תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

הגדלה שפירה של הערמונית והפרעות במתן שתן

ערמונית מוגדלת לוחצת על השופכה ועל שלפוחית השתן וכך פוגעת בתפקוד מערכת השתן. מהן אפשרויות הטיפול?

שם באנגלית: Benign Prostatic Hyperplasia and Urinary Symptoms

 

מהי הגדלה שפירה של הערמונית וכיצד היא גורמת להפרעות במתן שתן?

הגדלה שפירה של הערמונית (Benign Prostatic Hyperplasia – BPH) היא מצב שבו בלוטת הערמונית צומחת לתוך חלל השופכה (הצינור שמוביל את השתן משלפוחית השתן) ועלולה לחסום את מוצא השלפוחית וללחוץ אותה וכך לגרום לבעיות במערכת השתן. מדובר בתופעה ששכיחותה גוברת עקב התארכות תוחלת החיים. בעיות במערכת השתן עקב BPH מופיעות אצל 60%-15% מהגברים בני 40 ומעלה ואצל 80% מהגברים בני 70 ומעלה.


מהם גורמי הסיכון?

שינויים הורמונליים שמתרחשים בגוף הגבר עם העלייה בגיל גורמים לשגשוג של תאי הערמונית ולגדילתה.

 

מהם התסמינים?

כאמור, כיוון שהערמונית המוגדלת לוחצת על השופכה ועל שלפוחית השתן, היא פוגעת בתפקוד מערכת השתן וגורמת לתסמינים כגון היחלשות של זרם השתן, השתנה שמתחילה ופוסקת לסירוגין, קושי להטיל שתן, תכיפות ודחיפות במתן שתן עד כדי אובדן שליטה עליו, קושי לרוקן את השלפוחית עד הסוף ודם בשתן (המטוריה).

 

מהם הסיבוכים?

בשלבים מתקדמים השלפוחית המוגדלת עשויה לגרום לסיבוכים כגון אצירת שתן (חוסר יכולת להטיל שתן), פגיעה בתפקוד הכליות (אי ספיקה כלייתית שנובעת מכך שהשתן לא מצליח להתרוקן מהכליות אל השלפוחית המלאה), אבנים בשלפוחית וזיהום בדרכי השתן.

 

כיצד מאבחנים?

שלבי הבירור כוללים:

  • פגישת רופא/ה שכוללת אפיון של חומרת התסמינים והרקע הרפואי ולעתים בדיקה גופנית (רקטלית) של הערמונית. יש להביא אליה מסמכים רפואיים כלליים המפרטים רקע רפואי, מסמכים אורולוגיים קודמים (למשל על ניתוחים, ביופסיה, דו"חות ציסטוסקופיה ואורודינמיקה), תוצאת בדיקת דם לרמת PSA (חלבון שמיוצר בתאי הערמונית שרמתו עולה עם הגדלתה), בדיקות הדמיה של הערמונית (דיסק ופענוח), ושאלונים כמותיים IPSS) ו-IIEF) שממלאים עם ההגעה למרפאה (אשר מעריכים שינויים בשפיכה, זקפה ותסמינים נוספים הקשורים במתן שתן).
  • בדיקות נוספות לפי הצורך: שארית שתן (שבה מודדים באולטרסאונד את כמות השתן שנותרת בשלפוחית מיד לאחר ההשתנה), בדיקת אורופלומטריה/ Uroflowmetry (שבה מודדים במכשיר ייעודי את עוצמת זרימת השתן), בדיקת דם לקריאטינין (תוצר שערכו בדם עולה כאשר תפקוד הכליות לקוי), בדיקת רמת PSA, הדמיה לקביעת גודל הערמונית, בדיקת אורודינמיקה (אם עולה חשד לפתולוגיה בתפקוד השלפוחית או השופכה) וציסטוסקופיה (אם צריך לבחון ממצאים בשלפוחית או את המבנה האנטומי של השופכה/ הערמונית).

 

כיצד מטפלים?

