תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

דלקת ושט אאוזינופילית

דלקת ושט אאוזינופילית EOE) Eosinophilic Esophagitis -) היא מחלה כרונית שעלולה להוביל להיצרות הוושט. היא קשורה בהצטברות תאי מערכת החיסון מסוג אאוזינופילים שמתווכים תגובות אלרגיות. הצטברותם בוושט מבטאת תגובה עודפת של מערכת החיסון לאלרגן (גורם מעורר אלרגיה), לרוב מהמזון (בעיקר חלב, ביצים ובוטנים). המחלה יכולה להתפתח בכל גיל אך שכיחה יותר בתקופת הינקות ועד ההתבגרות. התסמינים בינקות עשויים להיות הקאות, סירוב לאכול ואי עלייה במשקל, ובבגרות: קשיי בליעה, כאבים או תחושת חנק בעת האכילה, צרבת, כאבים בחזה והקאות.

מטרות הטיפול הן השגת הפוגה, מניעת או הפחתת התסמינים, ושיפור איכות החיים. אסטרטגיית הטיפול היא שלושת ה-D: Drugs (תרופות), Diet (דיאטה) ו-Dilation (הרחבת הוושט כאשר הטיפולים השמרניים לא עוזרים או כאשר מאובחנת היצרות חריפה שלו).

הדיאטה היא מסוג אלימינציה (FEDFood Elimination Diet), אשר מגבילה את המזונות האלרגניים.

6-FED: הגבלת ששת המזונות האלרגניים הנפוצים: חלב, חיטה, ביצים, סויה, בוטנים ואגוזים, דגים ורכיכות.

4-FED: הגבלת ארבעת המזונות האלרגניים הנפוצים יותר (חלב, חיטה, ביצים וסויה).

2-FED: הגבלת שני המזונות האלרגניים העיקריים – חלב וחיטה.

הגבלת המזונות האלרגניים נעשית לפי הנחיית דיאטן/ית למשך ארבעה עד שישה שבועות. אחריה יש לבצע בדיקת גסטרוסקופיה ולהתקדם לפי הנחיית הרופא/ה ו/או הדיאטן/ית.


מה ניתן לאכול ולשתות (במסגרת 6-FED)?

  • עוף/ הודו/ בשר
  • מזונות ללא גלוטן
  • קטניות (עדשים, שעועית וכדומה)
  • אורז
  • תפוח אדמה/ בטטה
  • קינואה
  • דוחן
  • כוסמת
  • פירות וירקות
  • זרעים
  • שמנים (קנולה, שמן זית וחמניות)
  • קפה/ תה
  • חלב קוקוס/ חלב אורז
  • חומץ
  • מזונות עם רכיבים מותרים

 

מזונות אלרגניים שצריך להימנע מהם

חלב: חמאה, גבינות, שמנת, פודינג, חלב פרה/ עזים, שמנת חמוצה ויוגורט.

הרכיבים האסורים: Casein ,Diacetyl ,Lactalbumin ,Lactose ,Lactulose ,Recaldent ,Rennet casein ,Tagatose ,Whey.

חיטה: לחם, קוסקוס, פתיתים, פסטה, קרקרים, רוב הקמחים ובצק פיצה. ניתן לאכול מוצרים ללא גלוטן, תפוח אדמה, אורז וטפיוקה.

הרכיבים האסורים: Bulgar, Durum, Einkorn, Emmer, Farina, Kamut, Matzoh, Semolina, Spelt, Triticale.

מזונות ממשפחת הביצים: ביצים, מיונז, קצפיות מרנג (נשיקות), תחליפי ביצים, מאפים ופודינג.

הרכיבים האסורים: Albumin, Lysozyme ,Ovalbumin, Lecithin, Globulin, Ovovitellin.

מזונות ממשפחת הסויה: אדממה, מיסו, פולי סויה, רוטב סויה, טמפה וטופו.

הרכיבים האסורים: סויה, קמח סויה, סיבי סויה, חלבון סויה וחלבון צמחי בעל מרקם (עשוי להימצא בעמילנים, מרקים ומתחלבים).

בוטנים, אגוזים וליצ'י.  

הרכיבים האסורים: Nut meal, Nut meat ,Nut milk, Nut extracts, Nut paste, Peanut oil.

מאכלי ים, דגים ורכיכות: כל הדגים והרכיכות, סרטן, לובסטר ושרימפס.

הרכיבים האסורים: Check imitation fish, Fish stock sauceSeafood flavoring, Surimi, .Bouillabaisse


טיפים

  • קראו תוויות מזון וחפשו אחר הצהרת "עלול להכיל". אם יש ספק – הימנעו.
  • מומלץ לצרוך גם מולטי-ויטמין היפואלרגני (צריך לוודא כי אינו מכיל את האלרגנים).  
  • אם הדיאטה לא כוללת די מזונות או משקאות מועשרים בסידן, מומלץ ליטול תוסף.
  • למנוע מגע של המזונות האלרגניים עם המזונות שאוכלים.

 

* המלצות אלו אינן מבטלות המלצות תזונתיות קודמות אם ניתנו.