאה. אחריה, קצה המעי הגס מוצא מדופן הבטן ומחובר לצמיתות לשקית לאיסוף הצואה (קולוסטומיה).
בסיום הניתוח תופרים את החתכים בחוטי תפירה או במהדקים כירורגיים וחובשים אותם.
כמה זמן אורך הניתוח?
כ-7-6 שעות
מה משך האשפוז?
כארבעה-חמישה ימים.
איך מרגישים אחרי הניתוח?
לאחר הניתוח המטופל עשוי לסבול מכאבים ומקבל משככים על פי הצורך. בנוסף, ביום-יומיים הראשונים הוא יקבל נוזלים ומינרלים לווריד ומיד לאחר מכן יתחיל לשתות ולאכול בעצמו.
מה שיעור ההצלחה?
אצל כל המטופלים הגידול מוסר במלואו ורובם צפויים להתאושש ולחזור לשגרה בתוך כחודש. לאחר מכן חלקם יזדקקו להמשך טיפול בכימותרפיה או תרופות ביולוגיות, תלוי בנתוני הגידול שהתקבלו בביופסיה. חשוב לציין כי לגילוי מוקדם של המחלה יש חשיבות מכרעת לסיכויי ההחלמה.
מהם הסיבוכים העיקריים האפשריים?
דימומים, זיהום בבטן או בצלקת הניתוח, פגיעה באיברים פנימיים, ובעיות בתפקוד המיני ובהטלת שתן עקב פגיעה עצבית באזור האגן. בנוסף ייתכנו סיבוכים בעקבות הסטומה (קטע המעי שהוצא אל מחוץ לבטן וחובר לשקית), כגון אובדן נוזלים רב והתייבשות, בקע וזיהום באזור. סיבוכים נוספים שעלולים להתרחש הם נשימתיים, כגון תמט (סגירה) של חלק מהריאה, דלקת ריאות או היסחפות של קריש דם לריאות. בכל אופן כל אלו הן תופעות נדירות, בייחוד לאחר ניתוחים זעיר פולשניים.
הנחיות להתנהגות לאחר הניתוח
- לרדת מהמיטה מוקדם ככל הניתן ולהתחיל להתהלך ולבצע תרגילי פיזיותרפיה נשימתית (בהנחיית הצוות הרפואי) כדי להוריד את הסיכון לסיבוכים נשימתיים
- להגיע לביקורת ולהסרת התפרים כשבועיים לאחר הניתוח
- מומלץ לא להרים משאות כבדים או לבצע פעילות פיזית מאומצת בשבועות הראשונים
- מומלץ לא לנהוג אם חשים תשישות או סחרחורת בתקופה זו
- מומלץ לנוח כמה שניתן ולקחת חופשת מחלה למשך כחודש
מתי לפנות לרופא?
- חום מעל 38 מעלות
- תסמינים כגון צמרמורת, הקאות, קושי במתן שתן, הפרשות, דימום או נפיחות בצלקות הניתוח, נפיחות מוגברת בבטן, כאב שאינו חולף עם משככים, בחילות או הקאות מתמשכות וקושי לשתות או לאכול
למה לבצע את הניתוח בשיבא?
מכיוון שמחלקה כירורגית ב' בשיבא היא החלוצה והמנוסה ביותר בארץ בכריתת רקטום בטכניקות זעיר פולשניות (לפרוסקופית ורובוטית).
צריכים לעבור ניתוח לכריתת רקטום? לשיבא מבחר מנתחים מומחים מהטובים בארץ - לחץ כאן לבחירת מנתח