תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

ניתוח בקע מפשעתי (הרניה)

Getting your Trinity Audio player ready...



שם באנגלית: Inguinal hernia repair


מהו בקע?

(שבר,קילה,הרניה)  יציאה או דחיקה של איבר או חלק מאיבר ממקומו הטבעי בגוף אל חלל אחר דרך נקודת חולשה בדופן הבטן. 

מהו בקע מפשעתי?

באזור המפשעה קיימות מספר נקודות חולשה דרכן עלול להיווצר בקע, אלו השכיחות שבהן:

התעלה המפשעתית (inguinal canal) – דרכה עוברים כלי דם, עצבים וחבל הזרע (בגברים) או רצועת חיבור של הרחם – Round ligament (בנשים).
בקעים באזור זה נקראים בשפה המקצועית בקעים ״בלתי ישירים״ indirect inguinal hernia או בקעים לאטרלים Lateral inguinal hernias.

המשולש על שם האסלבך – נקודת חולשה הנמצאת בסמוך לתעלה האינגווינאלית, תחומה על ידי שרירי הבטן הישרים (rectus muscles) כלי הדם האפיגסטריים והליגמנט האינגווינאלי, בשפה המקוצעית נקרא בקע ישיר (direct inguinal hernia) או בקע מדיאלי (medial inguinal hernia)

התעלה הפמורלית femoral canal -  דרכה עוברים כלי הדם והעצבים הפמורלים, בקעים באזור זה נקראים בקעים פמורלים femoral hernia.
 

מה גורם להיווצרות של בקע?

חולשה באזור המפשעה נוצרת במהלך התפתחותנו כעוברים ולמעשה ניתן להגדירה כמולדת ולא נרכשת. בקע יכול להופיע בעידוד גורמים נוספים המעלים את הלחץ התוך בטני (הריונות, לידות, השמנת יתר, עצירות, שיעול כרוני, הרמת משאות כבדים, מיימת וכו') עליית הלחץ בתוך הבטן ״דוחפת״ איברים לעבר נקודת החולשה עד להיווצרות הבקע. במקרים אחרים בהם החולשה משמעותית, הבקע יופיע גם ללא עלייה בלחץ התוך בטני.


איך נדע אם יש לנו בקע?

התסמינים העיקריים של בקעים מפשעתיים הם:
1.    ״בליטה״ או ״נפיחות״ באזור המפשעה
2.     כאבים – לרוב כאבים המופיעים בזמן מאמץ, שיעול, עמידה ממושכת
3.      שילוב של השניים.

לרוב, האבחנה של בקע מפשעתי יכולה להיעשות על ידי בדיקה גופנית פשוטה, לעיתים, כשקיים ספק (במתארים בהם אין נפיחות ברורה) ניתן להשלים בדיקת הדמיה כמו אולטרסאונד או CT.


האם בקע עלול להיות מסוכן?

ברוב המקרים, בקעים מפשעתיים אינם מסוכנים.


ניתן לחלק בקעים מפשעתיים כך:

reducible. בקעים אלו מופיעים כבליטה רכה באזור המפשעה, עם הפעלת מעט לחץ, הבליטה ״חוזרת״ לחלל הבטן ולכן הם נקראים בקעים ״הניתנים להחזרה״ ולעיתים מלווים בכאבים.

ireducible. מדובר לרוב בבקעים גדולים וכרוניים שלא ניתנים להחזרה מפאת גודלם, אך לרוב אינם מצריכים התערבות ניתוחית בהולה, בקעים אלה נוטים לגדול ולגרום לאי נוחות משמעותית ולעיתים גם לכאבים.

Incarcerated. ״כליאה״ של בקע הוא מקרה חירום המצריך התייחסות רפואית מיידית. מדובר באירוע אקוטי, המופיע לרוב כתוצאה מפעולה המעלה את הלחץ התוך בטני (שיעול, מאמץ גופני , עצירות), עליית הלחץ בתוך הבטן ״דוחפת״ איבר מחלל הבטן לתוך צוואר הבקע, וגורמת לכליאתו שתתבטא בכאבים עזים ובליטה באזור המפשעה שלא ניתנת להחזרה, לעיתם מלווה גם בבחילות ו/או הקאות. הסכנה בכליאה היא ירידה של אספקת הדם לאיבר הכלוא עד כדי הווצרות נמק (Strangulated Hernia).


האם חייבים לתקן בקע מפשעתי?

בקעים אינם נרפאים מעצמם ואף נוטים לגדול ולהחמיר במהלך הזמן, ההחלטה על תיקון בקע מפשעתי תלויה בשלל גורמים לרבות אופי התסמינים, רקע רפואי, רקע ניתוחי סוג הבקע, ועוד. ככלל, סיכויי הכליאה של בקע מפשעתי אתסמיני בגבר הם נמוכים ולכן לעיתים ניתן לעקוב בלבד, באישה סיכויי הכליאה גבוההים יותר ולכן הנטייה תהיה לתקנם גם אם אינם תסמיניים.

