תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

בדיקות ייחודיות המבוצעות במעבדה האנדוקרינית

 

חשוב לדעת:

  • הדיגום לבדיקות הייחודיות והתשלום בעבורן מתבצע בהתאם למפורט בסעיף "הוראות ומידע על ביצוע הבדיקה" של כל אחת מהבדיקות.
  • בתוצאות הבדיקות תוכלו לצפות בשיבא Connect. פרטים על הצטרפות לשיבא Connect ניתן לקבל במשרד המרפאה שבו יבוצע התשלום.


Anti Mullerian Hormone (AMH)

קוד בדיקה: 890729

רקע: AMH הוא גליקופרוטאין-דימרי, השייך למשפחת חלבוני TGFb. הוא מיוצר בזכרים בתאי סרטולי שבאשך ובנקבות מתאי גרנולוזה שבשחלה. בעובר הזכרי ביטוי AMH מונע את יצירת מערכת המין הנקבית ומוביל להתפתחות מערכת הרבייה הזכרית. בעובר הנקבי העדר AMH מוביל את התעלות המולריאניות להתפתח לאיברי מערכת הרבייה הנקבית.

הפרשת AMH מתחילה כבר בהתפתחות העוברית ממשיכה כל החיים, אם כי במגמה שונה אצל זכרים ונקבות. אצל זכרים רמות AMH בסרום  גבוהות מאוד מתחת לגיל שנתיים, בהמשך חלה ירידה מתונה עד גיל ההתבגרות כשלאחר מכן מתרחשת ירידה חדה. אצל נקבות רמות AMH נמוכות באופן משמעותי משל זכרים והן יורדות בהדרגה במהלך החיים, עד לרמה בלתי ניתנת לגילוי בשלב המנופאוזה. בנשים, AMH מיוצר ברמה גבוהה בזקיקים הקטנים כאשר ייצור זה פוחת בהדרגה עם גידול הזקיקים ולפיכך רמתו לא משתנה במהלך המחזור החודשי.

שימוש קליני:

בנשים מדידת AMH משמשת למטרות הבאות:


•    הערכת הרזרבה השחלתית.
•    ניבוי תגובה לגירוי הורמונלי של השחלה בטיפולי פוריות.
•    מדד דיאגנוסטי למצבים של תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS).
•    הערכת מצב של גיל המעבר, כולל הערכת כשל שחלתי מוקדם.
•    מרקר משלים ל-Inhibin B לניטור מטופלות עם סרטן תאי גרנולוזה (פרטים נוספים במידע לבדיקת Inhibin B).
•    בילודים ובילדים, להערכת תינוקות עם ambiguous genitalia או בעיה כלשהי בהתפתחות מערכות המין ולהערכת תפקוד האשכים.

הוראות ומידע על ביצוע הבדיקה:

•    אין צורך בצום.
•    ניתן למדידה בכל ימי המחזור.
•    הבדיקה מבוצעת בסרום (מבחנה כימית, פקק צהוב). יש לדגום 5 מ"ל ולהעביר למעבדה האנדוקרינית [בנין אנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת, קומה 4, חדר 2 (חדר קבלת דגימות) או לטיל 52].
•    הבדיקה מבוצעת בתשלום או בצרוף טופס התחייבות. 
•    בדיקות הדם נלקחות במרפאה פנימית א בבניין מרפאות חוץ, קומת קרקע, או במרפאה הגינקולוגית באגף נשים ויולדות, קומה 2, בימים ראשון עד חמישי, בשעות 07:30-10:00 (למעט ערבי חג וחג). התשלום נעשה במשרדי המרפאה שבה מתבצע הדיגום.
•    דגימות הנשלחות מגורמים מחוץ לבית החולים: יש להפריד את הסרום בצנטריפוגה לאחר הלקיחה ולהקפיא במבחנת משנה. שימו לב: חשוב כי הדגימה תגיע קפואה למעבדה. יש לצרף לדגימה טופס הזמנה/הפנייה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום, תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אימייל וטלפון).

•    זמן מתן תשובה: עד 5 ימי עבודה.

* במסגרת מחקרית, המעבדה מבצעת בדיקות AMH בנוזלי זקיקים ובסרום עכברי; תיאום ביצוע הבדיקות במסגרת מחקר נעשה עם מנהלת המעבדה או מנהל השירות האנדוקריני.


 

Inhibin B

קוד בדיקה: 86336

רקע: Inhibin B הוא הורמון דימרי המיוצר בזכר על ידי תאי הסרטולי של האשך ובנקבה בתאי הגרנולוזה של השחלה. תפקידו העיקרי בשני המינים, הוא ברגולציה של יצירת תאי הרבייה (gametogenesis) באמצעות משוב שלילי על ייצור FSH.

אצל נשים, רמות Inhibin B משתנות במהלך המחזור החודשי ורמתו מגיעה לשיא בשלב הפוליקולרי המוקדם. בגיל המעבר, עם דלדול זקיקי השחלות, רמות Inhibin B נמוכות מאוד או בלתי ניתנות לגילוי. רמות מוגברות של Inhibin B דווחו ב-100%89% מחולות שאובחנו עם סרטן תאי גרנולוזה וב-60%-50% מחולות שאובחנו עם גדול שחלתי אפיתליאלי מסוג mucinous. 

אצל גברים, דווח על רמות Inhibin B גבוהות יותר בקרב גברים עם פוריות נורמלית מאשר אצל גברים עם בעיות פוריות וזרע.  בדיקת inhibin B בשילוב בדיקת FSH יכולה לשמש סמן רגיש יותר לתקינות תהליך ה-spermatogenesis מאשר רק בדיקת FSH. עם זאת, יש לציין כי עד כה טווחי הנורמה של inhibin B להערכת חוסר פוריות בגברים לא נקבעה.

