ניתוח לכריתת קיבה
הקיבה מחברת בין הוושט לבין המעי הדק והיא אוספת אליה את המזון המגיע מהוושט. היא מכילה חומצה חזקה ואנזימי עיכול ומתפקדת כמעין בלנדר חכם, שמפרק את המזון ומעביר אותו הלאה במנות קצובות להמשך המעי הדק, לטובת השלמת הפירוק והספיגה.
ניתוח לכריתה חלקית או מלאה של הקיבה, מתבצע לרוב כחלק מטיפול משולב לגידולים ממאירים של הקיבה.
מה קורה במהלך הניתוח?
בניתוח מסירים חלק מהקיבה או את כל הקיבה, בהתאם למיקום ולאופי הגידול, כמו גם את בלוטות הלימפה האזוריות. בתום הכריתה, מחברים או משיקים את המעי הדק לשארית הקיבה או לוושט.
הניתוח יכול להתבצע בגישה הפתוחה, הכוללת חתך לאורך הבטן או בגישה זעיר-פולשנית (לפרוסקופיה או באמצעות רובוט) הכרוכה במספר חתכים קטנים בבטן ולרוב ההתאוששות ממנה מהירה וקלה יותר. כיום, את מרבית ניתוחי הקיבה אנו מבצעים בגישה הזעיר-פולשנית. בתום הניתוח, משאירים נקז אחד או שניים בבטן לצורך בקרה על ההפרשות בחלל הבטן, את הנקזים מוציאים טרם השחרור.
כמה זמן אורך הניתוח?
הניתוח אורך כשלוש שעות
איך מרגישים לאחר הניתוח?
בימים שלאחר הניתוח המטופל עלול לחוש חולשה וכאבים (ניתנים לטיפול במשככי כאב) שיחלפו בהדרגה. בימים הראשונים ההזנה נעשית באמצעות נוזלים ובהדרגה מתקדמים לתזונה נוזלית ורכה.
מה משך האשפוז לאחר הניתוח?
7-5 ימים
מהם שיעורי ההצלחה של הניתוח?
אצל כל המטופלים הגידול מוסר במלואו ורובם צפויים להתאושש ולחזור בהדרגה לשגרה תוך מספר שבועות. חלק מהמטופלים, יזדקק להמשך טיפול בכימותרפיה או תרופות אחרות, בהתאם למאפייני הגידול שהתקבלו בתשובת הפתולוגיה.
מהם הסיבוכים העיקריים האפשריים בעקבות הניתוח?
זיהום, דימום, דליפה או פגיעה באיברים הסמוכים לקיבה. רובם המכריע של הסיבוכים, ניתנים לשליטה בדרך לא ניתוחית, ומיעוט קטן מצריך תיקון ניתוחי. ירידה במשקל צפויה לאחר הניתוח בשל שינוי הרגלי האכילה והחלמת הגוף, עם צפי להתייצבות המשקל ובהמשך עלייה תוך מספר חודשים.
למה לבצע את הניתוח דווקא בשיבא?
היחידה לניתוחי מערכת העיכול העליונה בשיבא בעלת ניסיון רב בניתוחי הקיבה, ובפרט בגישה זעיר פולשנית. בשיבא קיימת מעטפת רחבה של רופאים - מכלל הדיסציפלינות לרבות אונקולוגים, רדיולוגים, גסטרואנטרולוגים ופתולוגים – המבטיחה טיפול מיטבי ומותאם לכל מטופל ומטופל.