הנחיות תזונה לאחר השתלת לב
מאת: דנה דישון, דיאטנית קלינית במרכז הלב ורכזת בכירה (הדרכת סטאז') במחלקה לתזונה
לאחר ניתוח להשתלת לב חשוב לאכול באופן מותאם, נכון ובטיחותי (בשל רגישות לזיהומים), להקפיד על דיאטה מגוונת ומאוזנת, רבת חלבון, דלת מלח וסוכר, ולהיות במעקב דיאטנית במרפאת מושתלי לב. להלן הנחיות תזונה, הרגלי אורח חיים ובטיחות מזון (ההנחיות כלליות ואינן מחליפות ייעוץ פרטני):
מומלץ לאכול
- פירות וירקות, דגנים מלאים, שיבולת שועל, קטניות ואגוזים ושקדים ללא מלח מהווים מקור לסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. את הפירות והירקות יש לשטוף היטב במים.
- אגוזים ושקדים מומלץ לקנות טבעיים וארוזים (לא מתפזורת) ולקלות אותם ב-100 מעלות למשך 15-10 דקות כדי להשמיד חיידקים.
- שומן בריא מהצומח: שמן זית/ קנולה, אבוקדו, טחינה ביתית/ גולמית, אגוזים ושקדים ללא מלח.
- חלב רזה ומוצרי חלב דלי נתרן/ לא ממותקים מומלצים כמקור לסידן ולחלבון. אין לאכול גבינות שמיוצרות מחלב לא מפוסטר כגון גבינה כחולה, קממבר, פטה, ברי וכדומה.
- דגים, עוף, הודו וביצים (מבושלים היטב) וקטניות אף הם מומלצים כמקור לחלבון.
- שתייה מומלצת – מים הנבדקים בקביעות (כמות הנוזלים נקבעת לפי הנחיית קרדיולוג/ית). רצוי להימנע ממשקאות מתוקים. אם קונים מיצי פירות ארוזים יש לוודא שכתוב על התווית כי הם מפוסטרים.
לא מומלץ לאכול
- חטיפים מתוקים/ מלוחים (להעדיף פרי או ירק) ומזונות מעובדים.
- אסור לאכול אשכולית, פומלה ופומלית או לשתות את המיץ שלהן כיוון שהן יכולות להעלות את ריכוז התרופות נוגדות דחיית השתל בדם ותרופות נגד כולסטרול (סטטינים).
- מזון שעליו תווית אדומה של משרד הבריאות "נתרן/ סוכר בכמות גבוהה".
- גלידות, מיונז ביתי, מרנג ומוס המכילים ביצים לא מבושלות (יש לאכול ביצים מבושלות בלבד).
- רכיכות נאות/ לא מבושלות היטב ובשר נא/ שאינו מבושל היטב או שעבר עישון אך לא בישול, כגון סושי, סשימי, קוויאר, צדפות, נקניקים ופסטרמה ופטה בשר/ דג.
- אוכל שהוכן בדוכני מזון מהיר.
- אוכל מטוגן – עדיף מבושל/ אפוי/ מאודה.
- מזון באריזות פגומות או חבולות. בעת רכישת פחיות שימורים יש לוודא כי הן נקיות משקעים, סדקים או מכסים בולטים, ויש לנקות כל מכסה לפני הפתיחה.
- מזון המוצג בתנאים לא בטיחותיים או לא נקיים.
- עדיף גבינות ובשר ממקרר/ מקפיא ולא ממעדנייה/ טרי. יש להכניס בשר, עוף ופירות ים נאים לשקית ניילון לפני שמניחים אותם בעגלת הקניות כדי שמיציהם לא יטפטפו ויזהמו מזונות אחרים.
- מלח: מומלץ לעשות דיאטה דלת מלח – להימנע מהוספתו למזון מבושל ומאכילת מאכלים מלוחים, מזון משומר, אבקת מרק ורטבים מוכנים. ניתן לאכול מזונות המכילים עד 300 מ"ג נתרן ל-100 גרם ולהשתמש בתבלין סומאק טהור במקום במלח.
טיפול במזון ואחסונו
- להכניס מזון מקורר וקפוא למקפיא בהקדם לאחר קנייתו כיוון שהחיידקים מתרבים מהר יותר בטמפרטורה גבוהה. יש לקרר או להקפיא בשר, עוף, ביצים, פירות ים וחומרים מתכלים אחרים בתוך שעתיים ממועד הקנייה/ בישול. יש להכניס לקירור בתוך שעה אם הטמפרטורה מעל 32 מעלות.
- טמפרטורת המקרר צריכה להיות 4 מעלות ומטה וטמפרטורת המקפיא צריכה להיות מתחת למינוס 18 מעלות.