שימוש קליני:

•    סיוע בהשלמת אבחון סרטן תאי גרנולוזה ומהווה מרקר למעקב ולניטור מטופלות עם גידול זה (מרקר משלים לניטור מטופלות עם סרטן תאי גרנולוזה הוא AMH; פרטים נוספים במידע לבדיקת AMH).
•    סיוע באבחון ובמעקב אחרי נבדקות עם גידולי שחלות אפיתליים מסוג mucinous.
•    בדיקה משלימה לבדיקת FSH בתהליך הערכת פוריות.

הוראות ומידע על ביצוע הבדיקה:

•    אין צורך בצום.
•    אם הבדיקה נדרשת להערכת פוריות, יש לקחת את דגימת הדם ביום 3 למחזור.
•    הבדיקה מבוצעת בסרום (מבחנה כימית, פקק צהוב). יש לדגום 5 מ"ל ולהעביר למעבדה האנדוקרינית [בנין אנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת, קומה 4, חדר 2 (חדר קבלת דגימות) או לטיל 52].
•    בדיקות הדם נלקחות במרפאה פנימית א בבניין מרפאות חוץ, קומת קרקע, או במרפאה הגינקולוגית באגף נשים ויולדות, קומה 2, ימים ראשון עד חמישי, בשעות 07:30-10:00 (למעט ערבי חג וחג). הסדר התשלום יעשה במשרדי המרפאה שבה מתבצע הדיגום.
•    דגימות הנשלחות מגורמים מחוץ לבית החולים: יש להפריד את הסרום בצנטריפוגה לאחר הלקיחה ולהקפיא במבחנת משנה. שימו לב: חשוב כי הדגימה תגיע קפואה למעבדה. יש לצרף לדגימה טופס הזמנה/הפנייה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום, תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אימייל וטלפון).

זמן מתן תשובה: עד 22 ימי עבודה.

 

פאנל בדיקות להערכת רמת הסיכון להתפתחות רעלת הריון

Placental Growth Factor (PlGF). קוד בדיקה:  808092
Soluble fms-Like Tyrosine Kinase 1 (sFlt-1). קוד בדיקה: 808093

רקע: Pre-eclampsia (PE, רעלת היריון) הוא סיבוך בהריון המשפיע על כחמישה אחוז מההריונות ברחבי העולם. הסימנים השכיחים ל-PE, יתר לחץ דם והופעה חריגה של חלבון בשתן, נצפים בדרך כלל לאחר שבוע 20 להריון, כאשר תסמינים אלו יכולים להתבטא באופן קל עד חמור. ביטוי חמור של PE עלול לסכן את חיי האישה והעובר ולעיתים יש צורך ליילד את האישה בהקדם. 

הסיבה להתפתחות PE לא ברורה, אולם היא עלולה להיות מושפעת מחוסר איזון של פקטורים שלייתיים הגורמים להפרעה בתפקוד האנדותל. 

sFlt-1 ו-PIGF הינם שני פקטורים שלייתיים שנמצאו קשורים להפרעה בתפקוד השליה וסיכון להתפתחות PE במהלך ההיריון. במקרים של PE קליני, דווח כי ריכוזי sFlt-1 בדם עולה משמעותית לעומת ריכוזם בהריונות רגילים, בעוד שריכוזי PlGF בדם יורד באופן משמעותי ביחס להריון תקין. 

שימוש הקליני:

•    שימוש ביחס sFlt-1/PIGF נמצא ככלי יעיל המסייע בהערכת רמת הסיכון להתפתחות PE עם מאפיינים חמורים, בנשים עם סימנים קליניים ויתר לחץ דם, בין 23 ל-34 שבועות להריון.

הוראות ומידע הנחוץ לביצוע הבדיקה:

•    אין צורך בצום. 

•    נבדקות הנוטלות ביוטין: יש להפסיק נטילת ביוטין לפחות 8 שעות לפני הדיגום.

•    הבדיקה מבוצעת בסרום (מבחנה כימית, פקק צהוב). יש לדגום 5 מ"ל ולהעביר למעבדה האנדוקרינית [בנין אנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת, קומה 4, חדר 2 (חדר קבלת דגימות) או לטיל 52].

•    ביצוע אמבולטורי של הבדיקות נעשה תמורת התחייבות כספית או תשלום.

•    בדיקות הדם נלקחות במרפאה הגינקולוגית באגף נשים ויולדות, קומה 2, בימים ראשון עד חמישי, בשעות 10:30-07:30 (למעט ערבי חג וחג). התשלום יעשה במשרדי המרפאה שבה מתבצע הדיגום.

•    דגימות הנשלחות מגורמים מחוץ לבית החולים: יש להפריד את הסרום בצנטריפוגה לאחר הלקיחה ולהקפיא במבחנת משנה. שימו לב: חשוב כי הדגימה תגיע קפואה למעבדה. יש לצרף לדגימה, טופס הזמנה/הפנייה לבדיקה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום (קודי התחייבות: 808092, 808093), תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אימייל וטלפון). 

זמן מתן תשובה: עד 2 ימי עבודה.

 

סמנים אוטואימוניים ל-Type 1 Diabetes

889893 :קוד בדיקה .Anti GAD (Glutamic Acid Decarboxylase) antibodies

807385:קוד בדיקה .Anti IA2 (tyrosine phosphatase-related islet antigen 2) antibodies

  807953 :קוד בדיקה .Anti ZnT8 (Zinc Transporter 8 Antibody) antibodies

         86337 :קוד בדיקה .Anti Insulin antibodies

   
רקע: סוכרת מסוג 1 מאופיינת בהעדר אינסולין עקב תהליכים אוטואימוניים הפוגעים בתאי ביתא של הלבלב. קביעת הימצאות נוגדנים עצמיים הקשורים לסוכרת, משמשת לפיכך כלי דיאגנוסטי לקביעת סוכרת מסוג 1 וכדי להבדיל אותה מסוגי סוכרת אחרים. קביעת סוג הסוכרת מאפשר טיפול מוקדם עם הטיפול המתאים ביותר, כדי למנוע סיבוכים מן המחל

קיימים מספר סוגים של נוגדנים עצמיים היכולים להתבטא בסוכרת מסוג 1 וניתנים למדידה.

