חדש: בינה מלאכותית שתאתר סרטן במעי הגס
תעלה את שיעור גילוי הפוליפים בקולונוסקופיה בכ-30%
לראשונה בשיבא ובבתי החולים הציבוריים בישראל: מערכת בינה מלאכותית שהוכנסה לשימוש במכון הגסטרו של שיבא, המעלה את סיכויי האבחון לסרטן המעי הגס בקולונוסקופיה בשלביו המוקדמים באמצעות איתור פוליפים.
"הפוליפים הם גידולים שפירים שעשויים להתפתח בהמשך לגידול סרטני", מסביר ד"ר עידן לוי, רופא מומחה בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה ומנהל השירות לחדשנות אנדוסקופית בשיבא. "בבדיקת קולונוסקופיה מאתרים ומסירים אותם וכך ניתן להוריד ב-60% את התמותה מסרטן המעי הגס ובכ-70% את שיעור סרטן המעי הגס המתקדם, בעיקר סרטן בחלק השמאלי של המעי הגס - הדיסטלי".
וכך זה עובד: במקביל לרופא המטפל, מערכת הבינה המלאכותית סורקת את תמונת המסך שמתקבלת במהלך הקולונוסקופיה. באמצעות אלגוריתם חישובי, המאפשר לה לזהות פוליפים במעי תוך חלקיקי שנייה, נדלק ריבוע על המסך שמסמן לרופא את מיקום הפוליפ. בכך, הסיכון ל"פספוס" של הרופא קטן ומעלה את שיעור גילוי הפוליפים בכ-30%.
לדברי ד"ר לוי, "בטווח מסוים, קיים יחס הפוך בין שיעור גילוי הפוליפים בקולונוסקופיה לבין ההסתברות לחלות בסרטן המעי הגס. כלומר, ככל ששיעור גילוי הפוליפים עולה, כך ההסתברות לסרטן המעי הגס יורדת.
המערכת מאתרת את כל סוגי הפוליפים והוכחה סטטיסטית כמעלה את שיעורי הגילוי של פוליפים בגדלים שונים, בצורות שונות ובמיקומים שונים במעי. בטווח הארוך, ייתכן כי תוכל להוריד עבור האוכלוסייה הנבדקת בעזרתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ".
פרופ' שומרון בן-חורין, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה בשיבא מוסיף כי "המרכז הרפואי שיבא הוא בית החולים הציבורי הראשון בארץ, שבמסגרתו כל בדיקות הקולונוסקופיה יתבצעו בעזרת בינה מלאכותית. ההחלטה הסופית, האם ממצא הוא פוליפ שיש להסירו או לא, נשארת אך ורק של הרופא, אך המערכת מסייעת לו להגיע לאבחנה מדויקת".
סרטן המעי הגס והחלחולת הוא השני בשכיחותו בישראל, כאשר מדי שנה מאובחנים כ-3,200 חולים חדשים.