תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

הנחיות תזונה לאחר ניתוח הייפק

ניתוח הייפק משלב כריתת תאים סרטניים ומתן כימותרפיה מחוממת מיד לאחריה כדי להתמודד עם ממאירויות בצפק, ובייחוד גרורות של סרטן המעי הגס. ההמלצות הבאות מתייחסות לתקופת ההחלמה לאחריו, אשר עשויה להימשך כמה שבועות עד חודשים, תלוי בהיקף הניתוח ובקצב הריפוי.

 

המלצות תזונתיות

  • לאחר הניתוח עשויים להרגיש מלאות כבר אחרי כמות מזון קטנה. לכן כדאי לאכול מעט, כל שעה-שעתיים. עשו לעצמכם מנהג – הניחו לידכם נשנוש קטן בקביעות ואכלו בעת הצורך, וכאשר אתם יוצאים מהבית קחו איתכם כריך קטן או פרי.
  • הפרידו בין שתייה לאכילה: שתו מעט במהלך הארוחה והרבה בין הארוחות.


העשרת המזון בחלבון וקלוריות

מכיוון שאוכלים מנות קטנות צריך להעשירן בחלבון וקלוריות. הקפידו לכלול את המזונות הללו בכל ארוחה: עוף, בשר, דגים, ביצים, גבינות, יוגורט, טחינה, דייסת סולת ומוצרי סויה.


העשרה תזונתית

מומלץ לשלב בתפריט מזון רפואי לעתים קרובות. הדיאטנית ממליצה על הסוג המתאים והכמות הנדרשת.


התקדמות הדרגתית באכילת סיבים תזונתיים

בשבועות שלאחר הניתוח מומלץ לאכול תפריט דל בסיבים תזונתיים. לאחר ארבעה שבועות מומלץ להוסיף כל פעם מזון אחר בכמות קטנה (כלומר, להתקדם בהדרגה).
מזונות מומלצים לאחר הניתוח: תפוח אדמה, בטטה, אורז לבן, פסטה, קוסקוס, פתיתים, אטריות, לחם לבן, לחם אחיד, ירקות מבושלים ללא קליפה (גזר, קישוא, דלעת, תפוח אדמה, דלורית), פירות קלופים (תפוח, אגס ובננה), מיצי פירות וירקות מסוננים, טחינה, אבוקדו, שמן זית וזיתים. 
מזונות עשירים בסיבים: דגנים מלאים (לחם וקרקרים מחיטה מלאה, אורז ופסטה מלאים, דגני בוקר עשירים בסיבים, בורגול, כוסמת, גריסים, קינואה, תירס, פופקורן), קטניות (שעועית, עדשים, גרגירי חומוס, פול, סויה, אפונה), כרוב/ית, צנון/ית, ברוקולי, סלרי, סלק, תרד, במיה, שעועית ירוקה, פירות יבשים, פיצוחים, אגוזים, שקדים, גרעינים, בוטנים וזרעים.


שתייה מספקת

מומלץ לשתות כמות נוזלים מספקת, 2-1.5 ליטרים ליום (מים, מרק, תה ומיצים). 

 

שמירה על המשקל

כדאי להישקל פעם בשבוע, באותה השעה, על אותו המשקל ועם אותם הבגדים. אם יורדים במשקל, יש ליידע את הרופא/ה והדיאטנית.

 

הזנה תוך-ורידית

לעתים במהלך האשפוז, או לקראת השחרור מבית החולים, עדיין קשה לאכול מספיק דרך הפה, לכן הרופא/ה עשוי/ה להמליץ על הזנה תוך-ורידית. הזנה זו נעשית באשפוז או בבית, בשעות הלילה, כדי לא להפריע למהלך היום. היא ניתנת במשך כשלושה-ארבעה שבועות בממוצע ובמקרים חריגים נמשכת גם בבית בתהליך השיקום וההחלמה.