Anti-GAD antibodies – נוגדנים עצמיים המכוונים נגד glutamic acid decarboxylase (GAD), אנזים ההופך חומצה גלוטמית ל-gamma-amino-glutamic acid (GABA). לאנזים יש שתי צורות GAD67 ו-GAD65 המתבטאות במוח כאשר הצורה של GAD65 מתבטאת גם בתאי β של הלבלב. נוגדנים נגד GAD65 הם מהנפוצים ביותר בקרב חולי סוכרת מסוג 1 וניתן למצוא אותם ב-80%-70% מחולים בשלב אבחנת הסוכרת שלהם. כמו כן, ניתן למצוא נוגדנים נגד GAD65 בדם שנים רבות לפני הופעת תסמיני המחלה. נוכחות של נוגדנים עצמיים ל-GAD (GAD67 ו-GAD65) מתבטאת גם בתסמונת של קשיות שרירים הידועה כ-stiff man syndrome, ובמידה זו או אחרת ניתן למצוא אותם במחלות אוטואימוניות נוספות (דוגמת rheumatoid arthritis).

Anti-IA2 antibodies – נוגדנים עצמיים המכוונים נגד tyrosine phosphatase-related islet antigen 2 (IA2). תפקיד IA-2 אינו בלתי ברור עדיין, אך מחקרים מצביעים על תפקיד אפשרי שלו בהאצת הפרשת אינסולין. נוגדנים כנגד IA-2 נמצאים ב-80% מהילדים המאובחנים כחולי סוכרת מסוג 1, וב-90% מהילדים נמדדים נוגדנים עצמיים ל- IA-2 ו/או ל- GAD עם הופעת המחלה. מחקרים פרוספקטיביים בקרב חולים בסוכרת מסוג 1 הראו כי התפתחות של נוגדנים עצמיים, כולל הנוגדן נגד IA-2, מספקת סמן מוקדם להתפתחות סוכרת מסוג 1. מחקר נוסף הראה שבמטופלים עם רמות גבוהות של נוגדנים ל- IA-2, הסיכון לפתח סוכרת מסוג 1 תוך 5 שנים הוא כ-65%.

Anti ZnT8 antibodies - בתאי β של הלבלב ישנו ריכוז גבוה של אבץ, המצוי בעיקר בגרנולות ההפרשה של אינסולין. ספיגה חוזרת של האבץ לאחר שחרור אינסולין מגרנולות אלו, מתווכת בעיקרה על ידי zinc transporter 8 (ZnT8). הנוגדנים העצמיים מכוונים בעיקר כנגד המקטע ה- C טרמינלי (חומצות אמינו 268 – 369) של נשא זה שבתאי β של הלבלב. במקטע זה נמצא פולימורפיזם במיקום 325 כשנוגדנים העצמיים ל-ZnT8 עשויים להיות ספציפים לווארינטים המכילים את חומצות האמינו ארגנין או טריפטופן בעמדה זו. בדיקת Anti ZnT8-Ab מבוצעת באמצעות ערכה המסוגלת לזהות ולכמת נוגדנים עצמיים ספציפיים לווארינטים אלו.

Anti-insulin antibodies (IAA) - נוגדנים נגד אינסולין ניתן לזהות אצל חולים עם סוכרת מסוג 1 עם התפרצות המחלה ולפני תחילת הטיפול בהם. נוגדנים אלו ניתנים לגילוי בדם שנים רבות לפני הופעת תסמיני המחלה כאשר הימצאותם בנבדקים טרום-סוכרת יכולה להצביע על התפתחות הסוכרת בהמשך החיים. שכיחות הימצאות נוגדנים נגד אינסולין בשלב אבחנת הסוכרת, מדווחת אצל כ-65% מהחולים כאשר שכיחותם תלויית גיל והיא גבוהה אצל אנשים צעירים מאוד (100%-90%) וכמעט נעדרת אצל מבוגרים. רמות הנוגדנים נגד אינסולין יורדות לרמות נמוכות עד בלתי ניתנות לגילוי עם ההתפרצות המלאה של המחלה. עם זאת, הטיפול באינסולין, יכול להוביל לייצור מחודש של נוגדנים נגד אינסולין כתגובת זיכרון של מערכת החיסון. נוגדנים לאינסולין ניתן גם למצוא אצל אנשים לא-סוכרתיים המתלוננים על התקפי היפוגליקמיה.

שימוש קליני בסמנים האוטואימוניים ל-Type 1 Diabetes:

•    זיהוי סוכרת מסוג 1 והערכת הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 1.
•    הבחנה מבדלת בין סוכרת מסוג 1 לסוכרת מסוג 2.
•    בדיקת נוגדנים ל-GAD משמשת גם לאבחון stiff-man syndrome.
•   בדיקת נוגדנים לאינסולין משמשת גם בבירור מצבי היפוגליקמיה באנשים לא-סוכרתיים וכחלק מהערכת עמידות לאינסולין בחולי סוכרת המטופלים באינסולין.


הוראות ומידע על ביצוע הבדיקה:

•    אין צורך בצום.
•   הבדיקות מבוצעת בסרום (מבחנה כימית, פקק צהוב). יש לדגום 5 מ"ל ולהעביר למעבדה האנדוקרינית [בנין אנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת, קומה 4, חדר 2 (חדר קבלת דגימות) או לטיל 52]. 
•    בדיקות הדם נלקחות במרפאה פנימית א בבניין מרפאות חוץ, קומת קרקע בשעות 07:30-10:00 (למעט ערבי חג וחג). הבדיקות מבוצעות בתשלום או בצרוף טופס התחייבות במידה וניתן לקבלו מהקופה המבטחת. הסדר התשלום יעשה במשרדי המרפאה שבה מתבצע הדיגום.
•    גורמים מחוץ לבית החולים: יש להפריד את הסרום בצנטריפוגה לאחר הלקיחה ולהקפיא במבחנת משנה. שימו לב: חשוב כי הדגימה תגיע קפואה למעבדה. יש לצרף לדגימה טופס הזמנה/הפנייה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום, תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אימייל וטלפון).

