בית חולים שיבא, תל השומר – עיר הבריאות של ישראל / הדרכות למטופלים / הנחיות תזונה למטופלים, לפי מחלות / היפרטריגליצרידמיה
היפרטריגליצרידמיה
היפרטריגליצרידמיה היא מצב שבו רמת שומני הדם (הכולסטרול והטריגליצרידים) גבוהה מהנורמה. הטריגליצרידים הם עיקר מאגרי השומן בגוף ומקורם מעודף סוכרים מהמזון. רמה גבוהה שלהם – מעל 150 מ"ג – היא גורם סיכון משמעותי להתפתחות מחלות לב וכלי דם, בייחוד כאשר היא מלווה ברמה גבוהה של כולסטרול LDL (הכולסטרול הרע) או ברמה נמוכה של כולסטרול HDL (הכולסטרול הטוב). ברמת טריגליצרידים גבוהה מאוד (מעל 600 מ"ג) עלולה להתפתח דלקת לבלב (פנקריאטיטיס).
המלצות תזונתיות לסובלים מהיפרטריגליצרידמיה:
- להימנע ממזונות ומשקאות המכילים סוכרים פשוטים, כגון סוכר לבן וחום, דבש, ריבה, שוקולד, חלבה, עוגות ועוגיות, ממתקים, שימורי פירות, סוכריות, מוצרי חלב מומתקים בסוכר, דגני בוקר ממותקים בסוכר או דבש, גלידות, מזונות ממותקים בסורביטול, מלטיטול, פרוקטוז, לקטוז וגלוקוז, שתייה קלה ממותקת בסוכר, תרכיזים ומיצי פירות. ניתן לצרוך מזונות ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים.
- להימנע ממשקאות המכילים אלכוהול, כגון יינות מתוקים (חצי יבשים ויבשים), ליקרים, בירה לבנה, ויסקי, קוניאק, ערק וקוקטיילים.
- פירות: מומלץ לאכול שתי מנות ביום כארוחות ביניים, לא בבת אחת ולא כמיץ.
- פחמימות: מומלץ לאכול שתי מנות בארוחה גדולה ומנה בארוחת ביניים (רצוי מדגנים מלאים).
- חלב ומוצריו: יש להגביל לכוס חלב ביום, גבינות עד 5%, ויוגורטים לא ממותקים עד 3% שומן.
- להמעיט במזונות עשירים בשומן רווי וטרנס, כגון בשר בקר שמן, נקניקים, איברים פנימיים, אווז, ברווז, כבש, עור ושומן של עוף והודו, מרגרינה, עוגות, עוגיות ומאפים.
- להעשיר את התפריט בשומנים בלתי רווים מן הצומח, כגון שמן זית/ קנולה, זיתים, אבוקדו, אגוזים וטחינה.
- לצרוך דגי ים (פעמיים בשבוע לפחות), כגון סול, סלמון, סרדינים, טונה, הליבוט ובקלה.
- לצרוך סיבים תזונתיים מסיסים כגון שיבולת שועל (קוואקר), ירקות ופירות (לפי ההגבלה לעיל) בקליפתם, קטניות ודגנים מלאים.
- לשמור על משקל גוף תקין.
- לעשות פעילות גופנית בהתאם להגבלות הרפואיות.