גסטרין
קוד בדיקה: 82941
רקע: גסטרין הוא פפטיד המסונתז בתאי G, הממוקמים בגומחות שבקיבה, בתריסריון ובלבלב. הוא מצוי בדם בשלוש צורות עיקריות; גסטרין-34 (רמתו היא הגבוהה ביותר), גסטרין-17 וגסטרין-14, כאשר הצורות החשובות הקשורות למערכת העיכול הן גסטרין 17 וגסטרין 34. פפטידים אלו נוצרים מביקוע של חלבון פרקורסור הכולל 101 חומצות אמינו.
הפעילות הביולוגית של גסטרין מתווכת באמצעות חמש חומצות אמיניות שבקצה הקרבוקסילי הזהה בכל שלוש הצורות. זהות זו יכולה להסביר את ההשפעות הביולוגיות הדומות של הצורות השונות.
גסטרין נקשר לקולטנים שנמצאים בעיקר בתאים הפּרייטאליים של הקיבה, ובתאים דמויי-תאים-אנטרוכומפינים המפרישים הורמונים דוגמת היסטמין וברדיקינין. קישור גסטרין לקולטן שלו מובילה לעלייה ברמת הסידן התוך-תאי, משפעל את האנזים PKC, ומשרה ייצור של אינוזיטול-פוספאט, תהליך המתווך את פעילותו הביולוגית.
גסטרין מהווה וסת פיזיולוגי עיקרי להפרשת חומצת קיבה (HCl) ומעודד גדילה של תאי רירית הקיבה. בחולים הסובלים מהפרשת יתר כרונית של גסטרין, ניתן לאבחן היפרטרופיה של רירית הקיבה.
לגסטרין השפעות משניות נוספות:
- מגרה את תאי הלבלב להפרשות הורמונים המשפיעים גם על התרוקנות כיס המרה.
- משפיע על תנועתיות הקיבה, כגון התכווצויות, כיווץ הספינקטר הפילורי (נמצא בסופה של הקיבה ובכניסה לתרסריון) והאטת התרוקנות הקיבה.
- מרפה את הסוגר של הוושט התחתון (LES); רמות גסטרין גבוהות עלולות להוביל לרפלוקס חומצי ולצרבת.
- משפיע על תאי chief בקיבה, המפרישים אנזימים שונים כמו רנין, אנזימי קיבה בצורתם הבלתי פעילה (כדוגמת פפסינוגן ההופך לאנזים המעכל פפסין) וליפאזה (המסייעת בעיכול טריגליצרידים).
הפרשת גסטרין יכולה להתרחש כתגובה לשינויים פיזיים בקיבה, עלייה ברמת ה-pH בקיבה, גירוי של עצב הואגוס (העצב התועה), או בתגובה לאפינפרין ופריטי מזון מעוכלים חלקית (פפטידים, חומצות אמיניות וסידן במזון). עיכוב הפרשת גסטרין מתרחשת כתוצאה מתכולת קיבה חומצית (pH נמוך מ-3.0) ומהורמונים שונים המדכאים את פעילותו, כמו סומאטוסטטין, גלוקאגון, קלציטונין ועוד.
שימוש קליני:
רמות מוגברות של גסטרין משמשת לאיבחון:
- תסמונת זולינגר-אליסון המובילה להיפר-גסטרינמיה ומאופיינת בחומצה בקיבה ובכיבים פפטיים מרובים כתוצאה מהפרשה ניכרת של HCl.
- גידולים נוירו-אנדוקרינים מפרישי-גסטרין (Gastrinoma) בלבלב ובתריסריון. כמעט 25% מהחולים בגסטריונומה הם בעלי גידולים מרובים וממאירים, במצב הנקרא endocrine neoplasia ומאובחנים כ-MEN I. בחולים אלו עלולים להתפתח גידולים בבלוטת יותרת המוח, בבלוטת יותרת התריס ואף גידולים בלבלב.
- רמות מוגברות של גסטרין נמצא גם במצבים הבאים: תת-חומציות בקיבה (Achlorhydria), היפרפלזיה של תאים אנטראליים בקיבה, מצבים של חסימה פילורית, גסטריטיס אטרופית כרונית, אנמיה ממאירה, כשל כליות כרוני, קרצינומה של הקיבה, או כיב קיבה, קוליטיס מכייבת, ודלקת מפרקים שגרונתית.
- סיבות נוספות שיכולות לגרום לרמות גסטרין מוגברות הן צריכה של תרופות סותרות חומצה, תרופות החוסמות את הקולטן H2, מעכבי משאבת מימן, טבליות סידן, אפינפרין, ואינסולין.
הוראות ומידע על ביצוע הבדיקה:
• הבדיקה מבוצעת כבדיקת חוץ (במעבדה האנדוקרינית במרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי, בי"ח איכילוב)
• צום של 12 שעות לפחות.
• רצוי להימנע מארוחה עשירה בחלבון יממה לפני דגימת הדם.
• יש להפסיק נטילת תוספי מזון המכילים ביוטין או ויטמין B7, ביום שלפני ביצוע הבדיקה.
• הבדיקה מבוצעת בסרום (מבחנה כימית, פקק צהוב).
• בדיקות הדם נלקחות במרפאה פנימית א בבניין מרפאות חוץ, קומת קרקע, בימים א-ה בשעות 07:30-10:00 (למעט ערבי חג וחג). הבדיקה מבוצעת בתשלום או בצירוף טופס התחייבות, במידה וניתן לקבלו מהקופה המבטחת. הסדר התשלום נעשה במשרדי המרפאה שבה מתבצע הדיגום.
• גורמים מחוץ לבית החולים: יש להפריד את הסרום בצנטריפוגה לאחר הלקיחה ולהקפיא במבחנת משנה. שימו לב: חשוב כי הדגימה תגיע קפואה למעבדה. יש לצרף לדגימה טופס הזמנה/הפנייה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום, תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אי-מייל וטלפון).
זמן מתן תשובה: עד 22 ימי עבודה.