זמן מתן תשובה: עד 22 ימי עבודה.
 

 

Leptin

קוד בדיקה: 890729

רקע ושימוש קליני: לפטין, חלבון במשקל 16kDa, מיוצר בעיקר על ידי רקמת השומן ורמתו נמצאת בדרך כלל ביחס ישר לגודל מאגרי השומן. מלבד רקמת השומן, לפטין מיוצר גם על ידי רקמות אחרות, כמו הקיבה, השליה ובלוטת החלב.

לפטין המופרש על ידי רקמת השומן מווסת הומאוסטזיס אנרגטי וחילוף חומרים כשרמות מוגברות שלו מעוררות את מערכת העצבים המרכזית להפחתת התיאבון ולהגברת הוצאת האנרגיה. ללפטין נמצא גם תפקיד חשוב בתגובת הגוף למחסור במזון או במצבי רעב. בנוסף לוויסות התיאבון וחילוף החומרים, נמצאו ללפטין השפעות על תפקוד נוירו-אנדוקריני ומערכת החיסון והוא מעורב בבקרה של אנגיוגנזה, בנית העצם כמו גם בהתפתחות מינית תקינה, ברבייה ובמהלך ההיריון.

מוטציות הומוזיגוטיות בגן הלפטין שהינן נדירות, גורמות להיפרפגיה ולהשמנת יתר חמורה כבר בינקות ואילו חולים הטרוזיגוטיים למוטציות בגן הלפטין מדגימים מחסור חלקי בלפטין ומשקל גוף מוגבר. מתן לפטין עשוי לתקן הפרעות מטבוליות ונוירואנדוקריניות אצל אנשים עם חסר מולד בלפטין (חלקי או מלא), כמו גם במצבים של lipodystrophy, hypothalamic amenorrhea וליפוטרופיה.

מנגד, רמות לפטין גבוהות ועמידות ללפטין, הינם מאפיינים של השמנת יתר טיפוסית, כאשר נמצא קשר חיובי חזק בין רמות לפטין בדם לאחוז השומן בגוף. התפתחות עמידות ללפטין מאופיינת בירידה בתחושת שובע, צריכת יתר של מזון ועלייה במשקל המלווה בהפרעות מטבוליות כמו עמידות לאינסולין ודיסליפידמיה.

הוראות ומידע הנחוץ לביצוע הבדיקה:

•    מומלץ צום של 8-12 שעות.

•    הבדיקה מתבצעת (מבחנה כימית, פקק צהוב). יש לדגום 5 מ"ל דם ולהעביר למעבדה האנדוקרינית [בנין אנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת, קומה 4, חדר 2 (חדר קבלת דגימות) או לטיל 52] עד 30 דקות ממועד הלקיחה.

•    הבדיקה אינה בסל ומבוצעת אמבולטורית תמורת התחייבות כספית או תשלום.

•    בדיקות הדם נלקחות במרפאה פנימית א בבניין מרפאות חוץ, קומת קרקע, בימים ראשון עד חמישי, בשעות 10:30-07:30 (למעט ערבי חג וחג). הסדר התשלום יעשה במשרדי המרפאה שבה מתבצע הדיגום.

•    דגימות הנשלחות מגורמים מחוץ לבית החולים: יש להפריד את הסרום לאחר קרישה מלאה (לפחות 15 דקות) ולהקפיא. חשוב כי הדגימה תגיע קפואה למעבדה. יש לצרף לדגימה, טופס הזמנה/הפנייה לבדיקה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום (קוד התחייבות: 890729), תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אימייל וטלפון). 

זמן מתן תשובה: עד 22 ימי עבודה.
 

 

סמני שחלוף עצם

C-Telopeptide of Type I Collagen (CTX-I). קוד בדיקה: 807237

Intact Procollagen type I N-terminal propeptide (Intact P1NP). קוד בדיקה: 807236

רקע: העצם היא רקמה המתחדשת באופן מתמיד באמצעות תהליכי יצירה וספיגה תוך שמירה על שיווי משקל בין התהליכים. מצבים שונים המפירים שיווי משקל זה יכולים להביא לשינוי במבנה, במסה ובחוזק של העצם. מדידה של סמני עצם יכולה לפיכך לשמש אינדיקטור לתהליכים אלו והיא משלימה את המידע המתקבל בבדיקות צפיפות העצם. סמני העצם שמומלצים על ידי האגודות הבינלאומיות לאוסטיאופורוזיס הם  CTX-I כסמן לספיגת/פירוק העצם ו- PINP כסמן להיווצרותה. סמנים אלו הם תוצרי הפירוק של Type I Collagen המסונתז בעיקר בעצם ומהווה יותר מ-90% של המטריצה האורגנית של העצם.

סמני עצם אלו יכולים להיות מוגברים פיזיולוגית בילדות, בגדילה המתרחשת במהלך ההתבגרות ובמהלך ריפוי שבר כאשר לעלייה זו לא יהיה ערך אבחוני. אולם יש להם תפקיד במחלות עצם המאופיינות בחוסר שווי משקל בין תהליכי יצירה וספיגה של העצם – אוסטאופורוזיס, פעילות יתר של בלוטת התריס, היפר-פראטירואידזם, אוסטאומאלאציה (רככת), היפרקלצמיה על רקע של ממאירות, גרורות גרמיות, מחלת פאג'ט, מיאלומה נפוצה ומחלות מולדות הקשורות ליצירה ותיקון לא תקינים של העצם. במקרים אלו, בדיקות סמני העצם משמשות בחיזוי התגובה לטיפול או ככלי מסייע במעקב אחרי השפעת הטיפול.

