תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

השקת מעי מסוג kono-s

השקת מעי חדשנית מסוג kono-s, שנעשית כחלק מכריתת מעי, עשויה להפחית את שיעור הניתוחים החוזרים בקרב חולי קרוהן

מאת: ד"ר אילן קנט

שם בעברית: השקת מעי מסוג Kono-S
שם באנגלית:  Kono-S Anastomosis


מהי השקת מעי מסוג Kono-S ומתי היא נדרשת?

בניתוח כריתת מעי (שבין השאר נדרש בשל גידול במעי, מחלות מעי דלקתיות, מחלת סעיפים/ דיוורטיקולוזיס וניתוח חירום עקב חסימת מעי), נכרת קטע המעי (הגס או הדק) החולה ומבוצעת השקה (חיבור) של שני קצוות המעי שנותרו. זאת כדי לאפשר מחדש פעולת מעיים תקינה (במקרים נדירים לא ניתן לחבר בין הקצוות וצריך לבצע פיום/ סטומה – הוצאת קצה המעי הנותר לדופן הבטן וחיבורו לשקית התרוקנות). 

אצל חלק מחולי קרוהן אשר עוברים ניתוח לכריתת המעי, הדלקתיות במעי נשנית עם הזמן וגורמת להיצרות בהשקת המעי, מה שיכול לפגוע בפעולת המעיים ואף להוביל לחסימתם. לכן לעתים הם צריכים לעבור ניתוח נוסף שכולל השקת מעי חדשה. כדי למנוע זאת, לפני כמה שנים פיתח כירורג יפני בשם Taro KONO השקת מעי שעשויה להפחית את התפתחות הדלקת, ההיצרות ושיעור הניתוחים החוזרים. בשיבא החלו לבצעה לפני כשלוש שנים.  


כיצד היא מתבצעת?

כריתת מעי שכוללת השקת Kono-S יכולה להיעשות גם בניתוח בטן פתוח וגם בלפרוסקופיה (ניתוח זעיר פולשני)/ ניתוח רובוטי. בגישה הלפרוסקופית נעשים חתכים זעירים בדופן הבטן, שדרכם מחדירים לחלל הבטן את המכשור הניתוחי וצינור (לפרוסקופ) עם מצלמת וידיאו זעירה המאפשרת לצפות במהלך הניתוח על מסך. הבחירה בסוג הניתוח תלויה במצב המטופל/ת, במחלה ובניסיון של המנתחים ויכולותיהם.

בניגוד להשקות מעי אחרות, Kono-S מתבצעת בצורה ידנית ולא מכשירנית; לאחר כריתת החלק החולה של המעי (אשר לרוב מוצא דרך חתך ניתוחי בבטן בגודל ארבעה עד שבעה סנטימטרים), תופרים את קצות המעי שנותרו אחד לשני, מחברים ביניהם, ומותירים מעבר רחב בין שני חלקי המעי. לאחר מכן מרחיקים מההשקה את רקמת השומן שבה עוברים כלי הדם שמזינים את המעי (מזנטריום/ מתלה המעי), שייתכן שבה נשנית הדלקת של חולי קרוהן במשך השנים. בסיום התהליך, החתכים הניתוחיים נסגרים בתפרים או סיכות ונחבשים. לעתים גם מכניסים נקזים לאזור הניתוח כדי לנקז ממנו הפרשות, אשר מוצאים לאחר כמה ימים.

מחקרים מצאו כי ההשקה בשיטת Kono-S והרחקת המזנטריום הן אלו שמסייעות במניעת הישנות הדלקת והיצרות ההשקה או בעיכובן. בנוסף, גם אם הן לא נמנעות, מכיוון שהמעבר הנותר בין שני חלקי המעי רחב מאוד, לוקח יותר זמן (שנים רבות) עד שמתפתחת היצרות קלינית, שגורמת לתסמינים.  


כיצד להיערך לניתוח?

נדרשת הכנת מעי בדומה להכנה לקראת בדיקת קולונוסקופיה (עם חומר מרוקן) ובנוסף נטילת אנטיביוטיקה יום לפני הניתוח. ביום הניתוח נדרש צום מלא, החל משש שעות לפני הניתוח. 


