תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

תזונה לאחר ניתוח בריאטרי (שרוול/ מעקף קיבה)

להלן הנחיות תזונה שצריך ליישם בשלבים לאחר ניתוח בריאטרי להשמנת יתר. הן כלליות וניתנות לכל המטופלים. יש להתייעץ עם דיאטן/ית בריאטרי/ת להתאמתן באופן אישי. ניתן להתקדם לאט בשלבים אך לא להקדים אותם או לדלג עליהם. אם מתעורר קושי במעבר לשלב הבא – יש להישאר בשלב הקודם ולנסות להתקדם שוב כעבור כמה ימים.

 

שלב ראשון, יומיים-שלושה מהניתוח

  • תחילת שתייה (נוזלים צלולים) באישור המנתח בלבד (תיתכן בדיקת בליעה לפני כן).
  • מותר לשתות מים/ תה/ מרק צח/ מים בטעמים/ תרכיזים דיאטטיים צלולים/ קפה צלול (ללא סוכר או חלב), ואסור לשתות משקאות מוגזים.
  • בימים הראשונים מומלץ להימנע ממשקאות חמים/ קרים מאוד.
  • צריך לשתות לאט, מומלץ כל פעם לגימה אחת ולהמתין חמש-עשר דקות בין לגימה ללגימה.
  • כשמרגישים מלאות צריך לעצור כדי למנוע כאבים, בחילות והקאות.
  • לא לשכב לאחר ששותים. 
  • להקפיד לשתות כשמונה כוסות ביום כדי למנוע התייבשות.

 

שלב שני, שלושה-שבעה ימים מהניתוח

  •  ליישם את הנחיות השתייה מהשלב הקודם ולהתחיל לשלב בארוחות חלב ומוצריו (פרה, עזים, סויה) ללא חתיכות פרי, כגון לבן, אקטימל, רוויון, יוגורט, גיל ומשקה בוקר GO. להקפיד לשתות משקה חלבי כל כשלוש שעות (מומלץ מועשר בחלבון). רצוי לא לעבור נפח של חצי כוס/ גביע לארוחה. בין הארוחות להמשיך לשתות נוזלים צלולים.
  • להתחיל ליטול מולטי-ויטמין בנוזל או מציצה בלבד (לדוגמה צנטרום ג'וניורX2 2 ליום/ בריאמיל 1X2 ליום).

 

שלב שלישי, 14-7 יום לאחר תחילת השתייה (אכילת תזונה במרקם מחית)

מזונות שניתן להוסיף:

  • גבינות רכות עד 5% שומן.
  • מרק קל טחון, במרקם נוזלי ואחיד (למשל מרק עוף, תפוחי אדמה וגזר).
  • מוס טונה (ניתן לשלב גם ביצה קשה טחונה).
  • יוגורט, מעדן סויה.
  • פירה דליל. 
  • דייסת סולת על בסיס חלב.
  • פרי טחון ללא קליפה או מחית פרי קנויה.
  • לעצירות: עגבניות טחונות ללא קליפה.
  • מחית אבוקדו וטחינה.

 

הנחיות חשובות

  • להשתמש בצלחות קטנות ובכפיות (לא בכפות).
  • הכמות שניתן לאכול נעה מכפיות ספורות ועד כוס. מומלץ להפסיק לאכול לאחר כמה כפיות, לבחון את התחושה ולהמשיך בהתאם.
  • מומלץ לעשות מרווח של כשלוש-ארבע שעות בין הארוחות בשל נפחן הקטן.
  • לכלול בכל ארוחה מנת חלבון ולהתחיל בה.
  • להפריד את השתייה מהאוכל ולשתות מספיק.

 

שלב רביעי, שבועיים עד חודש מהניתוח (אכילת תזונה במרקם רך)

התזונה בשלב זה חיונית להמשך החלמה ולמניעת פירוק מסת שריר. מומלץ שתכלול:

  • ביצה מקושקשת או קשה מגורדת + גבינה.
  • קציצות רכות מבושלות ברוטב.
  • דג רך או טונה.
  • טופו.
  • תפוחי אדמה/ בטטה אפויים או מבושלים.
  • ירקות קלופים ומבושלים היטב. 
  • פירות רכים ללא קליפה וגרעינים, כגון בננה ואגס רך.
  • פחמימות במרקם יבש כגון קרקרים, טוסטעים, פתית ופריכיות.
  • תוספים: בשלב זה יש להתחיל ליטול ויטמינים ומינרלים לפי הנחיית דיאטן/ית: צנטרום ג'וניורX 4 ביום או פרמאטון X 2 ביום, סידן (כגון קלציצ'יו) X 600 מ"ג ליום, ויטמין D X 2,000 יחב"ל ליום (חמש טיפות של 400 יחב"ל או שתי טיפות של 1,000 יחב"ל), וויטמין B12 X 1,000 מק"ג תת-לשוני שלוש פעמים בשבוע. מומלץ ליטול תוספים אלה בנוזל/ לעיסה/ מציצה / לאחר ריסוק (לאחר שלושה חודשים ניתן לקחתם רגיל). אם סובלים מהקאות מרובות יש להתייעץ עם הדיאטן/ית לגבי נטילת תיאמין (B1). לחלופין, ניתן לקחת מולטי-ויטמין ייעודי: בריאמיל פעמיים ביום + 10,000 יחב"ל ויטמיןD  לשבוע, או: ברימקס פעם ביום + ברזל נוזלי/ אבקה 60 מ"ג ליום + סידן (כגון קלציצ'יו) 600 מ"ג ליום + 1,000 יחב"ל ויטמין D ליום/ 7,000 יחב"ל ויטמין D לשבוע.  