הן יכולות גם לסייע בקביעת הצורך בחופשה מטיפול תרופתי ואת אורך החופשה, בהחלטה על טיפול בתרופות "קו שני" בחולים עם טיפול ממושך אך בסיכון גבוה לשברים נוספים, בהחלטה על מעקב או טיפול בחולים צעירים עם סיכון נמוך לשבר, בניבוי הסיכון להופעת סיבוכים נדירים של טיפול בביספוספונטים, כמו נמק הלסת ושברים אטיפיים, או בהחלטה על העמקת בירור סיבות לאוסטיאופורוזיס משנית על מנת שישלול מחלות ומצבים נדירים מאוד (במקרים של מדדי שחלוף גבוהים מאוד ללא סיבה ידועה).

שימוש קליני:

  • ניטור יעילות טיפול בנבדקים המטופלים בתרופות לאוסטאופורוזיס או להפרעות אחרות בחילוף החומרים של העצם.
  • בדיקות משלימות באבחון מצבים רפואיים הקשורים בחילוף חומרים מוגבר של העצם.

הוראות ומידע על ביצוע הבדיקה:

  • צום של 10 שעות לפחות. ניתן לשתות מים.
  • יש להפסיק נטילת תוספי מזון המכילים ביוטין, שלושה ימים טרם ביצוע הבדיקות.
  • הבדיקות מבוצעות בסרום (מבחנה כימית, פקק צהוב). יש לדגום 5 מ"ל ולהעביר למעבדה האנדוקרינית [בנין אנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת, קומה 4, חדר 2 (חדר קבלת דגימות) או לטיל 52]. 
  • דיקות הדם נלקחות במרפאה פנימית א בבניין מרפאות חוץ, קומת קרקע, בימים ראשון עד חמישי, בשעות 07:30-10:00 (למעט ערבי חג וחג). הבדיקה מבוצעת בתשלום או בצירוף טופס התחייבות במידה וניתן לקבלו מהקופה המבטחת. הסדר התשלום יעשה במשרדי המרפאה שבה מתבצע הדיגום.
  • גורמים מחוץ לבית החולים: יש להפריד את הסרום בצנטריפוגה לאחר הלקיחה ולהקפיא במבחנת משנה. שימו לב: חשוב כי הדגימה תגיע קפואה למעבדה. יש לצרף לדגימה טופס הזמנה/הפנייה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום, תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אימייל וטלפון).
     

זמן מתן תשובה: עד 12 ימי עבודה.

 


1,25 dihydroxy Vitamin D (1,25-OH VitD)

קוד בדיקה: 82652

רקע: לויטמין D תפקיד מרכזי בהומיאוסטזיס של הסידן והעצם ולפיכך מדידתו חשובה במצבים בהם קיימת הפרעה באיזון הסידן. מעבר לתפקיד זה, לויטמין D נמצאה מעורבות בוויסות ביטוי מגוון רחב של גנים ברקמות רבות כולל תאי חיסון, שרירים, כלי דם ואיברי רבייה.

פעילות ויטמין D בהומיאוסטזיס של סידן מתבצעת בעיקר באמצעות הגברת הביטוי של תעלות הסידן ושל חלבונים קושרי סידן בתאי המעי הדק ועל ידי כך מוגברת הספיגה של סידן וזרחן, הנחוצים למינרליזציה תקינה של העצם. בנוסף, ויטמין D מעורב בשינוע של סידן וזרחן מהעצם לדם, ובספיגת סידן חזרה מהשתן תוך שמירה על מאזן הפרשת הסידן בכליות. 

ויטמין D עובר הדרוקסילציה בעמדה 25 בכבד ליצירת25 hydroxy Vitamin D  (25-OH VitD) כאשר חלק קטן ממנו זה עובר הדרוקסילציה נוספת בכליה ליצירת 1,25-OH VitD, הנגזרת הפעילה העיקרית של ויטמין D. 

שימוש קליני:

•    הערכת רמת הצורה הפעילה של ויטמין D בגוף, במיוחד בחולים עם מחלת כליות.
•    חלק מהברור בחולים עם עדות קלינית למחסור בוויטמין D  (לדוגמה, רככת תלוית ויטמין D עקב מחסור תורשתי של 1-alpha hydroxylase כליות או עמידות של אברי מטרה 1,25-OH VitD.
•    הערכת מחלה הגורמת לייצור בעודף של ויטמין D (לדוגמה, סרקואידוזיס וסוגים מסוימים של לימפומה).
•    אבחנה מבדלת של היפרקלצמיה.
הוראות ומידע הנחוץ לביצוע הבדיקה:
•    אין צורך בצום.
•    הבדיקה מבוצעת בסרום (מבחנה כימית, פקק צהוב). יש לדגום 5 מ"ל ולהעביר למעבדה האנדוקרינית [בנין אנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת, קומה 4, חדר 2 (חדר קבלת דגימות) או לטיל 52].

•    הבדיקה אינה בסל ומבוצעת אמבולטורית תמורת התחייבות כספית או תשלום. 

•    בדיקות הדם נלקחות במרפאה פנימית א בבניין מרפאות חוץ, קומת קרקע, בימים ראשון עד חמישי, בשעות 10:30-07:30 (למעט ערבי חג וחג). התשלום יעשה במשרדי המרפאה שבה מתבצע הדיגום.
•    דגימות הנשלחות מגורמים מחוץ לבית החולים: יש להפריד את הסרום בצנטריפוגה לאחר הלקיחה ולהקפיא במבחנת משנה. שימו לב: חשוב כי הדגימה תגיע קפואה למעבדה. יש לצרף לדגימה טופס הזמנה/הפנייה לבדיקה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום (קוד התחייבות: 82652), תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אימייל וטלפון).
לתשומת לבכם:
•    יש להימנע מחשיפת הדגימה לאור שמש ישיר.
•    לא ניתן לבצע את הבדיקה בדגימה המוליטית
זמן מתן תשובה: עד 12 ימי עבודה.

