הזחל שמופיע באביב ויכול לגרום לתגובה אלרגית
במרץ עד מאי יורדים מעצי האורן זחלי עש תהלוכן האורן, ומגע עם שערותיהם יכול לגרום לאלרגיה קלה או קשה
בחודשים מרץ עד מאי יורדים מעצי האורן שביערות, חורשות ויישובים זחלי עש תהלוכן האורן ("טוואי התהלוכה") לצורך התגלמותם (הפיכתם לגולם). זחלים אלו ניזונים ממחטי אורן ומכילים שערות צורבות. מגע עם שערות אלו יכול לגרום לתגובה אלרגית כיוון שהן מכילות חומרים אלרגניים שנועדו להגן על הזחלים מפני טורפים.
"ברוב המקרים, מגע עם הזחל או שערותיו שנשארו ליד עצי אורן גורם לתגובות כגון גירוי עורי/ בעיניים, פריחה ושלפוחיות על העור, עקצוץ, גרד, צריבה ולעתים כאב. אבל בחלק מהמקרים (בייחוד אצל בעלי נטייה לאלרגיה) יכולה להתפתח תגובה אלרגית משמעותית ומסוכנת יותר, כמו פריחה מפושטת, שיעול וקוצר נשימה. התגובה לרוב מופיעה זמן קצר אחרי המגע עם הזחל", מסביר ד"ר אורן פלדמן, מנהל המחלקה לרפואה דחופה ילדים בשיבא.
קק"ל מודעת לסכנת הזחל ולכן מדי שנה (לרוב בנובמבר עד ינואר) מבצעת ריסוס אווירי (בדרך כלל בתכשיר ביולוגי ידידותי לסביבה) בעיקר באתרי מטיילים, כמו חניונים ויערות שבהם שכיחות הזחל גבוהה מאוד (ניתן להיכנס לשטח כשעה-שעתיים לאחר הריסוס, כאשר החומר מתייבש). בנוסף קק"ל מפרסמת רשימת יערות נגועים.
לא ניתן לחזות מראש את עוצמת התפרצות המזיק, והיקפו על העצים מתברר רק לקראת ינואר. ניתן לזהות עץ אורן נגוע החל מנובמבר-דצמבר. הנגיעות הראשוניות מתבטאות בקבוצת מחטים מעוותות או כאלו שהצהיבו בשל כרסום הזחלים. לקראת ינואר ניתן להבחין במטווים, מעין פקעות של חוטי משי לבנים-אפורים – ואלו הם בעצם קני הזחלים. דרכי טיפול המתווספות לריסוס האווירי הן הסרה ידנית של הקנים והזרקת תכשיר הדברה לגזע העץ, אך שיטות אלו אינן ישימות בשטחים נרחבים. הזחלים עשויים להימצא על הגזעים ועל הקרקע ושערותיהם הצורבות נמצאות גם בקנים.
כיצד ניתן להפחית את הסיכון לחשיפה?
אין לגעת בזחלים ובקנים – וגם לא לנסות להרחיקם או לפגוע בהם – ואין לשהות מתחת לעצים נגועים (בעלי עלווה דלילה וריבוי קנים שעירים בין הענפים).
כיצד מטפלים לאחר החשיפה?
לדברי ד"ר פלדמן, "אם התגובה מקומית בלבד, רק באזור המגע, ניתן לשטוף אותו במים ולפנות למוקד רפואי לקבלת טיפול מקומי אנטי אלרגי, במשחות או נוגדי גרד כמו פניסטיל. במקרים החריגים יותר, שבהם כאמור מתפתחת תגובה אלרגית חריפה שכוללת פריחה מפושטת, שיעול, קוצר נשימה, הקאות וחולשה – זה יכול להיות מסוכן ויש לפנות לחדר מיון או מוקד רפואי קרוב. מקרים אלו מטופלים בזריקה מיידית של אדרנלין (כמו מזרק אפיפן) ובהמשך בתרופות אנטי-אלרגיות. התגובות הקלות חולפות בתוך שלושה עד שבעה ימים והתגובות הקשות משתפרות בתוך שעות מהטיפול".