כמה זמן ההליך נמשך? 

כריתת המעי כולה לרוב נמשכת שעתיים עד ארבע שעות.


מה משך האשפוז?

שלושה עד חמישה ימים. 


איך מרגישים לאחר מכן?

צפויים כאבים באזור הניתוח שהולכים ופוחתים בהדרגה וניתן לטפל בהם במשככים. פעילות המעי צפויה להתחדש לאט ובהדרגה (משתנה בין מטופל/ת למטופל/ת). ייתכנו שינויים בהרגלי היציאה המוכרים. 


מהם הסיבוכים האפשריים?

באופן כללי, כמו בכל ניתוח, קיים סיכון לסיבוכים כגון זיהום, דימום ופגיעה באיברים הסמוכים לאזור הניתוח. סיבוכים נדירים עשויים להיות פתיחת השקת המעי והצטלקויות בבטן שיכולות לגרום לחסימות מעיים בהמשך. 

השקת Kono-S נחשבת לבטוחה מאוד ובשיבא שיעור הסיבוכים אחרי ביצועה נמוך מאוד (אך עדיין קיים).  


הנחיות להתנהגות לאחר הניתוח

  • בימים הראשונים התזונה מבוססת על נוזלים צלולים ובהמשך על מזונות רכים, ובהדרגה ניתן לחזור לתזונה רגילה. בדרך כלל ניתן לאכול ולשתות כעבור שלושה עד חמישה ימים, לאחר שפעילות המעיים מסתדרת.
  • מומלץ לרדת מהמיטה כמה פעמים ביום. ההליכה מאיצה את ההחלמה ומפחיתה את הסיכון לסיבוכים (כגון דלקת ריאות) שיכולים להיגרם משכיבה ממושכת. ירידה ראשונה מהמיטה נעשית כמה שעות לאחר הניתוח או בבוקר שלמחרת, תמיד בנוכחות אח/ות או כוח עזר (אין לנסות לרדת מהמיטה בפעם הראשונה ללא ליווי של אחד מאנשי הצוות).
  • יש לבצע תרגול נשימתי כדי לשפר את אוורור הריאות ולסייע בפינוי הפרשות מדרכי הנשימה.
  • טיפול בפצע הניתוח: לרוב מסירים את החבישה הראשונית לאחר 48-24 שעות. יש לרחוץ את פצע הניתוח במים וסבון מדי יום עד להחלמתו, לשמירה על אזור ניתוח נקי ולמניעת זיהומים.
  • אם הושארה סטומה, מקבלים הדרכה לטיפול והחלפת השקיות.
  • מומלץ לא להרים משאות כבדים או לבצע פעילות פיזית מאומצת בשבועות הראשונים. 
  • מומלץ לא לנהוג אם חשים תשישות או סחרחורת בתקופה זו. 
  • מומלץ לנוח כמה שניתן ולקחת חופשת מחלה למשך כחודש. 
  • יש להגיע לביקורת במרפאה לאחר כשלושה שבועות.


מתי לפנות לרופא?

  • חום מעל 38 מעלות/ צמרמורות. 
  • כאבים חריגים באזור הניתוח, שלא חולפים עם משככי כאבים.
  • חום מקומי, אדמומיות, נפיחות, התגברות הכאב, דימום, הפרשה או אודם באזור הניתוח.
  • בחילות והקאות אשר אינן ניתנות לשליטה בתרופות או נמשכות יותר מיומיים.
  • שיעול, קוצר נשימה או כאבים בחזה. 
  • חולשה או סחרחורת. 
  • נפיחות ברגליים, כפות הרגליים ושוקיים. 
  • צואה דמית או שחורה. 


למה לבצע את הניתוח בשיבא?

במרפאה לכירורגיה קולורקטלית בשיבא מיישמים טכניקות ניתוח בדומה למרכזים הרפואיים המובילים בעולם בתחום זה. הצוות בעל ניסיון רב בניתוחי מעי מורכבים ורובם נעשים בגישה לפרוסקופית, שההחלמה ממנה קלה יותר.