 

 

Fibroblast growth factor 23 (FGF23)

קוד בדיקה: 807280.

רקע: Fibroblast growth factor 23 (FGF23) מעורב בעיקר במטבוליזם של זרחן וויטמין D, תפקידו העיקרי הוא ויסות רמות הזרחן בדם. קשירתו לקולטנים ספציפיים בתאים הטובולארים של הכליה מובילה להגברת הפרשת זרחן בשתן באמצעות הקטנת הספיגה החוזרת שלו באבוביות הכליה. FGF23 יכול גם לעכב את שעתוק 1-a-hydroxylase ולהוביל לירידה ב-1,25 dihydroxy Vitamin D ולהפחתה נוספת של ספיגת זרחן. הבקרה על רמות FGF23 מתרחשת במנגנונים שאינם ברורים דיים. רמות זרחן גבוהות בסרום מעלות את ביטוי FGF23 ואילו הירידה ברמות זרחן בסרום תוביל לירידה בביטוי FGF23, במנגנון של משוב שלילי. כמו כן, ישנן עדויות למעורבותו של X-linked phosphate-regulating endopeptides (PHEX) בבקרה על רמות FGF23 כאשר PHEX מעורב כנראה בחיתוכו ובנטרולו של FGF23.

רמות גבוהות של FGF23 נמדדות במצבים הבאים:

•    מחלות גנטיות שונות (בכללן מוטציות ב-PHEX וב- FGF23) מובילות לעליה ברמות FGF23 ולירידה ברמת הזרחן בגוף (היפו-פוספטמיה) הגוררת עמה גם רככת ומבנה לקוי של העצמות. עם זאת, לא כל מוטציה ב-FGF23 תגדיל את הפרשות הזרחן בכליות; במוטציות הפוגעות ביכולת האיתות של FGF23 ועמידות לחיתוכו יכולה להתקבל דווקא היפר-פוספפטמיה, יחד עם רמות גבוהות של FGF23 (למשל בתסמונת calcinosis משפחתית).

•    מחלות הקשורות בהפרעות במטבוליזם של זרחן ועצם.

•    אצל חולים עם תפקוד כלייתי פגום, כליות המטופל לא יכולות להפריש כמויות מספיקות של זרחן. הליך זה מוביל לעלייה ניכרת ב-FGF23 במנגנון של פיצוי סרק.

•    גידולים (osteomalacia) של רקמת חיבור המכילים מבנים וסקולריים אופייניים מורכבים, כמו תאי ענק (אוסטאוקלסטים), אלמנטים סחוסים והסתיידות דיסטרופלית. גידולים אלו מפרישים FGF23 אקטופי אוטונומי (osteomalacia oncogenic), כאשר הסרה מלאה של הגידול מרפאת את האוסטאומלציה האונקוגנית.

שימוש קליני:

•    אבחון וניטור אוסטיאומלציה אונקוגנית.
•    קביעת מיקום אפשרי של גרורות נסתרות הגורמות אוסטאומלציה אונקוגנית.
•    אבחון מחלות רככת הקשורות ל-X-linked hypophosphatemia או ל- hypophosphatemia אוטוזומליות דומיננטית.
•    אבחון familial tumoral calcinosis עם היפרפוספטמיה.
•    חיזוי התגובה לטיפול ב-calcitriol או באנלוגים של ויטמין D בחולים עם אי-ספיקת כליות.
הוראות ומידע על ביצוע הבדיקה:
•    צום 12-10 שעות לפני הבדיקה (ניתן לשתות מים).
•    הבדיקות מבוצעת בפלסמה (מבחנת ספירה EDTA פקק סגול). 
לביצוע הבדיקה יש למלא את המבחנה עד לקו הסימון ולהעביר למעבדה האנדוקרינית [בנין אנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת, קומה 4, חדר 2 (חדר קבלת דגימות) או לטיל 52] עד 30 דקות ממועד הלקיחה. יש להעביר את הדגימה למעבדה בקירור (בקרח).
•    בדיקות הדם נלקחות במרפאה פנימית א בבניין מרפאות חוץ, קומת קרקע בשעות 07:30-10:00 (למעט ערבי חג וחג). הבדיקות מבוצעות בתשלום או בצרוף טופס התחייבות. הסדר התשלום יעשה במשרדי המרפאה שבה מתבצע הדיגום.
•    גורמים מחוץ לבית החולים: יש להפריד את הפלסמה בצנטריפוגה מיד עם הלקיחה ולהקפיא. חשוב כי הדגימה תגיע קפואה למעבדה. יש לצרף לדגימה טופס הזמנה/הפנייה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום, תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אי-מייל וטלפון).

זמן מתן תשובה: עד 21 ימי עבודה.
 


קורטיזול ברוק (Salivary cortisol)

קוד בדיקה: 807281

רקע: רמות קורטיזול מבוקרות על ידי ההיפופיזה (המפרישה ACTH) שמבוקרת על ידי ההיפותלמוס (המפריש CRH). הפרשת CRH, ACTH  וקורטיזול היא מחזורית  שיא ההפרשה של הקורטיזול הוא בבוקר, ואילו בחצות ההפרשה בשפל.

בתסמונת קושינג, עקב שיבוש בציר זה ובמחזוריות שלו, רמות הקורטיזול יהיו גבוהות לאורך כל היממה, כשהרמות בלילה יהיו גבוהות ביחס לאנשים בריאים. ייצור מוגבר של קורטיזול בתסמונת קושינג יכול להיות תלוי בהפרשה מוגברת של ההורמון ACTH (ACTH-dependent). מקור ההפרשה יכול להיות אדנומה בבלוטת ההיפופיזה (מחלת קושינג) או גידול אקטופי המפריש ACTH; בלתי תלוי בהפרשה עודפת של ACTH, (ACTH-independent). רמות קורטיזול גבוהות במקרה זה יתרחשו עקב אדנומה או קרצינומה בבלוטת האדרנל המפרישה סטרואידים, היפרפלזיה של בלוטות האדרנל או מטיפול ארוך טווח בסטרואידים.