קיימת חשיבות למעקב והתייעצות עם כירורג לצורך קבלת החלטה מושכלת על הצורך בניתוח, הכירורג ייקח בחשבון את כל המשתנים ויתאים גישה טיפולית ייחודית לפי צרכיו האישיים של המטופל.


איך מתקנים בקע מפשעתי?

תיקון של בקע מפשעתי מצריך הליך ניתוחי. קיימות שתי גישות עיקריות לתיקון בקעים מפשעתיים:
1.    גישה פתוחה או ״קדמית״ - חתך באורך כ-8-7 ס"מ מעל המפשעה.
2.    גישה לפרוסקופית (זעיר פולשנית) או ״אחורית״ - שלושה חתכים בגודל 10-5 מ"מ בבטן התחתונה שדרכם מוכנסים המכשור הניתוחי וסיבים אופטיים (לפרוסקופ) המצוידים במצלמה, כך שהמנתחים יכולים לצפות בפעולותיהם על מסך. 

עקרונות התיקון בשתי הגישות כוללים החזרת האיבר או שק הבקע לחלל הבטן וחיזוק של החולשה בדופן הבטן על ידי הנחת רשת שתמנע מהאיברים לחדור פעם נוספת מבעד לחולשה.


מה המשמעות של הנחת רשת? האם ניתן לתקן את הבקע ללא רשת?

הרשתות בהן אנו משתמשים לתיקון בקעים מפשעתיים עשויות מחומר בשם פוליפרופילן. הן רשתות לא נספגות ותפקידן לעודד היווצרות רקמת צלקת שתחזק את אזורי החולשה בדופן הבטן, תיקון בקע מפשעתי ללא הנחת רשת, יעלה באופן דרמטי את הסיכויים לחזרה של הבקע ולכן אינו מומלץ.


איך בוחרים גישה ניתוחית?

תוצאות הגישות הניתוחיות זהות מבחינת אחוזי חזרה של הבקע, ההחלטה על סוג הניתוח תלויה בשלל גורמים, לרבות סוג הבקע, נוכחות של בקעים דו צדדים, מין המטופל, היסטוריה רפואית, תיקונים חוזרים והיסטוריה ניתוחית. התאמת גישה ניתוחית צריכה להעשות באופן אינדיבידואלי לכל מטופל ולפי צרכיו הפרטניים. 

 

כמה זמן אורך הניתוח?

כשעה.

מה משך האשפוז?

כיממה.
 

איך מרגישים אחרי הניתוח?

בימים הראשונים המטופלים עלולים לסבול מכאבים בחתכי הניתוח, שחולפים עם משככי כאבים. אלו שעברו הרדמה אזורית (ספינאלית) עשויים לחוש חולשה ברגליים ולסבול מחוסר תחושה בפלג הגוף התחתון, אך אלו חולפים בתוך כמה שעות, צפויים שתפי דם באזור החתכים, באיזור המפשעה או בשק האשכים, לעיתים ייווצרו ״סרומות״, (הצטברות נוזלים )באזור המפשעה או שק האשכים הממלאים את החלל שנוצר לאחר תיקון בקעים גדולים, סרומות אלו נספגות ברוב המוחלט של המקרים לבד ובתוך מספר שבועות.

 

מה שיעור ההצלחה של ניתוח בקע מפשעתי?

רובם הגדול של המטופלים חוזרים לשגרה מלאה אחרי כחודש. החזרה לשגרה כוללת פעילות פיזית מלאה ללא שום הגבלות.
אחוזי ההצלחה בתיקון בקע מפשעתי ראשוני עם רשת המדווחים בספרות נעים בין 99%-90%

 

מהם הסיבוכים האפשריים?

אחוזי הסיבוכים בניתוחים אלו הם מזעריים, הם כוללים : דימומים פנימיים, זיהום פצע, זיהום של הרשת, פגיעה באיברים סמוכים (כגון שלפוחית השתן), פגיעה בעצב תחושתי באזור הניתוח שעלול לגרום לכאבים כרוניים, וקושי במתן שתן בתגובה לכאבים באזור עד כדי הזדקקות לקתטר.
  

הנחיות להתנהגות לאחר הניתוח

•    בימים הראשונים מומלץ לשמור את אזור החתכים יבש ונקי
•    שמירה על תנועתיות, מונעת סיבוכים ריאתיים ומעודדת החלמה.
•    מומלץ להימנע מפעילות פיזית מאומצת, הרמת משאות כבדים (מעל 5 ק״ג) וקיום יחסי מין במשך כחודש לאחר הניתוח
•    בימים הראשונים ובעת תשישות או סחרחורת מומלץ להימנע מנהיגה
•     יש להגיע לביקורת במרפאת המחלקה לאחר כשלושה שבועות

 

מתי לפנות לרופא?

  • חום מעל 38 מעלות
  • דימום משמעותי מהאזור
  • נפיחות חריגה בבטן
  • כאבי בטן חזקים
  • הקאות חוזרות


יש לך בקע מפשעתי? לשיבא מבחר מנתחים מומחים מהטובים בארץ - זכותך לבחור מנתח

לפנייה ליחידה לשחזורי דופן בטן >>