מחלת כליות כרונית - איך נמנעים? נבדקים
מחלת כליות כרונית שלא אובחנה בזמן עלולה לגרום למחלת כליות סופנית עד לצורך בדיאליזה, ולמחלות לב וכלי דם. הבעיה: עד שתרגישו בה, עלול להיות מאוחר מדי הפיתרון: כמה בדיקות פשוטות אחת לשנה יסייעו באיתור מוקדם שישנה את כל התמונה
בישראל חיים כיום קרוב ל-7,000 חולי כליות המטופלים בדיאליזה - אבל למעשה - ההערכות הן שהמספר האמיתי של ישראלים החולים במחלת כליות כרונית בשלבים שקודמים לדיאליזה, עומד על 1.2 מיליון (!).
ההערכה היא ש-9 מתוך 10 ממטופלי CKD (מחלת כליות כרונית), בייחוד בשלבים המוקדמים שלה, פשוט אינם מודעים לעובדה שהם חולים, כיוון שבמרבית המקרים אין תסמינים בשלבים אלה. כך נוצר מצב ובו כאשר כבר מופיעים תסמינים, לעיתים מאוחר מדי מכדי שאפשר יהיה לעצור את הדרדרות המחלה.
מהם גורמי הסיכון המובילים?
מחלת כליות מתבטאת בירידה בתפקוד הכליות ו/או בהפרשת חלבון מוגברת בשתן. גורמי הסיכון למחלת כליות כרונית הם סוכרת, כאשר אחד מכל חמישה חולי סוכרת יפתח את המחלה, ואחד מכל שישה אנשים הסובלים מיתר לחץ דם, יחלה. יתר לחץ דם הוא גורם שכיח למחלת כליות, אך יכול גם להיות ביטוי שלה. גורם התחלואה והתמותה העיקרי בקרב מטופלים עם מחלת כליות, הוא דווקא מחלות לב וכלי דם.
גורמים נוספים שעלולים לגרום למחלת כליות כרונית הם:
- משקל עודף
- רקע משפחתי של מחלות כליה
- מחלת אבני כליה
אז מה עושים? נבדקים
על אנשים הסובלים מאחד או יותר גורמי סיכון או אנשים מעל גיל 65, לבצע מספר בדיקות פשוטות אחת לשנה: מדידת לחץ דם, בדיקות דם ובדיקת שתן.
הבדיקות, המתבצעות בכל קופת חולים, יסייעו בזיהוי מוקדם של המחלה.
איחור באבחנה או בהפניית המטופל למרפאה נפרולוגית, עלול להביא לעלייה בתחלואה ובתמותה. מחלת כליות היא גורם סיכון למחלות כלי דם ולב, בדיוק כמו עודף כולסטרול ויתר לחץ דם.
ביצעתי את הבדיקות ומתברר שאני בשלב התחלתי של מחלת כליות. מה עושים עכשיו?
מטפלים, בכמה מישורים: יש חשיבות רבה לשינויים בתזונה, מעבר לאורח חיים בריא, ביצוע פעילות גופנית והפסקת עישון, במניעת התפתחות והתקדמות מחלת כליה.
בנוסף, ניתן להאט את התקדמות מחלת הכליות על ידי תרופות מתאימות, איזון לחץ הדם והסוכרת אם יש כזו. קיימות היום תרופות חדשות אשר מאטות בצורה משמעותית את הדרדרות מחלת הכליות, ותרופות אשר מפחיתות משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, בקרב מטופלים עם מחלת כליות כרונית.
מניעה של מחלת כליות והטיפול בה, דורשים התייחסות הוליסטית למטופל וטיפול בו זמני במרכיבים שונים במצב הבריאותי הכולל. זה הזמן להקשיב לגוף ולכליות - וללכת להיבדק.
מקשיבים לגוף ולכליות ונבדקים אחת לשנה