שימוש קליני:

תסמונת קושינג מאופיינת ברמות מוגברות של קורטיזול ברוק, לפיכך מדידת לילה של קורטיזול ברוק יכולה לשמש כבדיקת סקר לאיתור תסמונת קושינג, או  כבדיקה משלימה לאבחון תסמונת קושינג במטופלים המציגים סימפטומים של התסמונת.

הוראות ומידע על ביצוע הבדיקה:

•    אין לאכול, לשתות, ללעוס מסטיק או לצחצח שיניים במשך 30 דקות לפני איסוף הדגימה, אחרת יש לשטוף את הפה ביסודיות עם מים במשך 5 דקות לפני לקיחת הדגימה.
•    אין לאסוף דגימות כאשר ישנן מחלות פה, דלקת או נגעים מדממים.
•    איסוף דגימה ייעשה במבחנה ייעודית בשעות 23:30-00:30 (פרט למקרים שבהם הרופא הנחה אחרת). יש לרשום זמן איסוף.
•    לקבלת מבחנות לאיסוף רוק ודף מנחה לנטילת הדגימה יש לפנות למעבדה.

הוראות שימוש במבחנת האיסוף:

•    יש להסיר את המכסה העליון של המבחנה כדי לחשוף את הספוגית ולהניח את הספוגית ישירות לתוך הפה על ידי הטיית המבחנה כך שהספוגית תיפול לתוך הפה (להימנע ממגע עם הספוגית).
•    יש לשמור את הספוגית בפה למשך כ-2 דקות. במשך זמן זה יש לרדד את הספוגית בפה (לא ללעוס!).
•    בתום הפעולה יש להחזיר את הספוגית למכל שלה ולכסות את המבחנה בפקק. יש לרשום את זמן האיסוף ולשמור בקירור עד למסירת המבחנה למעבדה.

תשלום עבור הבדיקה ניתן לבצע במשרדי מרפאה פנימית א שבמרפאות חוץ או במשרדי המרפאה האנדוקרינית, בבניין אנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת, קומה 2.

תשלום עבור הבדיקה ניתן לבצע במשרדי מרפאה פנימית א שבמרפאות חוץ או במשרדי המרפאה האנדוקרינית, בבניין אנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת, קומה 2.

גורמים מחוץ לבית החולים: יש לשלוח את הדגימה למעבדה בקירור. יש לצרף לדגימה טופס הזמנה/הפנייה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום, תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אימייל וטלפון).
 

זמן מתן תשובה: עד 3 ימי עבודה.


בדיקות TSI ו-TB-Ab

קוד בדיקת TSI: 801757

קוד בדיקת TB-Ab: 801758

רקע: מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס מאופיינת בנוכחות נוגדנים עצמיים נגד מרכיבים שונים של בלוטת התריס (כמו הקולטן ל-TSH, thyroid-peroxidase (TPO), ו-thyroglobulin (TG)) ובתאי דלקת המסתננים אל תוך הבלוטה.

נוגדנים נגד הקולטן ל-TSH עלולים להתבטא בסרום במהלך מחלה אוטואימונית של התירואיד ולגרום לשיבוש פעילותו; הם יכולים לחקות את פעילות ה-TSH באמצעות קישור שלהם לקולטן וגירוי הבלוטה להפריש את הורמוני התירואיד ללא בקרה (מחלת Grave's). נוגדנים נגד הקולטן ל-TSH יכולים גם לעכב את פעילות הרצפטור; נוגדנים אלו הנקראים Thyroid Blocking Antibodies (TB-Ab), נקשרים ל- TSH-R, מונעים את קישור ה- TSH לקולטן ובכך מעכבים את הסינתזה וההפרשה של הורמוני התירואיד ומובילים לתת-פעילות של הבלוטה (Hypothyroidism על רקע אימוני).

קביעת נוכחותם ואופיים של נוגדנים אלו בסרום נעשית באמצעות תבחינים ביולוגיים שבהם נמדדת היכולת שלהם לגרות או לעכב יצירת cAMP בתאים המבטאים ביתר את הקולטן ל-TSH.

שימוש קליני:

קביעת רמות TSI ו- TB-Ab נחשבות בדיקות קו-שני בהערכת מחלות אוטו-אימוניות של התירואיד.

בדיקת TSI יכולה לשמש למצבים הבאים:

  • אבחנה מבדלת ל-Hypothyroidism על רקע מחלה אוטואימונית.
  • אבחון מחלת Grave's (Hyperthyroidism על רקע אימוני).
  • קביעת הסיכון ל-thyrotoxicosis בעובר במקרה של אישה עם מחלת Graves פעילה או כזו שהייתה בעבר. קיום נוגדנים אצל האם מצריך התייחסות ספציפית לעובר במהלך ההריון ולאחריו.
  • אבחנה מבדלת של בלט עין הקשור למחלה אוטואימונית של בלוטת התירואיד.

בדיקת TB-Ab יכולה לשמש לאבחון מחלות אוטואימוניות של בלוטת התירואיד המתבטאות ב-Hypothyroidism.


הוראות ומידע על ביצוע הבדיקה:

•    אין צורך בצום.
•    הבדיקות מבוצעת בסרום (מבחנה כימית, פקק צהוב).
•    בדיקות הדם נלקחות במרפאה פנימית א בבניין מרפאות חוץ, קומת קרקע, בימים ראשון עד חמישי בשעות 07:30-10:00 (למעט ערבי חג וחג). הבדיקה מבוצעת בתשלום או בצירוף טופס התחייבות במידה וניתן לקבלו מהקופה המבטחת. הסדר התשלום נעשה במשרדי המרפאה שבה מתבצע הדיגום.
•    גורמים מחוץ לבית החולים: יש להפריד את הסרום בצנטריפוגה לאחר הלקיחה ולהקפיא במבחנת משנה. שימו לב: חשוב כי הדגימה תגיע קפואה למעבדה. יש לצרף לדגימה טופס הזמנה/הפנייה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום, תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אימייל וטלפון).