הנחיות חשובות

  • להתחיל תמיד במנת החלבון ולהמשיך במנת פחמימה/ ירק.
  • לאכול ארוחה קטנה כל שלוש-ארבע שעות (גם אם לא רעבים).
  • לשתות רבע שעה לפני הארוחה או חצי שעה אחריה (כדי לא להתמלא בנוזלים ולהשאיר מקום לאוכל).
  • ללעוס היטב (על אף שהאוכל רך).
  • משך הארוחה צריך להיות כרבע שעה-חצי שעה (תלוי בהרכב הארוחה ומרקם המזונות).
  • להתרכז באכילה ולהימנע מהסחות דעת כגון טלוויזיה, טלפון ועיתון.
  • להימנע ממזונות ומשקאות עתירי סוכר (כגון שוקולד, ממתקים, גלידה ושתייה ממותקת) כיוון שהם עלולים לגרום לתסמונת הצפה ((Dumping (התרוקנות מהירה של הקיבה שמובילה לירידה ברמת הסוכר בדם בדומה להיפוגליקמיה).
  • לשתות הרבה (מומלץ כליטר וחצי נוזלים ביום) ולשים לב לתדירות מתן השתן וצבעו.
  • אם קשה לשתות מים ניתן להוסיף להם נענע/ מלפפון/ פלחי לימון או תפוז.


שלב חמישי, כחודש מהניתוח (אכילת מזון מוצק בהדרגה, לפי הנחיית הדיאטן/ית)

בשלב זה ניתן להוסיף מזונות כגון:

  • שוקיים עוף (פולקע)/ חזה עוף במרינדה/ טופו/ דגים/ טונה.
  • לחם קלוי (צנים) (לחם טרי מומלץ להכניס לתפריט רק בשלב מאוחר יותר).
  • דגנים כגון בורגול וקוסקוס (פחמימות במרקם בצקי כגון אורז, פסטה ופתיתים מומלץ להכניס לתפריט רק בשלב מאוחר יותר).
  • קטניות מבושלות (לאחר השריה ממושכת). מומלץ להתחיל בקטניות עדינות כגון עדשים.
  • להוסיף ירקות ופירות חיים בהדרגה (תחילה קלופים).


הנחיות חשובות 

  • בחודשים הראשונים עדיף לא לאכול ירקות ופירות סיביים, כגון סלרי, אספרגוס, מנגו, סברס, רימון, גויאבה ותירס. ניתן לשלבם בתפריט מאוחר יחסית (לאחר שישה חודשים לפחות), לבשל וללעוס אותם היטב ולהוסיפם למאכלים כגון פשטידות לאחר טחינתם בבלנדר.
  • לא לאכול אפרסמון וציפת פירות הדר (ניתן לאכול אותם ללא הציפה).
  • לא לאכול מצות בשנה הראשונה לאחר הניתוח (בשלב מאוחר יותר ניתן לאכול מעט מהן וללעוס היטב).
  • מומלץ לא לאכול בשר אדום (סטייק) במשך שישה חודשים לפחות.

 

הנחיות כלליות

  • לאכול תזונה מאוזנת, לעשות פעילות גופנית וליטול ויטמינים ותוספים.
  • לאכול מסודר לאורך היום ולא לדלג על שום ארוחה (כולל ארוחת ביניים).
  • לשתות מספיק לאורך היום ולהימנע ממשקאות ממותקים ומוגזים.
  • להפריד בין שתייה לאוכל (ניתן לשתות רבע שעה לפני הארוחה וחצי שעה אחריה).
  • להיות קשובים לתחושת רעב ושובע ולהפסיק לאכול כשמרגישים מלאים.
  • לבסס את רוב הארוחות על מזונות עתירי חלבון (כגון גבינות ומוצרי חלב, ביצים, עוף, בשר, דגים וטופו).
  • לאחר התקדמות למרקם מוצק רצוי לאכול מזונות שמקנים תחושת שובע לאורך זמן (לדוגמה לחם ולא קרקרים) ולאכול פחות מזונות רכים ופריכים עתירי קלוריות (כגון גלידה, שוקולד ועוגיות).
  • בחודשים הראשונים מומלץ לא לשתות אלכוהול. ספיגתו מהירה בהרבה מבעבר ושכרות תיגרם בכמות קטנה יותר. אם שותים בהמשך, מומלץ לאכול חצי שעה לפני כן.
  • מומלץ לא להיכנס להריון בשנה וחצי שלאחר הניתוח. בתקופה זו הגוף במצב הרעבה ולכן הריון מסכן את האם והעובר.
  • לא לצום בשנה הראשונה שלאחר הניתוח.
  • להיות במעקב צמוד אצל הצוות המטפל (המנתח/ת, הדיאטן/ית והפסיכולוג/ית) לפי התוכנית שנקבעה.
  • בשנה הראשונה מומלץ לבצע בדיקות דם כל שלושה חודשים.