אי סבילות לפרוקטוז
פרוקטוז הוא חד-סוכר שנמצא במזונות פחמימתיים רבים כמו פירות ודבש וממתיק עיקרי בתעשיית המשקאות הקלים. באופן תקין הגוף יכול לספוג 50-25 גרם פרוקטוז. כאשר קיימת אי סבילות לפרוקטוז ומערכת העיכול לא סופגת אותו היטב והוא לא מפורק כראוי, נספגים פחות מ-25 גרם ממנו. כאשר הפירוק של הפרוקטוז לא מתבצע כראוי, חיידקי המעי הגס מתסיסים אותו ומייצרים ממנו חומצות שומן קצרות שרשרת וגזים כמו מתאן, מימן ופחמן דו-חמצני, והם אלו שגורמים לתסמינים כמו גזים וכאבי בטן. בנוסף, הפרוקטוז הלא מפורק מגביר את כמות המים בצואה ומשפיע על תנועתיות מערכת העיכול וכך עשוי לגרום לצואה רכה ואף שלשולים.
אי סבילות לפרוקטוז יכולה להתבטא גם בצריכת מזונות עשירים בסוכרים מסוג פרוקטנים, ובהם דגנים, ירקות, פירות, פיצוחים וקטניות למיניהם. כך, גם הם לא נספגים כראוי, מותססים על ידי חיידקי המעי וגורמים לתסמינים.
לכן, לרגישים לפרוקטוז מומלץ להימנע מצריכת מזונות ומשקאות עתירי פרוקטוז ופרוקטנים או להפחיתה:
פירות וירקות עתירי פרוקטוז: תפוח, אגס, מנגו, דובדבן, גויאבה, מלון, פפאיה, קוקוס, חבוש, תאנה, ענבים, אפרסמון, אבטיח, ליצ'י, מיץ פירות, פירות משומרים במיץ, פירות יבשים, אפונה, אספרגוס וארטישוק.
ממתיקים עתירי פרוקטוז: דבש, סילאן וסירופ תירס (HFCS – High Fructose Corn Syrup – מיצוי של הפרוקטוז מתירס, ממתיק עיקרי בתעשיית המזון האמריקאית).
שתייה עתירת פרוקטוז: כל מיצי הפירות והירקות, כולל תרכיז מיץ פירות ושתייה מתוקה שאינה דיאט.
מזונת אחרים עתירי פרוקטוז: רסק עגבניות, רסק שזיפים, רוטב ברביקיו ורוטב חמוץ-מתוק.
פירות וירקות עתירי פרוקטנים: אנונה, נקטרינה, אפרסק, אפרסמון, אבטיח, בצל, שום וארטישוק.
מזונות אחרים עתירי פרוקטנים: חיטה, שיפון, ניוקי, קוסקוס, סובין חיטה, חטיפי בריאות על בסיס מוזלי ופירות, קשיו, פיסטוקים וקטניות (עדשים, שעועית וחומוס).
ניתן לצרוך במתינות:
פירות וירקות דלי פרוקטוז: בננות, אוכמניות, ענבים, קיווי, מלון, לימון, מנדרינה, נקטרינה, אפרסק, שזיף, אשכולית, תפוז, פסיפלורה, תות ופטל.
ממתיקים דלי פרוקטוז: סירופ מייפל, סוכר לבן וסוכר חום.
כאשר קיימת רגישות לפרוקטוז, יש להגביל פירות למנה אחת בארוחה. גודלי מנה:
אבוקדו (רבע)
בננה (חצי בינונית)
אוכמניות
דובדבנים (3)
מלון כתום
מלון
קרמבולה
דוריאן (פרי טרופי)
פרי הדרקון (פרי טרופי)
אשכולית (חצי בינונית)
ענבים שחורים
ענבים ירוקים
ענבים ללא גרעינים
קיווי
לימון
ליים
ליצ'י (5)
לונגן (פרי טרופי, 10)
מנדרינה
תפוז
פפאיה
פסיפלורה
אגס
אננס
רימון (רבע ספל או חצי ספל קטן של גרעינים)
רמבוטן (פרי טרופי, 3)
פטל
ריבס
תותים
תפוזינה
פירות מעובדים: בננה צ'יפס (10 יחידות), פירורי קוקוס מיובש (רבע ספל)
* המלצות אלו אינן מבטלות המלצות תזונתיות קודמות אם ניתנו.