הנחיות תזונה למטופלי קולוסטומיה
קולוסטומיה היא ניתוח שבו מוציאים קצה אחד של המעי הגס אל מחוץ לגוף דרך פתח בדופן הבטן (סטומה), ושם הוא מתרוקן לתוך שקית (למשל בשל סרטן המעי הגס). רוב המטופלים חוזרים לאכול רגיל בתוך שבועיים עד חודש וחצי לאחר הניתוח. התזונה צריכה להיות מאוזנת ומגוונת. תזונה נכונה מפחיתה ריחות וגזים ומשפרת את עקביות היציאות. עם הזמן, ההתרוקנות הופכת טבעית ונעשית בזמנים קבועים במהלך היום.
הנחיות כלליות
- יש לאכול ארוחות קטנות ומסודרות והלעיסה צריכה להיות ממושכת, אטית ויסודית.
- מומלץ לאכול ארוחת ערב עד ארבע שעות לפני השינה כדי להפחית את התמלאות השקית במהלך הלילה.
- יש להתחיל בנוזלים צלולים בלבד, להתקדם למרקם דייסתי/ רך ובהמשך למרקם רגיל.
המלצות תזונה בשבועות הראשונים לאחר הניתוח
- יש לאכול תזונה מאוזנת הכוללת את כל אבות המזון.
- מזונות עשירים בחלבון חיוניים לתהליך ההחלמה מהניתוח וכוללים עוף, בשר, הודו, דגים, ביצים ומוצרי חלב.
- מזונות עשירים בפחמימות חיוניים כמקור לאנרגיה ולמיצוק היציאות וכוללים תפוח אדמה, אורז, פסטה, דגנים ולחם אחיד.
- כמות מתונה של פירות וירקות – לפי ההנחיות בהמשך.
- כמות מספקת של נוזלים בהתאם להמלצות הרופא/ה והדיאטנית (כגון מים, מרק, תה ומיצים מסוננים).
- החזרה לתפריט רגיל ומאוזן נמשכת כמה שבועות ומשתנה מאדם לאדם בהתאם להסתגלות האישית, אופי המחלה, גודל הניתוח והטיפול התרופתי. נסו לשלב כל פעם מזון חדש ובהדרגה העלו את הכמות. יש להתאזר בסבלנות וללמוד מה מתאים לכם מהתנסות ולא מהימנעות.
- מזון המכיל סיבים תזונתיים יכול לגרום לגזים וליציאות מהירות יותר אך הימנעות לא תאפשר לגוף להסתגל אליו. ייתכן שבסוף התהליך לא כל מגוון המאכלים שמכילים סיבים יוכלו לשוב לתפריט אבל רק מעטים לא יתאימו. לכן יש להימנע מסיבים רק בשבועות הראשונים ובהדרגה לחזור לתזונה מלאה.
מזונות בשבועות הראשונים
ירקות ופירות: ירקות מבושלים ללא קליפה (גזר, קישוא, דלעת, תפוח אדמה ודלורית), פירות מרוסקים ללא קליפה (תפוח עץ אפוי, אגס אפוי ובננה), מיצי פירות וירקות מסוננים ומדוללים (ללא שאריות פרי).
מוצרי קמח, לחם ודגנים: מוצרים מקמח לבן ומדגנים שאינם מלאים (לחם אחיד, אטריות, פתיתים, פסטה, קוסקוס ואורז לבן).
קטניות: להימנע מקטניות כמו שעועית, עדשים, גרגירי חומוס, פול, סויה ואפונה.
מזונות עשירים בשומן: טחינה, אבוקדו ושמן זית.
מזונות שניתן לחזור אליהם בהדרגה בתוך שבועיים-חודש
ירקות ופירות: ירקות/ פירות טריים ומקולפים, ירקות/ פירות טריים עם קליפה, וירקות/ פירות עשירים בסיבים.
מוצרי קמח, לחם ודגנים: לחם וקרקרים מחיטה מלאה, דגני בוקר עשירים בסיבים (מלאים), סובין חיטה, סובין שיבולת שועל, כוסמת, גריסים וקינואה.
קטניות: הוספה הדרגתית של מרק קטניות/ קטניות מבושלות.
מזונות עשירים בשומן: פיצוחים, אגוזים, שקדים, גרעינים, בוטנים וזרעים.
הימנעות מגזים
- כדי לעמעם את קולות הגזים יש להפעיל לחץ קל על הסטומה בעת פליטת האוויר.
- בליעת אוויר עשויה לגרום לגזים ולכן יש ללעוס לאט ובפה סגור ואסור ללעוס מסטיק, לשתות בקשית, לשתות משקאות מוגזים, לעשן ולאכול מהר.
- יש לאכול ארוחות בזמנים קבועים ולעתים קרובות (מעי ריק מייצר גזים).
- להפחית במזונות ומשקאות שיכולים לגרום לגזים, כגון קטניות, פטריות, מלפפונים, נבטים, אוכל סיני, אפונה, תרד, צנון, כרוב, כרובית, ברוקולי, שמרים, דגנים מלאים (לחם, קרקרים ודגני בוקר), מזון מתובל חזק, אלכוהול ובירה.
- השריה, הנבטה ובישול של קטניות מפחיתים גזים.
קצת על ריח
שקית הסטומה אטומה ומכילה חומר דוחה ריחות. רק בעת החלפתה או ריקונה יש ריח.
מזונות שעשויים להגביר ריח: דגים, ביצים, אספרגוס, שום, בצל, תבלינים מסוימים (חילבה, קארי וכמון), שעועית לבנה, פול, לפת, ירקות מצליבים (כגון כרוב, כרובית וברוקולי) וגבינות בשלות עם ריח חזק.
מזונות ומשקאות שעשויים להפחית ריח: יוגורט, פטרוזיליה, שמיר, נענע, מיץ תפוזים, ג'ינג'ר, קינמון, קימל, שמן פפרמינט ותה צמחים (שומר, קמומיל).
המלצות תזונה בעת שלשולים/ יציאות מוגברות
מזונות ומשקאות שגורמים לצואה נוזלית ומגבירים יציאות: מזון חריף או מתובל מאוד, מטוגן, מכיל שומנים או ריכוז גבוה של סוכר ומזונות ומשקאות כגון שוקולד, אפרסק, ענבים, שזיפים, תאנים, צימוקים, אשכוליות, ירקות ירוקים (כגון חסה, ברוקולי ותרד), גלידה, בירה, אלכוהול, מיץ ענבים ומשקאות המכילים קפאין (כגון תה, קולה וקפה).
תזונה עוצרת: אורז, פסטה, תפוח אדמה, בננות, לחם, חמאת בוטנים, מחית תפוחים, יוגורט, פסטה, בייגלה וצנימים.
מניעת התייבשות: מומלץ לשתות מי ברז (שכן מים מינרלים דלים בנתרן) וניתן להשתמש באבקה איזוטונית (המכילה מלחים ומינרלים).