חיזוק החוסן הנפשי במצבי משבר או מלחמה
אנו נמצאים כרגע בעיצומם של ימים קשים הדורשים מאיתנו חוסן אישי ודרכי התמודדות. מהו חוסן ואיך נזהה את הדרך המתאימה עבורנו לפיתוח והחיזוק שלו
מאת: עמיקם שוובר, עו"ס קליני ומאמן בריאות, המרכז לאורח חיים בריא, שיבא
מה זה חוסן, בעצם?
המושג חוסן (RESILIENCE) מתייחס ליכולת הנרכשת שלנו להתמודד עם אתגרים יומיומיים: פרנסה, קורת גג בטוחה, מזון, בריאות גופנית, בריאות פסיכולוגית, יחסים משמעותיים וחברתיים וכן הלאה. גם אם איננו ערים לכך, לכולנו יש בשגרה דרכי התמודדות או משאבים פנימיים שמעניקים לנו חוסן. לדוגמה: בנייה של חוסן גופני באמצעות הקפדה על תנועה וחיים בריאים, חוסן נפשי או רוחני, קשרים חברתיים תומכים – בעבודה, בחיים הפרטים, בלימודים ובקהילה.
מה קורה לחוסן שלנו בתקופות משבר?
- האתגרים שעלינו להתמודד איתם מתעצמים - מתח ולחץ נפשי, הענקת תמיכה למשפחה, קיום שגרה חלופית לעבודה, העדר מסגרות חינוך ומציאת פתרונות להכנת אוכל וארוחות מסביב לשעון.
- הפגיעה בשגרה המוכרת מקשה עלינו להישען על אותם משאבי תמיכה שהיו זמינים לנו קודם. לדוגמה: חוגים וספורט, מפגשים חברתיים, תחושת עשייה וריכוז בשעות העבודה, חיבור לטבע או לתחביב.
מה עושים?
לפניכם שישה ערוצי התמודדות כפי שמתוארים במודל החוסן הרב- ממדי שהוביל ופיתח פרופ' מולי להב ממרכז משאבים. נסו לזהות מהם ערוצי ההתמודדות היעילים עבורכם:
ערוץ האמונות והערכים: חיפוש תקווה, תוקף ומשמעות לקושי באמצעות מערכת של דעות ואמונות.
ערוץ רגשי: שימוש בשפה פסיכולוגית-רגשית בצורה מילולית או בלתי מילולית לעיבוד של רגשות, תחושות ומחשבות.
ערוץ חברתי-קהילתי: להיות חלק מקבוצה ולפעול בתוכה ולמענה. השתייכות, תקשורת רציפה, לקיחת תפקידים ואחריות, הגברת תחושת הביטחון הפנימי באמצעות עשייה ופעולה מאורגנת וחברתית.
ערוץ הדמיון ויצירתיות: שימוש ביצירתיות כמו אמנות ועיצוב או פנטזיה והסחות דעת כמו מדיה וטלוויזיה.
ערוץ היגיון, ניתוח וחשיבה: איסוף מידע, עיבודו וניתוחו, חשיבה (לעיתים בקול) על אלטרנטיבות, סדרי עדיפות, תרחישי עתיד. זה יכול להתבצע בצורה פסיבית על ידי צריכה של מידע חדשותי (באופן מידתי) או בצורה אקטיבית יותר כמו למידה עצמאית ו/או הוראה והעברת ידע לאנשים אחרים.
ערוץ גופני/פיזיולוגי: עשייה (סדר וניקיון, בישול, גינה, כלי עבודה), פעילות גופנית, הרפיה ומדיטציה, מנוחה או שינה.
חשוב לשים לב:
ערוץ ההתמודדות המועדף שלך הוא לא בהכרח זה שמתאים גם לילדים או לבן/בת הזוג שלך. לכן, מומלץ להימנע ממתן עצות שייתכן ונכונות עבורנו – אך אינן בהכרח תואמות את מבנה האישיות של אדם אחר.
ואולי זה יכול לעזור לך?
ריכזנו עבורכם מספר קישורים שאולי יסייעו לך למצוא את הדרך הנכונה עבורך להגביר את החוסן האישי ובמקביל לאמץ אורח חיים בריא:
ערוץ רגשי/ פסיכולוגי
>> מוקד חירום לאומי לטיפול נפשי של שיבא
ערוץ חברתי-קהילתי
>> התנדבות בשיבא במהלך מלחמת חרבות ברזל
>> אתר מערך המתנדבים של מלחמת חרבות ברזל
ערוץ ידע ולמידה עצמית
>> אורח חיים בריא וחשיבה חיובית מבוגרים
ערוץ גופני