- אין להפשיר מזון בטמפרטורת החדר (למשל על השיש) אלא במקרר, במים קרים או במיקרוגל. אם מפשירים מזון במים קרים או במיקרוגל, יש לבשל אותו מיד. אין להפשיר מזון אם כתוב על האריזה שיש לבשל ישירות מהקפאה.
- אין להקפיא שוב מזון שהופשר.
- אין לחמם אוכל יותר מפעם אחת ואין לחמם שוב אורז או להשאירו חם.
- יש לשמור את המזון מכוסה.
- יש לשמור מזון מבושל בקומה העליונה של המקרר ומזון לא מבושל/ מופשר בתחתית המקרר, בקופסה סגורה. כמות גדולה של מזון מומלץ לחלק לכמה קופסאות, לקירור מהיר יותר במקרר.
- יש לאכול מזון בתוקף בלבד, לפי התאריך שמופיע על האריזה, ולפעול בהתאם להנחיות האחסון שכתובות עליה.
- יש לרכוש ביצים בקליפתן מהחלק המקורר של החנות. בהגעה הביתה יש לאחסן אותן במקרר, בקרטון המקורי שלהן.
הכנת מזון
- שטפו ידיים במים חמים וסבון למשך 20 שניות לפחות לפני הטיפול במזון ואחריו, לאחר השירותים, החלפת חיתולים וטיפול בחיות מחמד, ונגבו בנייר סופג ולא במגבת.
- הרחיקו בעלי חיים ממזון, כלי אוכל ומשטחי הכנת מזון.
- החליפו לעתים תכופות ספוג ניקוי (סקוץ') וסמרטוטים אם הם משמשים לניקוי מיצי בשרים.
- השתמשו בקרשי חיתוך נפרדים למזון מבושל/ לא מבושל (מומלץ להשתמש בשלושה קרשי חיתוך: לבשר נא, בשר מבושל ושאר המזונות).
- שטפו קרשי חיתוך, כלים ומשטחי עבודה במי סבון חמים בין הכנת בשר נא, עוף ופירות ים להכנת כל מזון אחר שלא יבושל. את קרשי החיתוך מומלץ לשטוף במדיח כלים כאמצעי זהירות נוסף.
- השתמשו במגבת נייר לניקוי משטחי המטבח. אם משתמשים במגבת בד יש לכבס אותה לעתים קרובות בתוכנית מים חמים במכונת הכביסה.
- אין לשטוף בשר, עוף, דגים וביצים כיוון ששטיפתם עשויה לגרום להתזת מים מהכיור וכך להפצת חיידקים.
- יש למדוד את הטמפרטורה הפנימית של מאכלים מבושלים במדחום מזון. צריך לבדוק אותה בכמה אזורים במאכלים כמו בשר, עוף, פירות ים ומוצרי ביצים כדי לוודא שבושלו בטמפרטורה פנימית מינימלית בטוחה.
- בעת בישול במיקרוגל צריך לערבב את האוכל, לכסותו ולסובבו לבישול אחיד. אם אין צלחת מסתובבת יש לסובב ביד פעם או פעמיים במהלך הבישול. יש להשלים את זמן ההמתנה המומלץ לאחר הבישול לפי ההנחיות שעל האריזה.
- בחימום חוזר של רטבים ומרקים יש להביאם לרתיחה. מזון אחר יש לחמם ל-74 מעלות.
אכילה במסעדות
- בררו אם המנה מכילה רכיבים לא מבושלים, כגון ביצים, נבטים, בשר, עוף ומאכלי ים. אם יש ספק, אין להזמין אותה. בכל מקרה אסור לאכול בשר נא.
- שאלו כיצד בושל המזון. אם המלצרים אינם יודעים את התשובה צריך לדבר עם השף. זאת כדי להיות בטוחים שהמזון בושל בטמפרטורה פנימית מינימלית בטוחה.
- אם לוקחים שאריות אוכל הביתה יש להכניסן לקירור בהקדם האפשרי, בתוך שעתיים. אם הטמפרטורה שלהן מעל 32 מעלות, יש לקררן בתוך שעה.
הובלת מזון לפיקניק או אירוח
יש לשמור מזון קר בטמפרטורה של 4 מעלות ומטה, רצוי בצידנית עם הרבה קרח או חבילות ג'ל קפואות, כל זמן ההובלה. מזון חם יש לשמור בטמפרטורה של 60 מעלות ומעלה. המזון צריך להיות עטוף היטב ושמור במכל מבודד.
* בנוסף לכתוב לעיל, מומלץ לבצע מעקב משקל יומי.