בשנים האחרונות התרחבו מאוד אפשרויות הטיפול בערמונית מוגדלת וכל מטופל מקבל טיפול מותאם אישית, בהתאם לחומרת התסמינים. אם תסמיני המטופל קלים-בינוניים הוא מופנה למעקב בלבד, לניטור המצב, ומתבקש לשנות את אורח החיים (למשל, להפסיק לשתות עד שעתיים לפני השינה, להגביל צריכת אלכוהול וקפאין ואף להימנע מהם לחלוטין, להאריך את משך הזמן בין הטלת שתן אחת לשנייה ולעשות פעילות גופנית קבועה). כאשר התסמינים בינוניים-חמורים מומלץ טיפול תרופתי בשילוב עם שינויים באורח החיים. מטרת הטיפול התרופתי היא להקטין את הערמונית, לדכא התכווצות לא רצונית של השלפוחית ולשפר את זרם השתן ואת ההתרוקנות (למשל תרופות מקבוצת חוסמי אלפא, מעכבי 5-אלפא רדוקטאז, תרופות אנטיכולינרגיות ואגוניסטים ל-B3).

כאשר התסמינים בינוניים-חמורים והטיפול התרופתי לא עוזר, ישנן אפשרויות טיפול נוספות ובהן:

כריתת ערמונית בגישה סגורה: הליך שבו מסירים את הרקמה העודפת מהערמונית (חלק הערמונית המוגדל והחוסם – אדנומת הערמונית) וכך מקלים את הלחץ בשלפוחית. ההליך מבוצע מבלי לפתוח את הבטן, באמצעות סיב אופטי דק שמוחדר דרך צינור השתן. בקצהו סכין חשמלית שבאמצעותה מתבצעת הסרת הרקמה. לאחר מכן שואבים אותה החוצה מהגוף, דרך השלפוחית.

כריתת ערמונית בגישה פתוחה: הליך שבו נכרת החלק החיצוני של הערמונית דרך חתך בבטן או בין שק האשכים לחלחולת. נעשה רק לגברים עם הגדלה חמורה של הערמונית או עם ערמונית גדולה במיוחד (400-300 גרם ומעלה).

אקוובלציה (Aquablation): ניתוח אקוובלציה הוא טיפול חדשני שבו מזינים לזרוע רובוטית את מבנה הערמונית וגבולות הכריתה והיא כורתת את החלק החוסם בעזרת סילון מים בלחץ גבוה. לאחר מכן צורבים את צוואר השלפוחית במכשיר חשמלי כדי למנוע דימומים. מדובר בטיפול מהיר שמתאים במיוחד לערמוניות גדולות.

כריתת ערמונית בלייזר HoLEP ((Holmium Laser Enucleation of Prostate: הליך שבו כורתים את החלק החוסם של הערמונית באמצעות לייזר, היחיד שמתאים לערמונית בכל גודל ומבנה.

אמבוליזציה (חסימה) של עורקי הערמונית PAE)Prostatic Artery Embolization): הליך שמבוצע ביחידה לרדיולוגיה פולשנית, שבו מזריקים לעורקים המזינים את הערמונית חומרים שחוסמים אותם וכך מקטינים אותה בהדרגה. מתבצע גם כטיפול בדימומים קיצוניים מהערמונית. הליך זה מתאים לערמוניות גדולות, פחות פולשני משיטות אחרות וגורם לפחות דימומים. עם זאת הוא פחות יעיל מניתוחים, כרוך בקרינה משמעותית, ולא יכול להיעשות למטופלים עם טרשת עורקים.

 

מתי לפנות לרופא?

  • חום מעל 38 מעלות
  • שינוי בהרגלי ההשתנה הקבועים
  • דם בשתן

 

למה לטפל בתופעה דווקא בשיבא?

במחלקה לכירורגיה אורולוגית בשיבא עובד צוות מומחים בעל ניסיון רב באבחון וטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית. טיפוליו עומדים בחזית הטכנולוגיה הכירורגית ונותנים מענה מיטבי בטוח ומותאם אישית לכל מטופל.