זמן מתן תשובה: TSI: עד 14 ימי עבודה. TB-Ab: עד 25 ימי עבודה.

 

פאנל בדיקות בנוזל שדרה (CSF) לאבחון מחלת אלצהיימר

Phospho-Tau181 (pTau181)

1-42 beta-amyloid (Abeta42)

Total tubulin‑associated unit (T-Tau) 

קודי בדיקה: 
פאנל אנדוקריני לאלצהיימר: 808087
pTau181 בלבד: 808088 
Abeta42 בלבד: 808089
T-Tau בלבד: 808090

רקע ושימוש קליני: לשם אבחנת מחלת אלצהיימר, בהתאמת לקריטריונים של ה-NIA-AA מ-2024, ייבחנו היחס בין pTau181 לבין Abeta42 והיחס בין T-Tau לבין Abeta42. מדדים אלה נמצאו כבעלי ערך ניבוי חיובי (PPA) של 90.9%, וכבעלי ערך ניבוי שלילי (NPA) של 89% ביחס לתוצאה חיוביות בבדיקת PET-AMYLOID, המהווה את ה"gold standard" לאבחון מחלת אלצהיימר. בדיקת ה- T-Tauהכלולה בפאנל, מאפשרת הערכת סיבות נוספות לפגיעה במערכת העצבים המרכזית.

הוראות ומידע על ביצוע הבדיקה:

•    אין צורך בצום.

•    הבדיקות מבוצעות ב-CSF. 

•    הדיגום יתבצע במבחנת דיגום מסוג: Sarstedt CSF False Bottom Tube 63.614.625. בהזמנת הפאנל יש להשתמש בסוג מבחנה זו בלבד (דיגום במבחנה אחרת יפסל).

•    אם מעוניינים לשלוח דגימה לבדיקת total TAU בלבד, ניתן לשלוח במבחנה לאיסוף CSF סטנדרטית.

•    יש לדגום על פי דף הוראות שניתן על ידי המעבדה. יש להעביר את הדגימה למעבדה בקירור (אין להקפיא את הדגימה). ניתן לאחסן את הדגימה בקירור למשך עד 14 יום מאיסוף הCSF.

•    הבדיקות מבוצעת אמבולטורית תמורת התחייבות כספית או תשלום.

•    ניקור מותני (LP) מתבצע במרפאה הנוירולוגית. הסדר התשלום לבדיקות יעשה במשרדי המרפאה. מייל לברורים ולתאום מועד לביצוע LP: Neurology.mirp@sheba.gov.il

•    דגימות הנשלחות מגורמים מחוץ לבית החולים: יש ליצור קשר עם המעבדה לתאום המשלוח. יש לצרף לדגימה טופס הזמנה/הפנייה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום, תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אי-מייל וטלפון). זמן מתן תשובה: עד 3 ימי עבודה.

 

Pro-gastrin-releasing peptide (Pro-GRP)

קוד בדיקה: 82941
רקע ושימוש קליני: Pro-GRP הוא ה-precursor לפפטיד הנוירואנדוקריני gastrin-releasing peptide, היכול לשמש כסמן לממאירויות נוירואנדוקריניות של הריאה ונמצא לאחרונה כיעיל יותר מסמנים המקובלים כיום לגידולים נוירואנדוקרינים ממויינים. גידולים נוירואנדוקריניים של הריאה מייצגים כ-2.5% מגידולי הריאה, והם נחלקים לגידולים בהתמיינות גבוהה (typical and atypical carcinoids) וגידולים אגרסיביים יותר (large- and small-cell neuroendocrine carcinoma). Pro-GRP נמצא כסמן רגיש בגידולי תאים קטנים הידועים כאגרסיביים ולכן, במטופלים/ות אלו יש צורך במעקב תכוף יותר; שימוש במרקר מדויק יכול להפחית הדמיות חוזרות ועשוי לזהות הישנות בשלב מוקדם.
מעבר לגידולי ריאה,   Pro-GRPיכול להיות סמן סרטן משלים בגידולים נוספים, ביניהם סרטן מדולרי של בלוטת התריס, ואנדוקרצינומה של האנדומטריום.

הוראות ומידע על ביצוע הבדיקה:
•    אין צורך בצום.

•    הבדיקה מבוצעת בפלסמה (מבחנת EDTA, פקק סגול). לביצוע הבדיקה יש למלא את המבחנה עד לקו הסימון ולהעביר למעבדה האנדוקרינית [בנין אנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת, קומה 4, חדר 2 (חדר קבלת דגימות) או לטיל 52] עד 30 דקות ממועד הלקיחה.

•    הבדיקה מבוצעת אמבולטורית תמורת התחייבות כספית או תשלום.

•    בדיקות הדם נלקחות במרפאה פנימית א בבניין מרפאות חוץ, קומת קרקע, בימים ראשון עד חמישי, בשעות 10:30-07:30 (למעט ערבי חג וחג). הסדר התשלום יעשה במשרדי המרפאה שבה מתבצע הדיגום.

•    דגימות הנשלחות מגורמים מחוץ לבית החולים: יש להפריד את הפלסמה בצנטריפוגה מיד עם הלקיחה ולהקפיא. חשוב כי הדגימה תגיע קפואה למעבדה. יש לצרף לדגימה, טופס הזמנה/הפנייה לבדיקה הכולל את פרטי הנבדק והתחייבות כספית/אישור תשלום (קוד התחייבות: 82941), תאריך דיגום ופרטי רופא מטפל לבירורים (אי-מייל וטלפון). 

זמן מתן תשובה: עד 12 ימי עבודה.